2013-08-03 11:42:03
Φωτογραφία για Η υπόθεση της Χίου
Τρεις στόχους είχαν οι συλληφθέντες στο πλωτό οπλοστάσιο

Τα κομμάτια του παζλ της υπόθεσης διεθνούς τρομοκρατίας έχουν συγκεντρώσει οι ελληνικές Αρχές, συλλαμβάνοντας συνολικά οκτώ άτομα, πέντε Τούρκους και τρεις Έλληνες.

Η αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα, η Μεγάλη τουρκική Εθνοσυνέλευση και η δίκη «Εργκενεκόν» που θα ξεκινήσει στις 5 Αυγούστου, φέρονται να ήταν οι τρεις στόχοι που σχεδίαζαν να κτυπήσουν ταυτόχρονα οι τρεις Τούρκοι, κουρδικής καταγωγής, Χασάν Μπιμπέρ, Αχμέτ Ντουζγκιούν - Γιουκσέλ, Μεχμέτ Γιαϊλά. Και οι τρεις κατηγορούνται από τις τουρκικές Αρχές για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση DHKP-C και συνελήφθησαν στο φουσκωτό οπλοστάσιο ανοιχτά της Χίου. 

Η έφοδος

Οι πληροφορίες προέρχονται από τη Γενική Διεύθυνση Ασφάλειας και τη ΜΙΤ (μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας) και τις επικαλείται ο τουρκικός Τύπος, επισημαίνοντας ότι οι κινήσεις των Τούρκων παρακολουθούνταν και οι ελληνικές και αμερικανικές Αρχές είχαν ενημερωθεί για επικείμενο τρομοκρατικό κτύπημα
. Η Ελληνική Αστυνομία, σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, έχοντας στη διάθεσή της αυτές τις πληροφορίες έθεσε σε κίνηση μεγάλη επιχείρηση η οποία κατέληξε με την «έφοδο» του λιμενικού στο φουσκωτό σκάφος και της Αντιτρομοκρατικής σε σπίτια και γραφεία σε Αθήνα, Κόρινθο, Θεσσαλονίκη και Χίο.

Χολιγουντιανό θρίλερ

Η υπόθεση εξελίσσεται σε αστυνομικό και διπλωματικό θρίλερ με έντονα τα στοιχεία χολιγουντιανής ταινίας. Ο Χασάν Μπιμπέρ είναι εξαιρετικά σημαντικό πρόσωπο για τις τουρκικές Αρχές. Τη δεκαετία του 1990 ήταν πρόεδρος της Γενικής Ένωσης Λιμενικών Επιχειρήσεων στην Τουρκία και φέρεται να εντάχθηκε στην ένοπλη οργάνωση DHKP-C (Μέτωπο Επαναστατικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Κόμματος), κάνοντας την εκπαίδευσή του στη Συρία. Στις 19 Μαρτίου πραγματοποίησε, σύμφωνα με τις Αρχές της γειτονικής χώρας, επίθεση στο υπουργείο Δικαιοσύνης με χειροβομβίδες.

Ο Μεχμέτ Γιαϊλά, την ίδια μέρα και την ίδια ώρα είχε πραγματοποιήσει επίθεση στο κεντρικό κτίριο του κυβερνώντος κόμματος στην Άγκυρα. Στη συνέχεια, ο Μπιμπέρ κατάφερε να διαφύγει μαζί με ακόμη ένα άτομο, ονόματι Καρατάς, μέσω της πόλης Χατάι στη Συρία, και από 'κεί πέρασε στην Ελλάδα. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει δημοσίευμα του τουρκικού Τύπου που αποκαλύπτει πως το σχέδιο για τρομοκρατική επίθεση αποκαλύφθηκε όταν συνελήφθη ο Μπουλούτ Γιαϊλά στις 5 Ιουνίου στην Ανδριανούπολη (πρόκειται για την περίφημη υπόθεση «απαγωγής» του Τούρκου υπηκόου από την Αθήνα), αν και δεν έχει γίνει γνωστό αν πρόκειται περί συνωνυμίας ή αν υπάρχει συγγένεια μεταξύ τους.

Στόχος οι ΗΠΑ

Σύμφωνα λοιπόν με τα τούρκικα δημοσιεύματα, που αποδίδουν τις πληροφορίες στις μυστικές υπηρεσίες της χώρας, η σύλληψη αυτή αποκάλυψε και το σχέδιο δράσης της οργάνωσης, που ήταν να περάσουν μέσω θαλάσσης, από την Ελλάδα στην Τουρκία, βαρύ οπλισμό για μεγάλου βεληνεκούς επιθέσεις σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι ειδικοί των Υπηρεσιών Πληροφοριών διαπίστωσαν ότι στόχος του Μπιμπέρ ήταν η Αμερικανική Πρεσβεία στην Άγκυρα, στην οποία είχε γίνει επίθεση από άτομο που έπασχε από ανίατη ασθένεια, μέλος της DHKP-C, μετατρέποντας τον εαυτό του σε «ζωντανή βόμβα» τον περασμένο Φεβρουάριο. Έκτοτε αυξήθηκαν τα μέτρα ασφαλείας στην πρεσβεία αλλά και σε πιθανούς στόχους.

Οι Τούρκοι ισχυρίζονται ότι στο θέμα αναμείχθηκε και η Υπηρεσία πληροφοριών των ΗΠΑ, οι οποίες προχώρησαν σε επίσημη ενημέρωσης της Ελληνικής Αστυνομίας. Αποτέλεσμα ήταν το ελληνικό Λιμενικό να σταματήσει το σκάφος ανοιχτά της Χίου και να συλλάβει τον Χασάν Μπιμπέρ, τον Μεχμέτ Γιαϊλά και δύο Ελληνες που επέβαιναν σε αυτό. Μετά τη σύλληψη των υπόπτων πραγματοποιήθηκαν έφοδοι σε πολλές γιάφκες στην Αθήνα, ενώ η τουρκική Ιντερπόλ διαβίβασε άμεσα στην ελληνική Αστυνομία τον φάκελο του Μπιμπέρ.

Οκτώ πρόσωπα

Τα κομμάτια του παζλ της υπόθεσης διεθνούς τρομοκρατίας έχουν συγκεντρώσει οι ελληνικές Αρχές, συλλαμβάνοντας συνολικά οκτώ άτομα, πέντε Τούρκους και τρεις Έλληνες. Σε βάρος των Τούρκων υπάρχουν εθνικά και διεθνή εντάλματα σύλληψης. Την ίδια στιγμή, δεν αποκλείεται η ύπαρξη γιάφκας της οργάνωσης στην Ελλάδα. Οι συλληφθέντες είναι:

1. 55χρονος Χασάν Μπι­μπέρ, ο οποίος ανεζητείτο με ένταλμα σύλληψης από την τουρκική Ιντερπόλ. Ηγετικό στέλεχος της ορ­γά­νωσης DHKP-C. Εμφανιζόταν να διαμένει στα Εξάρχεια. Τούρκος.

2. 54χρονος Αχμέτ Ντουζγκιούν - Γιουκσέλ που συνελήφθη στο Λιμεναρχείο της Χίου και θεωρείται μέλος της οργάνωσης DHKP-C. Τούρκος.

3. 33χρονος Μεχμέτ Γιαϊλά που επέβαινε στο σκάφος και είναι ο δράστης, σύμφωνα με τις τουρκικές Αρχές, της επίθεσης με ρουκέτα στα γραφεία του Τ. Ερντογάν. Εμφανιζόταν ως κάτοικος Χορτιάτη Θεσσαλονίκης. Τούρκος.

4. 51χρονος που συνελήφθη στην οδό Τζαβέλλα με πλαστή βουλγαρική ταυτότητα και διώκεται από τις τουρκικές Αρχές για συμμετοχή στην DHKP-C. Τούρκος.

5. 48χρονος που συνελήφθη στην οδό Τζαβέλλα και έφερε πλαστό γαλλικό διαβατήριο που είχε κλαπεί τον Απρίλιο από στρατιωτικό ακόλουθο της Γαλλικής Πρεσβείας στην Αθήνα. Φέρεται να είχε εκτίσει 4 χρόνια σε φυλακή της Γερμανίας για χρηματοδότηση της DHKP-C. Τούρκος.

6. 22χρονος φοιτητής της Σχολής Εμπορικού Ναυτικού, ο οδηγός του φουσκωτού σκάφους. Υποστήριξε πως δεν γνώριζε τι μετέφερε και πήρε αμοιβή 500 ευρώ. Έλληνας.

7. 51χρονος, κάτοικος Αγ. Δημητρίου, επέ­βαινε στο σκάφος. Είχε πλαστό ιδιωτικό συμφωνητικό παραχώρησης του σκάφους από τον ιδιοκτήτη. Έλληνας.

8. 50χρονος, συνελήφθη στο Λιμεναρχείο της Χίου και θεωρείται από τις Αρχές σημαντικό κομμάτι του παζλ. Εμφανίζεται να του ανήκει ψητοπωλείο στην Αθήνα. Έλληνας.

σημερινη   Πηγή: Έθνος
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ