2013-08-02 16:51:51
Φωτογραφία για Υψηλοί τόνοι στην ένσταση αντισυνταγματικότητας για την τροπολογία Μητσοτάκη (Βίντεο)
Σε πολύ υψηλούς τόνους κινήθηκε στη Βουλή η συζήτηση επί της ένστασης αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση, για την τροπολογία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, σύμφωνα με την οποία με Προεδρικά Διατάγματα οργανώνονται, συγχωνεύονται ή καταργούνται δημόσιοι οργανισμοί. Βασικό επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ήταν η ασυνάφεια της τροπολογίας με το υπόλοιπο νομοσχέδιο, αλλά και η κατάργηση τυπικών νόμων με Προεδρικά Διατάγματα, που συνιστά -σύμφωνα με τον εισηγητή του κόμματος Σταύρο Κοντονή- «ευθεία παραβίαση του Συντάγματος».

Αντιλέγοντας για λογαριασμό της ΝΔ, ο Κώστας Κουτσογιαννακόπουλος υποστήριξε πως οι συγκεκριμένες συνταγματικές διατάξεις μπορεί να κάμπτονται όταν υπάρχει υπέρτερος λόγος.

«Δεν έχουμε να κάνουμε με τροπολογίες που έρχονται με κανονικές συνθήκες, αλλά τροπολογίες που έρχονται να ρυθμίσουν με συστηματικό και ενιαίο τρόπο τη διοικητική μεταρρύθμιση», υποστήριξε από πλευράς ΠΑΣΟΚ ο Κώστας Τριαντάφυλλος.


Επί της ουσίας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης, αναφέρθηκε στις σημερινές «λίστες της ντροπής με τις διαθεσιμότητες 25.000 υπαλλήλων, απ' τους οποίους τουλάχιστον 15.000 πρόκειται να απολυθούν και με ανακοίνωση, μάλιστα, των ονοματεπώνυμων που συνιστά στιγματισμό τους».

Με τη σημερινή τροπολογία «εισάγετε ένα προεδρικό διάταγμα που λέει πως ο κάθε υπουργός μπορεί να συστήνει νέες θέσεις προσωπικού και να καταργεί υφιστάμενες θέσεις που πλεονάζουν» ανέφερε ο κ. Λαφαζάνης και επέκρινε την πλειοψηφία λέγοντας: «Θέλετε τη διαδικασία με προεδρικά διατάγματα για να αποφύγετε τον πολιτικό έλεγχο της Βουλής -έναν έλεγχο που αποφεύγουν μονάχα τα μη δημοκρατικά καθεστώτα. Τα δύο αστικά κόμματα, κάνετε πραξικόπημα κατάπτυστο και ελεεινό, χωρίς ερπύστριες, αλλά χρησιμοποιώντας το Κοινοβούλιο ως ντεκόρ».

«Εμείς ξέρουμε πού θέλουμε να οδηγήσουμε τη χώρα. Εσείς να πείτε αν είστε υπέρ της δικτατορίας του προλεταριάτου!», απάντησε απευθυνόμενη προς τον ΣΥΡΙΖΑ, η εκπρόσωπος της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη και προσέθεσε: «Εγώ ξέρω πως τα πραξικοπήματα γίνονται με ερπύστριες και με στρατό -όχι με το στρατό στους στρατώνες του».

Η εκπρόσωπος της ΝΔ κατηγόρησε, επίσης, τον ΣΥΡΙΖΑ πως με την επιχειρηματολογία του εξισώνει την κυβέρνηση με τη Χρυσή Αυγή. «Σκόπιμα αποφεύγετε να μας πείτε τι συμβαίνει στη Βραζιλία. Ο λαός της Βραζιλίας ζητά να καταργηθεί ο παραστρατιωτικός βραχίονας της βραζιλιάνικης αστυνομίας. Εκεί θέλετε να φτάσετε τη χώρα...», είπε η κ. Βούλτεψη.

«Δεν μπορεί ο υπουργός με Προεδρικά Διατάγματα να καταργεί κάθε υφιστάμενη διάταξη νόμου», υποστήριξε και ο Νότης Μαριάς (ΑΝ.ΕΛ.).

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ), συμφωνώντας για την αντισυνταγματικότητα της ρύθμισης, υποστήριξε πως η πολιτική αυτή αποτελεί υλοποίηση κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και «δεν μπορεί να αλλάξει, αλλά μονάχα να ανατραπεί από τους αγώνες της εργατικής τάξης».

«Αντισυνταγματική τροπολογία που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των τοκογλύφων δανειστών μας», χαρακτήρισε τη ρύθμιση ο Ηλίας Κασιδιάρης (Χρυσή Αυγή).

Ο Δημήτρης Αναγνωστάκης (ΔΗΜΑΡ) χαρακτήρισε «αλαζονική» τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη, «να μας κουνά το δάκτυλο, χαλώντας μιαν εικόνα πολιτισμένου διαλόγου που είχε δημιουργηθεί».

Κατά την ψηφοφορία δι' ανεγέρσεως, διαπιστώθηκε πως η πλειοψηφία των παριστάμενων βουλευτών απέρριπτε την ένσταση αντισυνταγματικότητας του ΣΥΡΙΖΑ.

pontikosnews.blogspot.gr
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ