2013-08-01 20:00:14
Φωτογραφία για Άλλοι κλαίγονται κι άλλοι πληρώνουν τον λογαριασμό!
Μερικές φορές άλλος έχει το όνομα κι άλλος τη χάρη. Αναφερόμαστε στις επιλογές μέτρων οικονομικής πολιτικής που ανήκουν στην κυβέρνηση, αλλά αποδίδονται συνήθως στην τρόικα. Η έκθεση της τρόικας και μια αποκαλυπτική συνομιλία με κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος.

Η τρόικα συχνά είναι εύκολος στόχος για οικονομικές επιλογές, που όμως ανήκουν μερικές φορές στην εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση.

Τις περισσότερες φορές τις κριτικάρουμε, αγνοώντας τι ακριβώς συμβαίνει αφού οι δανειστές δεν βγαίνουν συνήθως να σχολιάσουν όλα τα θέματα.

Κι αν αναγκασθούν να το κάνουν, οι εκφράσεις που χρησιμοποιούν είναι πολύ προσεκτικές.

Ακόμη θυμόμαστε την απάντηση του εκπροσώπου του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν σε ερώτηση Έλληνα δημοσιογράφου για κάποια μέτρα που υποτίθεται ότι ζητούσε η τρόικα, αλλά προφανώς άφηνε να διαρεύσουν η τότε ελληνική κυβέρνηση για τους δικούς της λόγους.

«Γνωρίζουμε τι γράφεται στον ελληνικό Τύπο, αλλά είναι ανακριβές ότι έχουμε ζητήσει τη λήψη αυτών των μέτρων», είχε αναφέρει εμφανώς εκνευρισμένος.

Όλα αυτά μας ξαναήλθαν στον νου χθες το βράδυ.

Ο λόγος;

Η έκθεση του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία, που δόθηκε στη δημοσιότητα, και η συνομιλία που είχαμε λίγο αργότερα με υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος.

Κατ' αρχάς, η έκθεση του ΔΝΤ φώτισε ορισμένες πτυχές της ασκούμενης δημοσιονομικής πολιτικής της χώρας, και όχι μόνο, αποτυπώνοντας τις προτεραιότητες της δικομματικής κυβέρνησης.

Στεκόμαστε στο θέμα της δημοσιονομικής υστέρησης για τη φετινή χρονιά και την επόμενη γιατί δημιούργησε το κενό του 1,8 δισ. ευρώ περίπου σωρευτικά και χρειάσθηκε η λήψη άλλων ισοδύναμων μέτρων για να κλείσει το χάσμα.

Στη σελίδα 8 της έκθεσης του ΔΝΤ φαίνεται ξεκάθαρα ότι το φετινό δημοσιονομικό κενό των 925 εκατ. ευρώ δημιουργήθηκε από τις υψηλότερες του εκτιμώμενου δαπάνες του ΕΟΠΥΥ κατά 475 εκατ. ευρώ και στην καθυστέρηση στην είσπραξη του χαρατσιού από τη ΔΕΗ για το 2013, που όμως αντισταθμίζεται από τα έσοδα που θα εισπραχθούν το 2014.

Από την άλλη πλευρά, το δημοσιονομικό κενό των 875 εκατ. ευρώ το 2014 δημιουργήθηκε από την εκτιμώμενη υπέρβαση των δαπανών του ΕΟΠΥΥ και την απροθυμία της κυβέρνησης να επιβάλει επιπλέον χρέωση (surcharge) αλληλεγγύης στους ελεύθερους επαγγελματίες ύψους 600 εκατ. ευρώ και να εξοικονομήσει 250 εκατ. ευρώ από την αναμόρφωση του μισθολογίου των στρατιωτικών.

Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση επέλεξε να μεταφέρει το δημοσιονομικό κόστος που θα αναλάμβαναν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι στρατιωτικοί στους υπολοίπους μέσω του περιορισμού των ιατρικών αποδείξεων που θα εκπίπτουν του φορολογητέου εισοδήματος, της επιβολής του φόρου υπεραξίας και άλλων εισπρακτικών μέτρων.

Το ενδιαφέρον μας αναζωπυρώθηκε ακόμη περισσότερο όταν κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος με το οποίο είχαμε επικοινωνία χθες το βράδυ μας διευκρίνισε κάτι ακόμη για την επέκταση της είσπραξης του φόρου αλληλεγγύης το 2016.

«Γιατί νομίζεις ότι επεκτάθηκε ο φόρος αλληλεγγύης στο 2016; Χρειαζόντουσαν μόνιμα μέτρα. Από τη στιγμή που στη Βουλή δεν περνούσαν οι μειώσεις στους μισθούς των στρατιωτικών και ο φόρος του 2 τοις χιλίοις επί του τζίρου των επιχειρήσεων, αναγκασθήκαμε να πάμε σε αυτήν τη λύση» τόνισε.

Ερωτηθείς σχετικά, ο ίδιος διευκρίνισε ότι τις μεγαλύτερες μειώσεις μισθών στα ειδικά μισθολόγια του δημοσίου τις έχουν υποστεί οι πανεπιστημιακοί.

«Και ξεκίνησαν (οι πανεπιστημιακοί) από πιο χαμηλά και οι μειώσεις των μισθών τους ήταν αναλογικά μεγαλύτερες σε σχέση με τους άλλους. Τις μικρότερες μειώσεις μισθών τις έχουν υποστεί οι στρατιωτικοί», συμπλήρωσε.

Από τα ανωτέρω μπορεί ο καθένας να κατανοήσει τις προτεραιότητες των βουλευτών που απαρτίζουν τα δύο κόμματα εξουσίας και την επιρροή που μπορούν να ασκήσουν τα ατομικά, τα συντεχνιακά και τα κλαδικά οικονομικά συμφέροντα.

Αυτά συμβαίνουν σε δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις και δεν θα έπρεπε να ξενίζουν.

Όμως, καλό είναι να γνωρίζουμε όλοι πώς λαμβάνονται μερικές φορές οι αποφάσεις και επιλέγονται πολιτικές από τους κυβερνώντες, για να μη ρίχνουμε όλες τις ευθύνες στη μη δημοφιλή τρόικα.

Τέτοιες αποφάσεις και πολιτικές είναι σημαντικές γιατί καθορίζουν τελικά ποιος πληρώνει τον λογαριασμό.

Dr. Money
euro2day
logioshermes
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ