2013-08-03 16:05:09
Φωτογραφία για Και όμως! Ο Αδάμ δε γνώρισε ποτέ την Eύα!
Τι και αν ο Αδάμ και η Εύα έζησαν την ίδια περίοδο στην Αφρική, φαίνεται ότι ο ένας δε γνώρισε ποτέ τον άλλο, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Μέχρι πρότινος θεωρούταν ότι τα «Υ-χρωμοσωματα του Αδάμ» και « τα μιτοχόνδρια της Εύας» - τους προγόνους του ανθρώπινου είδους - έζησαν σε εντελώς διαφορετικές χρονικές περιόδους!

Αλλά μια νέα μελέτη 69 ανδρών από όλο τον κόσμο αποκάλυψε ότι ο Αδάμ περπάτησε στη Γη, περίπου 120.000 με 156.000 χρόνια πριν, πολύ νωρίτερα δηλαδή από ότι μέχρι σήμερα πιστεύουν όλοι.

Αντίθετα, η Εύα φαίνεται ότι υπήρξε πριν από περίπου 99.000 με 148.000 χρόνια.

Αλλά οι ερευνητές λένε ότι είναι «εξαιρετικά απίθανο» να έζησαν την ίδια περίοδο και οι δύο.

Οι αρχικές εκτιμήσεις για την ύπαρξη του αρσενικού είδους κυμαινόταν πριν από ανάμεσα στα 50.000 σε 115.000 χρόνια.

Ο καθηγητής γενετικής, Carlos Bustamante, του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, στην Καλιφόρνια, δήλωσε: «Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει το πρώτο αρσενικό έζησε πολύ πιο πρόσφατα από το θηλυκό. Αλλά τώρα η έρευνα μας δείχνει ότι δεν υπάρχει διαφορά».


Η Εύα και ο Αδάμ είναι τα δύο άτομα που πέρασαν ένα μέρος των γονιδιωμάτων τους στην ανθρωπότητα. Αλλά πολλές πτυχές της ζωής τους, ακόμη και όταν ζούσαν, καλύπτονται από ένα πέπλο μυστηρίου.

Οι ερευνητές συνέκριναν τα Y-χρωμοσώματα ανάμεσα σε συμμετέχοντες από εννέα διαφορετικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων που μόλις πρόσφατα έγιναν διαθέσιμα, όπως η Ναμίμπια, η Δημοκρατία του Κονγκό, η Γκαμπόν, η Αλγερία, το Πακιστάν, η Καμπότζη, η Σιβηρία και το Μεξικό.

Όμως, παρά την ιστορία που θέλει τον Αδάμ και την Εύα να ήταν το ζευγάρι που οδήγησε στην αναπαραγωγή του ανθρώπινου είδους, δεν ήταν ο μόνος άνδρας και η μόνη γυναίκα που ζούσαν εκείνη τη χρονική περίοδο ή οι μόνοι που έχουν σήμερα απογόνους. Είχαν απλά την τύχη να περάσουν με επιτυχία το χρωμόσωμα Υ και το μιτοχονδριακό γονιδίωμά τους σε εμάς, μετά από χιλιάδες χρόνια. Μικροσκόπια υψηλής τεχνολογίας επέτρεψαν την ταυτοποίηση των περίπου 11.000 μεταλλάξεων, που επιτρέπουν στους ερευνητές να δημιουργήσουν γενετικούς συνδέσμους και χρονοδιαγράμματα με πρωτοφανή ακρίβεια. Η μελέτη πήρε αποτελέσματα για 10 εκατομμύρια νουκλεοτίδια, τα βιολογικά μόρια που αποτελούν τα δομικά στοιχεία του χρωμοσώματος Υ, σε κάθε άτομο.

Ο ετήσιος ρυθμός μετάλλαξης υπολογίστηκε εν συνεχεία, συγκρινόμενος με ένα ιστορικό γεγονός, την αποίκιση των ανθρώπων στην Αμερική, πριν από περίπου 15.000 χρόνια.

Επανέλαβαν την ανάλυση με το μιτοχονδριακό DNA των ατόμων για να καταλήξουν στις δύο εκτιμήσεις για τον Αδάμ και την Εύα, που δείχνουν για την πρώτη φορά ότι δεν έζησαν μαζί.

Το δέντρο, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science, εξηγεί επίσης το εξαιρετικό βάθος της σύγχρονης γενετικής ποικιλομορφίας μεταξύ των σύγχρονων Αφρικανών.

Αλλά είναι επίσης πιθανό να αντιπροσωπεύει ένα χρονικό διάστημα, όταν μεταβιβάστηκαν λίγες αλληλουχίες και πολλοί πέθαναν εξαιτίας μιας αιτίας που ακόμα δεν έχει προσδιοριστεί.

Πηγή: protothema
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ