2013-07-31 20:33:04
Φωτογραφία για Κύπρος: Θετικό το αποτέλεσμα της πρώτης αξιολόγησης από την τρόικα
Ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, δήλωσε ότι είναι θετικό το αποτέλεσμα της πρώτης αξιολόγησης, από την τρόικα, της πορείας εφαρμογής του μνημονίου. Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι... εντός των ημερών θα δημοσιοποιηθεί το επικαιροποιημένο μνημόνιο στο οποίο, όπως είπε, δεν υπάρχουν τέτοιες αλλαγές ώστε να πρόκειται για νέο μνημόνιο.

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι η πρώτη διαδικασία αξιολόγησης ολοκληρώθηκε με σημαντικά βήματα, τα οποία καταγράφηκαν. Ωστόσο, επισήμανε ότι υπάρχουν μεγάλες προκλήσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε ότι η συνολική αξιολόγηση θα καταγράφει την πορεία των δημόσιων οικονομικών, τα οποία βρίσκονται εντός του πλαισίου, ενώ για τις διαρθρωτικές αλλαγές σημείωσε ότι «βρίσκονται σε αρχικό στάδιο αλλά έχει μπει το νερό στο αυλάκι, δηλαδή εντός του πλαισίου του προγράμματος».

Για τον χρηματοπιστωτικό τομέα ο κ. Γεωργιάδης διευκρίνισε ότι η πορεία αξιολόγησης, η οποία συμπίπτει με την πορεία εξυγίανσης της Τράπεζας Κύπρου, αποτελεί θετική εξέλιξη και θα συμβάλει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του τραπεζικού συστήματος.


Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν πρέπει να αναμένονται νέα μέτρα για τα δημοσιονομικά το 2013. Για το θέμα του συνεργατισμού ο υπουργός διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση κατάφερε να διασφαλίσει ότι θα στηριχτεί και θα ανακεφαλαιοποιηθεί χωρίς να τίθεται θέμα «κουρέματος» καταθέσεων αλλά με δημόσιο χρήμα, δηλαδή με ποσό που θα λάβει το κράτος από το πρόγραμμα.

Δεν πρόκειται είπε για δάνειο που θα φέρει τόκο, αλλά συμμετοχή του κράτους στο μετοχικό κεφάλαιο σε ποσοστό 99%.

Το κράτος, εξήγησε, θα επωφελείται από ενδεχόμενα κέρδη και θα επιβαρύνεται από ενδεχόμενες ζημιές, επισημαίνοντας ότι «δεν υπάρχει εγγυημένη απόδοση».
imerisia.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ