2013-08-01 20:00:13
Φωτογραφία για Κατεχόμενα: Ο Ντενκτάς αιφνιδιάζει και αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
Του Νίκου Στέλγια

Αιφνιδιάζει και ανοίγει δρόμο για την συνεργασία του κόμματος με το Κόμμα Εθνικής Ενότητας

Οι συνεργάτες του κ. Ντενκτάς εστιάζουν σε δυο σενάρια: «Κυβέρνηση συνεργασίας» CTP-DP ή UBP-DP.

Η νέα ρυθμιστική δύναμη του τουρκοκυπριακού πολιτικού πεδίου, το Δημοκρατικό Κόμμα (DP) του Σερντάρ Ντενκτάς αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά σε ότι αφορά την νέα «κυβέρνηση συνεργασίας». Οι κύκλοι της ηγεσίας του συγκεκριμένου κόμματος ανεβάζουν τον πήχη και θέτουν όρους συνεργασίας στα δυο μεγαλύτερα τ/κ κόμματα.

Την νύχτα της Κυριακής, αμέσως μετά το τέλος των «βουλευτικών εκλογών», οι Τουρκοκύπριοι αναλυτές εστίασαν στο μοντέλο «κυβέρνησης συνεργασίας» Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) – DP. Κατά την άποψη τους, σε μια περίοδο που το Κόμμα Εθνικής Ενότητας (UBP) έχει οδηγηθεί σε μια μεγάλη κρίση, το συγκεκριμένο σενάριο αποτελεί μονόδρομο για την τ/κ πλευρά.


Τα μηνύματα που φτάνουν τις τελευταίες ώρες στην «www.kathimerini.com.cy» από τους κύκλους του DP δείχνουν ότι η παραπάνω εκτίμηση ενδέχεται να είναι πρόωρη. Συγκεκριμένα, τις τελευταίες ώρες, το κόμμα του κ. Ντενκτάς έχει αφήσει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. Οι συνεργάτες του κ. Ντενκτάς εστιάζουν σε δυο σενάρια: «Κυβέρνηση συνεργασίας» CTP-DP ή UBP-DP. Με μια κίνηση, η οποία εντυπωσιάζει τους Τουρκοκύπιους αναλυτές, το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της τ/κ Δεξιάς καλωσορίζει το ενδεχόμενο της συνεργασίας με το UBP. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του κόμματος, σε περίπτωση που το CTP δεν κατορθώσει να σχηματίσει «κυβέρνηση συνεργασίας» με ένα από τα δυο κόμμα της Δεξιάς, τα κόμμα της Δεξιάς θα πρέπει να εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια της συνεργασίας μεταξύ τους. Για να συμβεί αυτό, το κόμμα του κ. Ντενκτάς θέτει έναν συγκεκριμένο όρο: Ίση κατανομή των «υπουργιών» στην νέα «κυβέρνηση».

Οι πληροφορίες, οι οποίες φτάνουν στην εφημερίδα μας από την άλλη πλευρά της πράσινης γραμμής δείχνουν ότι η νέα κίνηση της ηγεσίας του DP έχει εντυπωσιάσει πολλούς Τουρκοκύπριους αναλυτές και δημοσιογράφους. «Τα δυο κόμματα της Δεξιάς βρίσκονται σε κατάσταση πολέμου. Από την άλλη, η Άγκυρα κρατάει αποστάσεις ασφαλείας από το κόμμα του κ. Ντενκτάς. Πως μπορεί να δημιουργηθεί μια κυβέρνηση συνεργασίας UBP – DP;», φαίνεται πως είναι ο μεγαλύτερος προβληματισμός των Τουρκοκύπριων αναλυτών. 

* Ο Νίκος Στέλγιας είναι ανταποκριτής της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ