2013-08-01 18:08:04
Φωτογραφία για Ξεκινούν εκστρατεία για τη διάσωση της Οικίας Χρονάκη!
Οι δυσάρεστες εξελίξεις και το μέλλον που διαγράφεται για την ιστορική Οικία Χρονάκη οδηγούν στην έναρξη αγώνα, με... επικεφαλής την αρχαιολόγο κ. Λιάνα Σταρίδα για τη διάσωση της!

Όπως είχε αναφέρει το CretePlus.gr από τις 17 Ιούλη, το ιστορικό αυτό κτίριο αναμένεται να περάσει από το Δήμο Ηράκλειου, στην Εφορία Νεότερων Μνημείων της Κρήτης. Μια εξέλιξη, η οποία - σύμφωνα με όσους παρευρέθηκαν χθες στην Οικία Χρονάκη - ενέχει τον κίνδυνο, το οίκημα αυτό να μην αναδειχθεί, αλλά να γίνει ακόμη και... γραφεία.

Μια ανησυχία, η οποία εντείνεται αν αναλογιστεί κανείς, ότι από το 2010 οπότε και συνταξιοδοτήθηκε η τελευταία υπάλληλος που ήταν υπεύθυνη για το κονάκι του Ρασίχ, το αριστοκρατικό αυτό κτίριο, παραμένει αναξιοποίητο.

"Διαμάντι" ξεχασμένο Το κτίριο που σώζεται σήμερα αποτελούσε τμήμα ενός μεγαλύτερου αρχοντικού. Στις συμβάσεις αγοραπωλησίας το ακίνητο περιγράφεται ως "ανταλλάξιμο αποτελούμενο από πέντε ισόγεια δωμάτια, πέντε ανώγεια, ελαιαποθήκη, τρεις αποθήκας, τέσσερας αυλάς, τρεις εξόδους, κήπον λιθόκτιστον, υδαταποθήκη, φρέαρ, συνολικής εκτάσεως 1.456 τ.μ.


Το κτιριο αποτελεί αξιόλογο δείγμα της βαλκανικής αρχιτεκτονικής στην κατασκευή του οποίου έγινε χρήση μορφολογικών στοιχείων του νεοκλασικισμού. Η διάταξη των επί μέρους όγκων του είναι πολύπλοκη και γίνεται γύρω από υπαίθριες και ημιυπαίθριες αυλές που ήταν επιστρωμένες με βοτσαλωτά δάπεδα. Το ισόγειο όπως και τμήματα του ορόφου είναι κατασκευασμένα με λιθοδομή, ενώ το υπόλοιπο κτίσμα είναι ξυλόπηκτο.

Το ξύλο γίνεται το κυρίαρχο δομικό και μορφολογικό στοιχείο του οικοδομήματος. Εξαιρετικά σημαντικές είναι οι διάφορες ξυλοκατασκευές στο εσωτερικό όπως ταβάνια, μουσάντρες και διαχωριστικά πετάσματα, τα οποία αποτελούν εξαιρετικά δείγματα της αρχιτεκτονικής αντίληψης που χαρακτηρίζει αυτή την ομάδα κτισμάτων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο ζωγραφικός διάκοσμος των κυρίων εσωτερικών χώρων, με τη θεματική του ποικιλία και τα ζωντανά χρώματα.
creteplus.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ