2013-08-03 16:30:11
Φωτογραφία για Aμαλιάδα: «Ποδαρικό» για τον μειωμένο ΦΠΑ με ανάμεικτα συναισθήματα
«Ποδαρικό» έκανε την Πέμπτη ο μειωμένος ΦΠΑ και στα καταστήματα εστίασης στην Αμαλιάδα, παρά το γεγονός ότι το Υπουργείο έχει καταφέρει να μπερδέψει τους πάντες και φυσικά επικρατεί ένα σχετικό αλαλούμ.

Οι περισσότεροι καταστηματάρχες προχώρησαν ήδη στην αναπροσαρμογή των ταμειακών τους μηχανών, από το 23% στο 13%, ωστόσο κάποιοι βρίσκονται ακόμη στην αναμονή, αφού έχει πέσει πολύ δουλειά σε αυτούς που έχουν επωμιστεί την συγκεκριμένη εργασία, κατά συνέπεια πρέπει να κάνουν υπομονή.

Άλλωστε, έχουν μπερδευτεί με πόσο ΦΠΑ θα πωλούν εντός του καταστήματος και με πόσο ΦΠΑ εκτός, οπότε θεωρούν ότι το πρώτο διάστημα θα είναι διάστημα προσαρμογής.

Δεν θα μετακυλήσει στους καταναλωτές

Κάποιοι δηλώνουν έτοιμοι να προχωρήσουν και σε μειώσεις των τιμών τους, οι περισσότεροι ωστόσο υποστηρίζουν ότι αδυνατούν να πράξουν κάτι τέτοιο, αφού ήδη οι τιμές είναι μειωμένες καθώς είχαν απορροφήσει οι ίδιοι την αύξηση του ΦΠΑ, αποφεύγοντας να την μετακυλήσουν στους καταναλωτές., άρα σήμερα δεν υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω μειώσεων.


Κατά συνέπεια, είναι αμφίβολο εάν η μείωση του φόρου θα περάσει και στον καταναλωτή, αφού οι καταστηματάρχες δηλώνουν αδυναμία να ρίξουν περισσότερο τις τιμές τους, ενώ η αύξηση που είχε σημειωθεί στον ΦΠΑ όταν άγγιξε το 23%, ήταν και ο λόγος που αρκετά καταστήματα έβαλαν λουκέτο τον τελευταίο χρόνο.

Βέβαια, ο στόχος της κυβέρνησης είναι η μείωση του φόρου να περάσει και στον καταναλωτή, που μέχρι τώρα βρίσκεται αντιμέτωπος μόνο με αυξήσεις και φυσικά να αρχίσουν να κόβονται αποδείξεις για να αυξηθούν και τα έσοδα του κράτους, ωστόσο είναι αμφίβολο εάν θα επιτευχθεί ο στόχος.

Πού προβλέπεται η μείωση

Σύμφωνα με τις τελευταίες διευκρινήσεις που έδωσε το Υπουργείο, σε ΦΠΑ 13% από 23% υπάγονται τα εξής:

- Η παροχή υπηρεσιών εστίασης (σερβιριζόμενο φαγητό) σε καφενεία, καφετέριες, ζαχαροπλαστεία, εστιατόρια, ψητοπωλεία, οινομαγειρεία και λοιπές συναφείς επιχειρήσεις. Εξαιρούνται από τη μείωση ΦΠΑ τα κέντρα διασκέδασης και η διάθεση οινοπνευματωδών ποτών γενικώς.

- Η παράδοση φαγητών για επιτόπια κατανάλωση («στο πόδι») από εστιατόρια, οβελιστήρια, ταχυφαγεία, αναψυκτήρια, πιτσαρίες, τυροπιτάδικα, μπουγατσάδικα, γαλακτοπωλεία, παγωτατζίδικα κλπ. Περιλαμβάνεται επίσης και η διάθεση μη αλκοολούχων ποτών, όπως νερό (αεριούχο η μη), έτοιμα ροφήματα, χυμοί και αναψυκτικά γενικά.

- Η τροφοδοσία (catering) εφόσον δεν συνίσταται σε απλή παράδοση φαγητού αλλά συνοδεύεται από άλλες υπηρεσίες, έστω και αν παρέχονται στο χώρο του πελάτη και όχι εντός της επιχείρησης.

-Η παραλαβή σε πακέτο (take away) από το κατάστημα ή παράδοσης στο χώρο του πελάτη (delivery), αλλά μόνο για μαγειρεμένα φαγητά, σάντουιτς, τυρόπιτες, σαλάτες, σκανκς κλπ. Αντιθέτως, στις περιπτώσεις αυτές, χρεώνεται με ΦΠΑ 23% η διανομή και των μη αλκοολούχων ποτών, δηλαδή νερού, ροφημάτων, αναψυκτικών κλπ.

- Το φαγητό από τα ξενοδοχεία σε εστιατόρια ή και στο δωμάτιο, είτε σερβίρεται είτε παραλαμβάνεται με self service. Η μείωση αφορά και στα μη αλκοολούχα ποτά, εκτός αν αυτά διατίθενται σε μίνι μπαρ μέσα στο δωμάτιο.

Τι λένε οι καταστηματάρχες στο patrisnews.com

Νίκος Σαλβάνος (Καφέ Faces)

«Οι περισσότεροι καταστηματάρχες απορρόφησαν την αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 23% χωρίς να αλλάξουν τιμές, κατά συνέπεια τώρα θα πουλήσουν το ίδιο, γιατί ήδη οι τιμές στα καταστήματα είναι μειωμένες. Η μείωση που ευαγγελίζονται στα Υπουργεία είναι εικονική, στο μυαλό τους. Δεν υπάρχουν χρήματα και το κάθε Υπουργείο ψάχνει να βρει τρόπους να δελεάσει τον κόσμο».

Νίκος Τσαγρής (Ταβέρνα «Ο Νίκος»)

«Θεωρώ ότι η μείωση του ΦΠΑ ήταν η καλύτερη κίνηση που έγινε και πιστεύω ότι έτσι θα αυξηθεί η δουλειά. Εμείς προσαρμόσαμε ήδη την ταμειακή μας μηχανή και αν και δεν είχαμε αυξήσει τις τιμές μας, προχωρήσαμε σε μειώσεις και οι πελάτες είναι πολύ ευχαριστημένοι».

Δημήτρης Κυριαζόπουλος («Ουζοθεραπείες»)

«Την ταμειακή μηχανή την προσαρμόσαμε αλλά τις τιμές τις είχαμε μειώσει από πριν, οπότε δεν υπάρχουν περιθώρια να τις μειώσουμε περισσότερο. Βέβαια, αυτή τη στιγμή τα πράγματα είναι λίγο μπερδεμένα και θα δούμε και εμείς στην πορεία εάν θα μας εξυπηρετήσει η μείωση του ΦΠΑ και εάν θα μπορέσουμε να ρίξουμε περισσότερο τις τιμές μας».

Βασίλης Νικολόπουλος (Καφέ ‘Coupa Libre’)

«Η ταμειακή μας μηχανή έχει ήδη προσαρμοστεί και θεωρούμε ότι είναι πολύ καλό το νέο μέτρο, γιατί είχαν «γονατίσει» τα μαγαζιά. Εμείς τον καφέ τον είχαμε έτσι και αλλιώς πολύ φθηνό και θα κατεβάσουμε τις τιμές τώρα στα αναψυκτικά. Πιστεύω ότι με τις μειώσεις θα αυξηθεί και η κίνηση στα μαγαζιά».

Γιάννης Μαρκουτσάς (Καφέ 8)

«Οι τιμές μας θα παραμείνουν ίδιες, γιατί κινούμαστε ήδη σε πολύ χαμηλά επίπεδα και δεν υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω μείωσης. Ο καταναλωτής επί της ουσίας δεν θα καταλάβει κάτι ιδιαίτερο από την μείωση του ΦΠΑ. Πάντως, η μείωση ούτε σημαντική ούτε ασήμαντη είναι, γιατί δεν υπάρχει λογική στο 13% εντός του καταστήματος και στο 23% έξω από το κατάστημα. Πιστεύω ότι με το νέο μέτρο δεν θα αλλάξουν πολλά στην αγορά».

Μαρία Καραμπάτση-patrisnews
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ