2013-08-04 19:05:25
Φωτογραφία για Από τη Δευτέρα λειτουργεί η Μονάδα Τεχνητού νεφρού στο νέο νοσοκομείο
Από αύριο Δευτέρα 5 Αυγούστου η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού θα λειτουργεί στο νέο χώρο του νοσοκομείου Αγρινίου. Με καινούργιο εξοπλισμό και με δυνατότητες να παρέχει υπηρεσίες περισσότερες από ότι μέχρι σήμερα, αν υπάρξει παράλληλη βοήθεια στην αύξηση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. «Τότε θα μπορέσει να λειτουργήσει σαν τμήμα με δυνατότητες ελέγχου των ασθενών που αντιμετωπίζουν νεφρικά νοσήματα», αναφέρει στο AgrinioNet.gr ο διευθυντής της Μονάδας Τεχνητού νεφρού Νίκος Γερμανός, και συνεχίζει « αυτό σημαίνει την ανάπτυξη της νεφρολογικής κλινικής καθώς επίσης και ενός ξεχασμένου για μας τρόπου αντιμετώπισης της χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας που είναι η χρόνια περιτοναϊκή κάθαρση. Ήδη στα μεγάλα νοσοκομεία παράλληλα με την αιμοκάθαρση λειτουργεί και τμήμα περιτοναϊκής κάθαρσης το οποίο δίνει τη δυνατότητα στον ασθενή να κάνει τη θεραπεία του εκτός του νοσοκομείου αφού προηγουμένως έχει γίνει η κατάλληλη εκπαίδευση».


Ο καινούργιος εξοπλισμός έχει ως πλέον σύγχρονος έχει ανάγκη και αναλόγου ποιότητας αναλώσιμου υλικού και επομένως θα υπάρξει πρόβλημα κόστους το οποίο όπως υποστηρίζει ο κ. Γερμανός «πρέπει να αντιμετωπίσουμε με σοβαρότητα». Η ΔΕΠΑΝΟΜ είναι αυτή που προχώρησε πάντως τη επιλογή των μηχανημάτων χωρίς να ερωτηθεί κανείς από τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού με αποτέλεσμα παρόλο που τα μηχανήματα είναι τελευταίας τεχνολογίας τα αναλώσιμα υλικά που χρειάζονται έχουν μεγάλο κόστος.

Ερωτηθείς ο κ. Γερμανός πως αντιμετωπίζουν οι ασθενείς τη μετακίνηση στον καινούργιο χώρο απαντά «με πολύ μεγάλη αισιοδοξία, γιατί αναμένουν πως θα βελτιωθούν οι συνθήκες θεραπείας τους και επομένως θα υπάρξει και καλύτερη προοπτική για τη ζωή τους».

Σχετικά με την εκπαίδευση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα νέα μηχανήματα ο Διευθυντής της Κλινικής αναφέρει «επειδή δεν έχει γίνει εκπαίδευση στα νέα μηχανήματα θα κάνουμε χρήση αρχικά των μηχανημάτων που έχουμε στη Μονάδα με επιλογή των μηχανημάτων που αγοράστηκαν την τελευταία 5ετία. Βαθμιαία και ανάλογα των οικονομικών μας θα αυξήσουμε τη χρήση των νέων μηχανημάτων. Η εκπαίδευση θα γίνει στο χώρο της Μονάδας από εξειδικευμένους τεχνικούς και με την πάροδο του χρόνου θα είμαστε σε θέση να χρησιμοποιήσουμε όλο και περισσότερα μηχανήματα από τον καινούργιο εξοπλισμό».

Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι τα καινούργια μηχανήματα όπως και όσα από τα παλιά χρησιμοποιούνται, θα έχουν τη δυνατότητα παραλλαγών αιμοκάθαρσης όπως αιμοδιήθηση on line η οποία ελαχιστοποιεί επιπλοκές που παρουσιάζει η χρόνια αιμοκάθαρση. Υπάρχει ωστόσο και η εκκρεμότητα της βελτίωσης της επεξεργασίας του νερού με σύστημα on line η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σεπτέμβριο.

Σήμερα οι ασθενείς που εξυπηρετούνται από τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού φθάνουν περίπου τους 90 και ο κ. Γερμανός υπόσχεται « ότι θα προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε και τους εκτός Αγρινίου ασθενείς που θέλουν να έρθουν να δουν την πατρίδα τους το καλοκαίρι και λόγω της μετακίνησης και των προβλημάτων δεν μπορούν. Βέβαια τίποτα δεν μπορεί να γίνει ακόμη και με τη θέληση των γιατρών αν δεν υπάρξει αρκετό νοσηλευτικό προσωπικό. Εμείς πρέπει να αποκτήσουμε τα νέα δεδομένα δηλαδή 5 νοσηλευτές για την αιμοκάθαρση και 3 για την περιτοναϊκή».

http://agrinionet.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ