2013-08-04 23:58:06
Φωτογραφία για Μήνυμα αναγνώστη: Μανωλάδες ανά την Ελλάδα. Από την Ηλεία έως και την Θέρμη
Το συμβάν της Μανωλάδας έφερε στο προσκήνιο ένα κοινό μυστικό που όλοι γνώριζαν αλλά οι κυβερνήσεις επιδεικτικώς άφηναν ανεξέλεγκτο όλα αυτά τα χρόνια για ευνόητους λόγους. Οι εργοδότες τύπου Μανωλάδας δυστυχώς δεν είναι εξαίρεση αλλά ανατριχιαστικός κανόνας. Μία ανάλογη περίπτωση προκλητικής εργοδοτικής αυθαιρεσίας, βρίσκεται σε τουριστική επιχείρηση στην ευρύτερη περιοχή της Θέρμης Θεσσαλονίκης, η οποία έχει και αστυνομική κάλυψη μέσω μαύρων εργασιακών σχέσεων (security) εν ενεργεία ανδρών της διεύθυνσης ασφαλείας Θεσσαλονίκης και πέριξ αστυνομικών τμημάτων με τους εν λόγω "Μανωλάδες".

Στις πολυάριθμες αυθαιρεσίες της επιχείρησης, που οι ιδιοκτήτες της τυγχάνει να έχουν και πολύ στενές φιλικές σχέσεις με μεγαλοστελέχοι της ΝΔ Θεσσαλονίκης, συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων, απασχόληση μεταναστών χωρίς άδεια παραμονής οι οποίοι ζουν εσώκλειστοι και σε άσχημες συνθήκες στο χώρο εργασίας δουλεύοντας ανασφάλιστοι για 12 και 13 ώρες ημερησίως με μισθούς κατώτερους των συλλογικών συμβάσεων, παράνομη λειτουργία τμημάτων της επιχείρησης τα οποία κατά το παρελθόν είχαν σφραγιστεί για υγειονομικούς λόγους, μη ύπαρξη αδειών λειτουργίας για πολλές υπηρεσίες που προσφέρει, παρατυπίες στις συνθήκες ασφαλείας, μη καταβολή δεδουλευμένων και επιδομάτων καθώς και άρνηση παροχής αντιγράφου της συμβάσεως εργασίας κατά την υπογραφή της στην μειοψηφία των εργαζομένων που εργάζονται νόμιμα και ασφαλισμένοι και ωμός εκφοβισμός με απόλυση αν ζητηθεί κάτι τέτοιο.

Την ασυλία των "Μανωλάδων" του βορρά επιβεβαιώνει και η διαγραφή προστίμων και λοιπών κυρώσεων που κατά καιρούς επιβάλλονται από τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες του ΙΚΑ, με άνωθεν παρεμβάσεις από συγκεκριμένα θεσμικά πρόσωπα
. Σε επικοινωνία που είχαμε με την αρμόδια υπηρεσία του ΙΚΑ ανατολικής Θεσσαλονίκης, στην οποία υπάγεται η συγκεκριμένη Α.Ε. αρνήθηκαν να κάνουν το παραμικρό σχόλιο σχετικά με το θέμα δηλώνοντας αναρμόδιοι.

Ένα χαρακτηριστικό γεγονός που αντικατοπτρίζει τις συνθήκες λειτουργίας της επιχείρησης, είναι ότι το 2005 ο φέρον την νομική ευθύνη της Α.Ε., καταδικάστηκε πρωτόδικα μετά από αγωγή που κατετέθει από πελάτη ο οποίος υπέστει βαρύτατο τραυματισμό στο πόδι εντός του χώρου της επιχείρησης, με υπαιτιότητα της επιχείρησης. Έπειτα από 2 εφέσεις του δικηγόρου του επιχειρηματία, η ποινή αστικής ευθύνης παρέμεινε και σε δεύτερο βαθμό, αναγκάζοντάς τον να αποζημιώσει τον πελάτη που συμπτωματικά ήταν και νομικός. Σημειώνεται δε ότι το ποσό της αποζημίωσης ήταν αισθητά μικρότερο από την αρχική διεκδίκηση του ενάγοντα αλλά και αυτό της πρωτόδικης απόφασης. Πέρα από την προαναφερθήσα καταδικαστική απόφαση για σωματικές βλάβες, στον συνολικό χρόνο λειτουργίας της Α.Ε. υπάρχουν τουλάχιστον άλλα 4 παρόμοια περιστατικά αστικής αλλά και ποινικής ευθύνης, ένα εκ των οποίων πολύ σοβαρότερο, που παραδόξως η τελεσίδικη απόφαση μετά από χρόνια δικαστική διαμάχη ήταν υπέρ του επιχειρηματία.

Εκτός από τις στενές σχέσεις που διατηρούν οι ιδιοκτήτες με μεγαλοστελέχη της ΝΔ Θεσσαλονίκης, άτομα του ευρύτερου οικογενειακού κύκλου αυτών φέρεται να θήτευσαν σε ηγετικούς θώκους της νεολαίας ΝΔ Θεσσαλονίκης και της ΔΑΠ ΝΔΦΚ κατά το πρόσφατο παρελθόν, ενώ άλλα πρόσκεινται ιδεολογικά στη Χρυσή Αυγή. Γεγονός βέβαια που δεν τους επηρεάζει από το να απασχολούν μετανάστες χωρίς άδεια παραμονής. Πέρα από τον κλάδο του τουρισμού, δραστηριοποίουνται επίσης στο χώρο της εστίασης και του ποδοσφαίρου με διασυνδέσεις στον χώρο της νύχτας.

Αναγνώστης Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ