2013-08-05 01:53:03
Φωτογραφία για Στην εξουσία από το 1980
Την απόλυτη πλειοψηφία των δύο τρίτων θα έχει στο νέο κοινοβούλιο το κόμμα Zanu PF του 89χρονου σήμερα Ρόμπερτ Μουγκάμπε (κυβερνά αδιάλειπτα από το 1980 την Ζιμπάμπουε), βάσει των επίσημων σημερινών αποτελεσμάτων.

Εντός της ημέρας θα γνωστοποιηθούν και τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών που έγιναν ταυτόχρονα, την 31η Ιουλίου.

Αυτήν τη φορά, δεν κατάφερε (σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα) το Κίνημα για Δημοκρατική αλλαγή του πρωθυπουργού Μόργκαν Τσβανκγιράι να έχει την πλειοψηφία στο 210μελές κοινοβούλιο, όπως συνέβη στις εκλογές το 2008. Μετά την έγκριση νέου Συντάγματος που περιέκοψε τις προεδρικές εξουσίες χαλάρωσαν οι διεθνείς κυρώσεις κατά της Χαράρε.

Η οικονομία της Ζιμπάμπουε, που στηρίζεται στην παραγωγή πλατίνας, χρωμίου και διαμαντιών, ταλανίστηκε από ιλιγγιώδη πληθωρισμό, που ως αποτέλεσμα το 2009 είχε να αποσυρθεί από την κυκλοφορία το τοπικό δολάριο.


Το Κίνημα για τη Δημοκρατική Αλλαγή (MDC) θα προσφύγει στα δικαστήρια για την ακύρωση της νίκης του κόμματος ZANU-PF του προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε στις εκλογές, την οποία θεωρεί προϊόν νοθείας, όπως δήλωσε ο ηγέτης του, Μόργκαν Τσβανγκιράι.

«Θα προσφύγουμε στα δικαστήρια, θα πάμε στην Αφρικανική Ένωση, στην SADC (Κοινότητα Ανάπτυξης Νότιας Αφρικής)», είπε ο Τσβανγκιράι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Χαράρε.

Ο πρωθυπουργός της Ζιμπάμπουε είπε ότι το κόμμα του απορρίπτει πλήρως τα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών που διεξήχθησαν την Τετάρτη. Σύμφωνα με αυτά το ZANU-PF πέτυχε σαρωτική νίκη και θα έχει άνετη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, καθώς καταλαμβάνει τα δύο τρίτα των εδρών.

«Δεν χάσαμε αυτές τις εκλογές. Το ZANU-PF κέρδισε στη φαντασία του», πρόσθεσε τονίζοντας ότι θα παρουσιάσει αποδείξεις στα δικαστήρια για τη «μνημειώδη απάτη» των εκλογών της 31ης Ιουλίου. «Πίστευα ότι οι εκλογές αυτές θα έδιναν μια λύση στην πολιτική κρίση. Δεν έγινε έτσι. Η χώρα επέστρεψε εκεί που ήταν», σημείωσε. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ