2013-08-05 01:59:03
Φωτογραφία για Ανεξέλεγκτες διαστάσεις παίρνει η κακοποίηση ζώων
Τι ισχύει στην Ευρώπη και τι στην Ελλάδα για ένα φαινόμενο που λαμβάνει όλο και πιο ανησυχητικές διαστάσεις.

Όλο και περισσότερα κρούσματα για κακοποίηση και κακομεταχείριση ζώων στην Ελλάδα και το εξωτερικό έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

Ιδιαίτερα τώρα που τα social media έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας συνεχώς βλέπουμε στην οθόνη του υπολογιστή μας περιπτώσεις κακοποιημένων ζώων.

Ένα ακόμα περιστατικό κακοποίησης και παραμέλησης ζώων ήρθε πρόσφατα στο φως της δημοσιότητας Το θλιβερό περιστατικό σημειώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης στον Πύργο, όπου οι ιδιοκτήτες άφησαν τα δύο σκυλιά μέσα στο αυτοκίνητό τους –που ήταν παρκαρισμένο επί της οδού Μανωλοπούλου, κοντά στα ΕΛΤΑ- και επέλεξαν να πάνε σε κοντινό κατάστημα για να χαλαρώσουν και φυσικά να δροσιστούν...

Δεν σκέφτηκαν καθόλου όμως τα άμοιρα ζώα αφού στο αυτοκίνητο η θερμοκρασία ήταν υπερδιπλάσια των 35 βαθμών υπό σκιά που έδειχνε το θερμόμετρο εκείνη την ώρα –μετά τις 3 το μεσημέρι- με αποτέλεσμα να πάθουν θερμοπληξία και να κινδυνεύσει η ζωή τους...


Σύμφωνα με το patrisnews.com, τα ζώα έγιναν αντιληπτά από αστυνομικούς-μέλη της ομάδας ΔΙΑΣ Πύργου που αντίκρισαν το ένα να είναι σε λιπόθυμη κατάσταση ενώ το άλλο είχε μεν τις αισθήσεις του αλλά ήταν γενικά σε πολύ κακή κατάσταση, σκελετωμένο και τυφλό!

Άμεσα έγινε καταγγελία και του περιστατικού επιλήφθηκε η Αστυνομία με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες να οδηγηθούν στον Εισαγγελέα με την διαδικασία του Αυτόφωρου κατηγορούμενοι για κακοποίηση και παραμέληση των δυο σκυλιών.

Μέλος του Φιλοζωικού Συλλόγου Πύργου ανέλαβε να πάει σε κτηνίατρο τα δυο άτυχα ζώα για περαιτέρω φαρμακευτική αγωγή.

ΠΟΙΕΣ ΠΟΙΝΕΣ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ

Η αλήθεια είναι ότι ο νόμος είναι αρκετά αυστηρός και προϋποθέτει γερά πρόστιμα. Σε κάποιες περιπτώσεις αυτά φτάνουν μέχρι και τις 30.000 ευρώ. Αυτό όμως δεν σημαίνει κάτι, αφού στη χώρα μας λείπει η φιλοζωική κουλτούρα και πολύ σπάνια αυτοί οι οποίοι προβαίνουν σε τέτοιες πράξεις βρίσκονται κατηγορούμενοι στο εδώλιο του δικαστηρίου.

Σε αντίθεση με την... πολιτισμένη Ευρώπη που ακόμη και για περιπτώσεις αμέλειας κατά των ζώων ρίχνει βαριά πρόστιμα. Χαρακτηριστική είναι η πρόσφατη ιστορία μιας 55χρονης Βρετανίδας, η οποία είχε στο σπίτι της, σε άθλιες συνθήκες, 67 ζώα (33 άλογα και 34 σκυλιά), τα οποία ζούσαν σε εντελώς ακάθαρτο περιβάλλον και τρέφονταν από τσουκνίδες και θάμνους, καθώς κανείς δεν τα τάιζε. Το δικαστήριο της επέβαλε ποινή 32.000 ευρώ, περίπου δηλαδή όσο και το μεγαλύτερο πρόστιμο που θα της επιβαλλόταν στην Ελλάδα σε περίπτωση άγριας κακομεταχείρισης!

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΕΑΝ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΤΕ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΖΩΟΥ

Αν πέσει στην προσοχή σας κάποια περίπτωση κακοποίησης ζώου, μπορείτε να κάνετε τα εξής:

Πηγαίνετε στην Αστυνομία και ζητάτε να καταγραφεί το περιστατικό στο βιβλίο συμβάντων. Παίρνετε αριθμό πρωτοκόλλου για την καταγγελία που υποβάλλατε. Η Αστυνομία οφείλει να αναζητήσει τον δράστη, να τον καλέσει στο Τμήμα και να του κάνει συστάσεις ώστε να μην επαναληφτεί το γεγονός. Σε σοβαρή κακοποίηση ζώου οφείλει να μηνύσει τον δράστη αυτεπάγγελτα.

Μπορείτε να το πάτε ένα βήμα παραπέρα, υποβάλλοντας κατ' ευθείαν μήνυση, άρα η διαδικασία θα κινηθεί αυτεπάγγελτα από την Αστυνομία. Μπορείτε ακόμη να κάνετε μια αίτηση στον εισαγγελέα. Καλό θα ήταν να ζητήσετε τη βοήθεια ενός φιλοζωικού σωματείου που ξέρει να σας συμβουλέψει για το πώς να κινηθείτε νομικά.

Τα τελευταία χρόνια η αντιμετώπιση της Αστυνομίας σε τέτοια θέματα έχει βελτιωθεί πολύ και κανείς δεν θα σας αντιμετωπίσει σαν γραφικό, όπως γινόταν στο παρελθόν. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε ακριβώς τι ορίζει ο νόμος ως κακοποίηση, ώστε να μην κάνετε κάποια υπερβολική καταγγελία.

Αν έχετε κι άλλες απορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία και την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Στην εξουσία από το 1980
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Στην εξουσία από το 1980
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ