2013-08-01 15:04:04
Φωτογραφία για Βρυχάται το φονικό ρήγμα της Aνατολίας
Στο φονικό ρήγμα της Ανατολίας, το οποίο βγήκε από τη... νάρκη του και βρυχάται επικίνδυνα, είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας μετά τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης μεταξύ Σαμοθράκης και Τενέδου.

Η δόνηση, που αναστάτωσε τους κατοίκους του νησιού και έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην ανατολική Μακεδονία, τα νησιά του Αιγαίου και τα τουρκικά παράλια, φαίνεται, σύμφωνα με τους σεισμολόγους, πως ξύπνησε το δραστήριο και άκρως επικίνδυνο ρήγμα της Ανατολίας, το οποίο το 1999 είχε «χτυπήσει» με 7,1 Ρίχτερ την πόλη του Ισμίκ στην Τουρκία. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός που εκδηλώθηκε στις 8.33 το πρωί είχε επίκεντρο 29 χιλιόμετρα νότια της Σαμοθράκης, στον υποθαλάσσιο χώρο ανάμεσα στο νησί και την Τένεδο, και έγινε ιδιαίτερα αισθητός, γιατί είχε επιφανειακό εστιακό βάθος, περίπου 10 χιλιομέτρων. Ωστόσο, σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο, η δόνηση ήταν μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.


«Ηταν ένας σεισμός που εκδηλώθηκε πάνω στο ρήγμα της Ανατολίας ενεργοποιώντας ένα τμήμα του ρήγματος, εκεί όπου αυτό βγαίνει από τον Ελλήσποντο και εισέρχεται στον ελλαδικό χώρο, στο Αιγαίο» ανέφερε στην «Espresso» ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και αντιπρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος πρόσθεσε: «Η δόνηση αυτή έχει ενδιαφέρον, γιατί έγινε πάνω στο ρήγμα της Ανατολίας που, όπως είναι γνωστό, είναι ικανό να δώσει πολύ μεγαλύτερους σεισμούς. Αλλά και μεγαλύτερος σεισμός να γίνει, θα σημειωθεί στον υποθαλάσσιο χώρο του βόρειου Αιγαίου και μακριά από οικιστικές μονάδες». Οπως επισήμανε ο κ. Λέκκας: «Αυτή τη στιγμή το επιστημονικό ενδιαφέρον είναι στραμμένο στην περιοχή. Παρακολουθούμε το φαινόμενο στενά με πολλή προσοχή».

Μιλώντας στην «Espresso» ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Παπαδόπουλος εξήγησε ότι η δόνηση έγινε σε μια περιοχή με υψηλή σεισμικότητα. «Σημειώθηκε σε έναν από τους κάδους του μεγάλου ρήγματος της Ανατολίας, το οποίο σπάει στα τρία και μπαίνει μέσα στο Αιγαίο. Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση» είπε.

Ανήσυχος από τον Ιούνιο Γερμανός επιστήμονας

Την έκδηλη ανησυχία του για την παρατεταμένη «σιωπή» του ρήγματος της Ανατολίας είχε εκφράσει στις 19 Ιουνίου ο επιστήμονας Μάρκο Μπόνχοφ που το παρακολουθεί στενά εδώ και αρκετά χρόνια. Τα στοιχεία της μελέτης που παρουσίασαν ο επιστήμονας του Γερμανικού Κέντρου για τις Γεωεπιστήμες του Πότσνταμ και η ομάδα του κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το άμεσο μέλλον, καθώς ένα τμήμα του ενεργού ρήγματος, το οποίο εισέρχεται βαθιά στον ελλαδικό χώρο, μπορεί ανά πάσα στιγμή να σπάσει.

«Το δραστήριο ρήγμα της Ανατολίας, το οποίο βρίσκεται στα πόδια της Κωνσταντινούπολης κάτω από τη θάλασσα του Μαρμαρά, εγκυμονεί ένα δυνητικό κίνδυνο για την εκδήλωση ενός καταστροφικού σεισμού» αναφέρεται χαρακτηριστικά στη μελέτη που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Πηγή: espressonews
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
«Προτιμώ τον Kimi»
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
«Προτιμώ τον Kimi»
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ