2013-08-02 14:43:04
Φωτογραφία για Κανείς δεν περισσεύει φώναξαν έξω από το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου
Με σύνθημα "Κανείς Δεν Περισσεύει" εργαζόμενοι του Υπουργείου Πολιτισμού πραγματοποίησαν σήμερα μια πρωτότυπη διαμαρτυρία έξω από... το χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου που μόλις χτες εγκαινιάστηκε ο πρώτος όροφος του κτιρίου. 

Φορώντας μπλουζάκια που ανέγραφαν το σύνθημά τους οι εργαζόμενοι στάθηκαν το πρωί έξω από την είσοδο του Μουσείου πραγματοποιώντας κινητοποιήση ενάντια στις σαρωτικές αλλαγές, τις απολύσεις και τον αποδεκατισμό του κλάδου. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης οι εργαζόμενοι μοίρασαν ενημερωτικό υλικό στους επισκέπτες του μουσείου και τους περαστικούς.

Σε σχετική ανακοίνωσή τους αναφέρουν:

Στους 19.000 αρχαιολογικούς χώρους και τα 210 Μουσεία της χώρας εργάζονται 6.400 αρχαιολόγοι, συντηρητές, διοικητικοί, αρχαιο-φύλακες, τεχνίτες ανασκαφών, μαρμαροτεχνίτες. Όλοι εμείς τα τελευταία τρία χρόνια ζούμε μια τεράστια αλλαγή: οι μισθοί μας μειώθηκαν, οι συνάδελφοί μας συμβασιούχοι απολύθηκαν, το προσωπικό δεν επαρκεί, οι Υπηρεσίες μας δεν έχουν χρήματα ούτε για τα στοιχειώδη και συχνά αναγκαζόμαστε να δουλεύουμε χωρίς αμοιβή ή βάζουμε και από την τσέπη μας προκειμένου να κάνουμε τη δουλειά μας.


Δεν είμαστε υπεράριθμοι, αλλά αντίθετα ελάχιστοι σε σχέση με το έργο που επιτελούμε.

Δεν θα γίνουμε θυσία στα σχέδιά τους. Μας ζητούν 500 απολύσεις, χωρίς κανένα σχέδιο, χωρίς καμία λογική. Απολύσεις προσωπικού που δουλεύει χρόνια στην πολιτιστική κληρονομιά, που αγαπάει τη δουλειά του και την κάνει όσο πιο καλά μπορεί, ειδικά σε αυτές τις συνθήκες.

Μας ζητούν απολύσεις που δεν θα συνεισφέρουν σε τίποτα στα ταμεία του κράτους. Αν αφήσουν κλειστούς τους αρχαιολογικούς χώρους και τα Μουσεία, αν σταματήσουν τις ανασκαφές, απλώς θα μειωθούν τα έσοδα του δημοσίου.

Καταργούν ολόκληρες υπηρεσίες, που πάντοτε δούλευαν με τον καλύτερο τρόπο. Καταργούν την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ακρόπολης, την αρχαιότερη Εφορεία Αρχαιοτήτων, που είναι αρμόδια για το ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Καταργούν την υπεύθυνη Εφορεία Αρχαιοτήτων για τη βυζαντινή Θεσσαλονίκη και τις αρχαιότητες που έχουν βρεθεί στις ανασκαφές του ΜΕΤΡΟ. Γιατί άραγε; Καταργούν τα Τμήματα των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Προβολής στα Μουσεία, τα τμήματα που ανοίγουν τα μουσεία με εκδηλώσεις στο κοινό. Πού στοχεύουν;

Όταν επισκέπτεσαι έναν αρχαιολογικό χώρο, όταν πηγαίνεις σε ένα μουσείο, όταν πηγαίνεις σε μια συναυλία, έχεις ποτέ σκεφτεί πόσοι άνθρωποι έχουν δουλέψει για να μπορέσεις εσύ να απολαύσεις την επίσκεψή σου; Δεν είναι μόνο αυτοί που βλέπεις: οι φύλακες, οι ξεναγοί, οι ταξιθέτες. Είναι πολλοί περισσότεροι: Επιστήμονες που ανέσκαψαν, μελέτησαν και ερμήνευσαν. Εργατοτεχνίτες που έκαναν την ανασκαφή. Μηχανικοί που φρόντισαν την αναστήλωση. Συντηρητές που έφεραν και πάλι στη ζωή τα ευρήματα. Αυτοί που σχεδίασαν την έκθεση του Μουσείου, αυτοί που το κρατούν καθαρό, αυτοί που υποστηρίζουν διοικητικά τη λειτουργία του. Αυτοί είμαστε.

Τα μνημεία έχουν φωνή, τη δική μας!

Ένωσε τη φωνή σου με τη δική μας, για να πούμε όχι στις απολύσεις, όχι στην πολιτική που ιδιωτικοποιεί τα πάντα και παράγει μόνο φτώχεια. Χτες ήταν στην Ελλάδα, σήμερα είναι σε όλη την Ευρώπη.

ΒΟΗΘΕΙΣΤΕ ΜΑΣ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ!

Οι Εργαζόμενοι στον Πολιτισμό

prismanews.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ