2013-08-01 15:03:03
Φωτογραφία για WSJ: Deja vu το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας
«Επανάληψη μιας μπερδεμένης ιστορίας» χαρακτηρίζει η εφημερίδα Wall Street Journal τις προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σχετικά για επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη, τονίζοντας ότι... ο «βασικός λόγος για τον οποίο το ΔΝΤ έχει καταφέρει να διατηρήσει το πρόγραμμα αξιόπιστο, είναι ότι κάνει υπερβολικά αισιόδοξα σενάρια».

«To ΔΝΤ έδωσε για μια ακόμη φορά στην Ελλάδα την έγκρισή του προβλέποντας ότι η χώρα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2014 μετά από περισσότερα από πέντε χρόνια σοβαρής συρρίκνωσης. Αλλά για κάποιους,αυτό είναι ένα deja vu, μια επανάληψη της μπερδεμένης ιστορίας της ελληνικής διάσωσης», αναφέρει η ανάλυση της οικονικής εφημερίδας για την έκθεση του ΔΝΤ που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

«Το ΔΝΤ παραδέχθηκε ότι το αρχικό πρόγραμμα διάσωσης του 2010 για την Ελλάδα λειτούργησε ως μια 'επιχείρηση συγκράτησης' που επέτρεψε στη ζώνη του ευρώ να οχυρωθεί κατά της οικονομικής καταστροφής.


Τώρα οι θετικές προβλέψεις του Ταμείου θα αγοράσουν μερικούς μήνες για τις πολιτικές της Ευρωζώνης ανοίγοντας παράλληλα τον δρόμο για την επείγουσα αναπροσαρμογή του ελληνικού χρέους», τονίζει χαρακτηριστικά.

Το δημοσίευμα παραθέτει τις προβλέψεις του ΔΝΤ για ανάπτυξη στη χώρα μας τον επόμενο χρόνο, η οποία, όπως επισημαίνει, βασίζεται στην πρόβλεψη ανάκαμψης στην κατανάλωση και τις επενδύσεις, ενώ παράλληλα η κυβέρνηση θα κινηθεί με έντονους ρυθμούς για να πραγματοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί. Στη συνέχεια φιλοξενεί το σχόλιο του Πολ Τόμσεν, του επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ελλάδα, ο οποίος θεωρεί ότι αυτές οι προοπτικές ανάπτυξης δεν είναι «υπερβολικά ιδεαλιστικές».

«Δεν είναι όλοι το ίδιο αισιόδοξοι, και είναι αμφίβολο κατά πόσο οι τακτικές θα λειτουργήσουν. Κάποιοι προτείνουν ότι το ταμείο θα πρέπει να έχει ήδη συντάξει σχέδια έκτακτης ανάγκης για μια ακόμη κατάρρευση της ελληνικής κυβέρνησης», σημειώνει παραθέτοντας τις δηλώσεις του Βραζιλιάνου μέλους του ΔΝΤ Πάουλο Νογκουέιρα Μπατίστα ότι «οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ελλάδα επιβεβαιώνουν κάποιους από τους χειρότερους φόβους μας».

«Η εφαρμογή δεν είναι ικανοποιητική σε σχεδόν όλους τους τομείς. Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη και το χρέος συνεχίζουν να είναι υπερβολικά αισιόδοξες», προσθέτει ο κ. Μπατίστα. Η Βραζιλία άλλωστε ήταν μια από τις 11 χώρες της Λατ. Αμερικής που απέφυγαν να δώσουν την έγκρισή τους για την εκταμίευση της νέας δόσης προς την Ελλάδα.

Το κείμενο, αναφέρεται και στη δυσκολία εκτέλεσης του προγράμματος από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, τονίζοντας πως η αποδυναμωμένη κυβερνητική, με πλειοψηφία στην κόψη του ξυραφιού, «ελπίζει να παραμείνει στην εξουσία παρά την αύξηση της ανεργίας και την 'κόπωση' των μεταρρυθμίσεων, μέχρι τις γερμανικές εκλογές. Μόλις ξεπεραστεί αυτό το εμπόδιο, η Ελλάδα ελπίζει πως το Βερολίνο θα επιτρέψει να γίνουν διαπραγματεύσεις για 'κούρεμα' του χρέους», επισημαίνεται.

Ωστόσο, το δημοσίευμα αμφισβητεί ευθέως τις προβλέψεις του ΔΝΤ, υποστηρίζοντας πως «ο βασικός λόγος για τον οποίο το ΔΝΤ έχει καταφέρει να διατηρήσει το πρόγραμμα αξιόπιστο τουλάχιστον στα χαρτιά, είναι επειδή κάνει προβλέψεις για αναπτυξιακά σενάρια, τα οποία εν τέλει ήταν υπερβολικά αισιόδοξα».

Κλείνοντας, η Wall Street Journal αναφέρει πως «οι προβλέψεις του Ταμείου για την Ελλάδα είναι μονίμως εκτός στόχων. Τον περασμένο Μάρτιο για παράδειγμα, το ΔΝΤ εκτίμησε πως η Ελλάδα θα έβγαινε από την ύφεση. Η πραγματικότητα ωστόσο, είναι πως η χώρα βρίσκεται στην πέμπτη συνεχή χρονιά ύφεσης, η οποία θεωρητικά θα κρατούσε δύο χρόνια.
Έθνος
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ