2013-08-02 10:29:04
Φωτογραφία για «Φρένο» στους επίδοξους κυνηγούς ενός θησαυρού έβαλε το Δημοτικό Συμβούλιο Δωδώνης!
«Φρένο» στους επίδοξους κυνηγούς ενός θησαυρού έβαλε το Δημοτικό Συμβούλιο Δωδώνης, καθώς αποφάσισε αρνητικά σε αίτημα για την διενέργεια εκσκαφής σε δημοτική έκταση στην τοποθεσία... «Πέντε Πηγάδια» της Τοπικής Κοινότητας Τερόβου.

Το αίτημα είχε υποβάλει μία γυναίκα από τη Θεσσαλονίκη, η οποία είχε ζητήσει από τις 20 Μαΐου την άδεια εκσκαφής για την ανεύρεση δημόσιου θησαυρού, έχοντας υποβάλει ανάλογο αίτημα και στην Κτηματική Υπηρεσία Ιωαννίνων.Το θέμα δίχασε το Δημοτικό Συμβούλιο Δωδώνης, καθώς η πλειοψηφία αποφάσισε να συνταχθεί με την αρνητική γνώμη του Τοπικού Συμβουλίου Τερόβου, ενώ αντίθετα τέσσερις δημοτικοί σύμβουλοι, οι Χρήστος Ντακαλέτσης, Χρήστος Γούσης, Σωτήρης Ανδρούτσος και Κωνσταντίνος Λιόντος, τάχθηκαν υπέρ της έγκρισης διενέργειας εκσκαφής με την προϋπόθεση να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του Δήμου.Το ότι δεν υπάρχει εξασφαλισμένο όφελος του Δήμου ήταν ένα από τα επιχειρήματα που οδήγησαν στη μη έγκριση του αιτήματος, ωστόσο το βασικότερο, όπως εξήγησε και ο Δήμαρχος Δωδώνης Κώστας Κατσανάκηςμιλώντας στην εφημερίδα «Ελευθερία», ήταν πως ήδη είχε αρχίσει να διαμορφώνεται ένα κλίμα που άφηνε υπόνοιες για μυστικές συνδιαλλαγές.«Βασικός λόγος είναι ότι αυτή την περίοδο η αυτοδιοίκηση βάλλεται πανταχόθεν και ο καθένας πρέπει να αποδεικνύει καθημερινά την καθαρότητά του
. Θέλαμε να αποφύγουμε τα δυσμενή σχόλια, καθώς ήδη υπήρχαν ψίθυροι για χρήματα κάτω από το τραπέζι», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κατσανάκης.Βασικό επιχείρημα όσων μειοψήφησαν, ήταν πως από τη στιγμή που έγινε τόσος λόγος για τη συγκεκριμένη τοποθεσία, υπάρχει ορατός κίνδυνος λαθρανασκαφής το επόμενο διάστημα. Ο κ. Κατσανάκης από την πλευρά του σημείωσε πως είναι γνωστό ότι στη συγκεκριμένη περιοχή υπάρχουν αρχαιολογικά ευρήματα και πιθανότατα λίρες από την περίοδο του Εμφυλίου, γεγονός που αποτελεί την αιτία για εκατοντάδες λαθρανασκαφές όλα τα τελευταία χρόνια. «Δεν υπάρχει εβδομάδα που να μην μας αναφέρεται λαθρανασκαφή. Τις περισσότερες φορές οι προσπάθειες είναι μάταιες, αν και έχουν αναφερθεί στο παρελθόν ευρήματα. Ο Δήμος δε μπορεί να προβλέψει ούτε να αποτρέψει τις παράνομες ανασκαφές», κατέληξε ο κ. Κατσανάκης.

Το Κάστρο στα Πέντε Πηγάδια

Το Κάστρο στα Πέντε Πηγάδια βρίσκεται στην Κλεισούρα του Νομού Πρέβεζας, ωστόσο η ευρύτερη περιοχή υπάγεται στα όρια του Τερόβου.Το κάστρο και ο περιβάλλων χώρος (σε ακτίνα 100μ. γύρω από το κάστρο) ανακηρύχθηκαν ιστορικό διατηρητέο μνημείο το 1981, εξαιτίας του μεγάλου αρχιτεκτονικού και ιστορικού ενδιαφέροντος τους. Το κάστρο στα Πέντε Πηγάδια χτίστηκε στις αρχές του 19ου αιώνα. Στην ίδια περιοχή, σε πολύ μικρή απόσταση από το πρώτο βρίσκεται και το δεύτερο κάστρο των Πέντε Πηγαδιών. Είναι ένα μικρό κάστρο, που κτίστηκε και αυτό στις αρχές του 19ου αιώνα.Είναι κτισμένο σε δύο ορόφους με εμφανή το ρυθμό μπαρόκ, που επικρατούσε τότε στη Δυτική Ευρώπη, και διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση.Τα Πέντε Πηγάδια απελευθερώθηκαν από την τουρκική κατοχή κατά τον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο (1912-1913) και ήταν το πεδίο της Μάχης των Πέντε Πηγαδιών.Εκεί, τον Οκτώβριο του 1912, ο Εσάτ Πασάς που είχε το κέντρο επιχειρήσεών του στα Πέντε Πηγάδια επιτέθηκε εναντίον του Ελληνικού στρατού με πέντε τάγματα. Μετά από επτά ημέρες χωρίς επικράτηση ενός από τους δύο αντιπάλους, οι τουρκικές δυνάμεις αποσύρονται.

epirusgate.blogspot.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ