2013-08-01 04:16:03
Φωτογραφία για Υγεία: Ποιες ασθένειες προκαλούν τα κατοικίδια στα παιδιά;
Γράφει ο Παιδίατρος και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νικόλαος Βουδούρης

Όλοι βλέπουμε ένα κουταβάκι και λέμε... πόσο γλυκό είναι ή ένα γατάκι πόσο τρυφερό, αλλά όλα τα είδη των ζώων μπορούν να μεταφέρουν ασθένειες που μπορεί να μεταδοθούν στον άνθρωπο.

Τα παιδιά αν σπάνια μπορεί να αρρωστήσουν μετά από μια επίσκεψη σε ένα ζωολογικό κήπο, πιο εύκολα μολύνονται με το κατοικίδιο.

Άτομα με άσθμα και παιδιά κάτω των 5 ετών ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και τη Πρόληψη Νοσημάτων (CDC).

Το ανοσοποιητικό σύστημα των μικρών παιδιών είναι ακόμα αδύναμο. Δεν πλένουν συχνά τα χέρια τους και είναι πιο πιθανό να τα βάλουν στο στόμα τους μετά την επαφή τους με ένα ζώο.

Οικογένειες με μικρά παιδιά δε πρέπει να κρατάνε χελώνες, βατράχια, κοτόπουλα, ποντίκια ή χάμστερ ως κατοικίδια ζώα. Ακόμα και αν ένα ζώο φαίνεται καθαρό και υγιές, εξακολουθεί να είναι φορέας ασθενειών.


Τα συμπτώματα τη ασθένειας που προκαλούνται από την επαφή με τα ζώα είναι : πυρετός, δυσκολία στην αναπνοή, έλλειψη όρεξης, εμετός, κοιλιακό άλγος και διαρροϊκές κενώσεις.

Για να αποφύγετε τη μόλυνση του παιδιού σας ακολουθήστε τις εξής οδηγίες :

Μη προετοιμάζεται το φαγητό κοντά στα ζώα

Μη τα φιλάτε και μη κάθεστε κοντά στο στόμα τους

Να πλένετε πάντα καλά τα χέρια σας μετά την επαφή με τα ζώα, τα κλουβιά τους, τα τρόφιμα ή τα κόπρανα. Τα παιδιά θα πρέπει να επιβλέπονται από ενήλικες στο πλύσιμο των χεριών. Χρησιμοποιήστε σαπούνι και νερό και δώστε ιδιαίτερη προσοχή στις πτυχές του χεριού και κάτω από τα νύχια

Κρατήστε τα παιδιά μακριά από την τροφή των ζώων συντροφιάς και φροντίστε να τα ταΐζετε έξω από την κουζίνα

Παρακολουθείστε τα κατοικίδια σας για ασθένειες.

Τα ζώα είναι πηγή χαράς για τα παιδιά. Είμαστε υπέρ των ζώων κατοικίδιων και μη. Βασική προϋπόθεση η τακτική παρακολούθηση του κτηνιάτρου.
boro.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
«Με εξαπάτησε η Ντόρτμουντ»
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
«Με εξαπάτησε η Ντόρτμουντ»
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ