2013-08-02 05:56:03
Φωτογραφία για Το σύστημα της NSA καταγράφει σχεδόν οτιδήποτε κάνουν οι χρήστες online
Ο Edward Snowden, το "βαθύ λαρύγγι" της υπόθεσης PRISM περί παρακολούθησης επικοινωνιών πολιτών από τις αρχές των ΗΠΑ... είχε δηλώσει πως έχει στη διάθεσή του επιπλέον στοιχεία από όσα είχε αποκαλύψει τότε.

Σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες που έφερε στη δημοσιότητα και πάλι η Guardian, η NSA χρησιμοποιεί ένα ειδικό "εργαλείο" που ονομάζεται XKeyscore, το οποίο χαρακτηρίζεται ως το ισχυρότερο σύστημα συλλογής πληροφοριών από το Ιnternet.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως μπορεί να εξετάσει και να καταγράψει σχεδόν οτιδήποτε κάνει ένας τυπικός χρήστης στο Ιnternet.

Τα στοιχεία που μπορεί να συλλέξει το XKeyscore, περιέχουν τα δεδομένα αλλά και τα μεταδεδομένα (metadata) των email ενός χρήστη, όπως φυσικά και όλη τη δραστηριότητά του στα κοινωνικά δίκτυα.

Στα στοιχεία αυτά, η NSA μπορεί να έχει πρόσβαση χωρίς ειδική άδεια, εφόσον πρόκειται για πολίτες εκτός ΗΠΑ. Για Αμερικανούς πολίτες χρειάζεται ειδική άδεια, όπως και στην περίπτωση που ο αλλοδαπός έχει επικοινωνία με Αμερικανό πολίτη.


Σύμφωνα με τη Guardian, τα δεδομένα που συλλέγονται έχουν τόσο μεγάλο όγκο, που δεν μπορούν να μείνουν αποθηκευμένα στο σύστημα για περισσότερο από 3-5 ημέρες, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μόλις 24 ώρες.

Για το λόγο αυτό η NSA δημιούργησε ένα σύστημα που επιτρέπει τη μεταφορά των στοιχείων που χαρακτηρίζονται ως ενδιαφέροντα σε άλλες βάσεις δεδομένων για αποθήκευση μέχρι και 5 χρόνια.

Από την NSA δήλωσαν στη Guardian πως το XKeyscore χρησιμοποιείται από την υπηρεσία ως μέρος του νόμιμου συστήματος συλλογής πληροφοριών, και πως οι ισχυρισμοί ότι στις συγκεκριμένες πληροφορίες έχουν πρόσβαση "ανά πάσα στιγμή" αναλυτές χωρίς προηγούμενη εξουσιοδότηση, δεν είναι αληθείς.

Επιπλέον από την NSA σημείωσαν πως η πρόσβαση στο XKeyscore, όπως επίσης και σε όλα τα συστήματα της υπηρεσίας περιορίζεται μόνο σε όσους ζητούν πρόσβαση με σκοπό τη διερεύνηση υποθέσεων που τις ανατίθενται.

Τέλος, σημείωσαν πως οι αναζητήσεις των αναλυτών της NSA είναι υπό πλήρη έλεγχο, ώστε να εξασφαλιστεί ότι γίνονται σωστά και στα πλαίσια του νόμου.
e-pcmag.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ