2013-08-05 10:21:07
Φωτογραφία για ΣΗΜΕΙΟ ΚΑΜΠΗΣ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης και οι κρίσιμες αποφάσεις του πρωθυπουργού...!!!
Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Μια φράση του πρωθυπουργού στην τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, φωτογραφίζει τις προθέσεις και τη στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου για τους επόμενους κρίσιμους μήνες.

«Μέχρι τον Ιούνιο του 2014, η κυβέρνηση πρέπει να δώσει τον καλύτερο εαυτό της, για να πετύχει τους στόχους που έχουν τεθεί», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αντώνης Σαμαράς απευθυνόμενος προς τους υπουργούς που άκουγαν την εισήγησή του και έχοντας εκ δεξιών του τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο.

Επί της ουσίας με τη φράση αυτή ο πρωθυπουργός είπε «δεν υπάρχουν εκλογές», δίνοντας μια ξεκάθαρη απάντηση στα σενάρια για πρόωρες κάλπες που έβλεπαν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα, αποπροσανατολίζοντας τη λειτουργία της κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ιούνιος του 2014, είναι ο μήνας των ευρωεκλογών και βεβαίως το μήνυμα δεν απευθύνονταν μόνο προς τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, αλλά και προς την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας και…λοιπούς αποδέκτες.


Ο λόγος που το Μέγαρο Μαξίμου και ο πρωθυπουργός δεν επιθυμούν εκλογές αυτή την περίοδο, αν και ο ίδιος και η ΝΔ έχουν συνεχώς το προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις είναι συγκεκριμένος. Δεν θέλουν σε καμία περίπτωση την ώρα που η χώρα το Σεπτέμβριο μπαίνει σε ένα σημείο-καμπή, να χαθεί η ευκαιρία, το καράβι να πέσει στα βράχια και να χαθούν οι θυσίες που έχει κάνει με κόπο και πόνο, ο ελληνικός λαός.

Ποιο είναι το σημείο αυτό, σύμφωνα με συνεργάτες του πρωθυπουργού; Καταρχήν το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής θα βρίσκεται στην πιο κρίσιμη φάση του, από την αρχή της κρίσης χρέους, καθώς το φθινόπωρο θα φανεί αν η χώρα θα χρειαστεί πρόσθετη βοήθεια για να καλύψει το «κενό» των 4 δισ. ευρώ και αν οι εταίροι μας (και κυρίως οι Γερμανοί) αντιληφθούν το αδιέξοδο της συγκεκριμένης πολιτικής και ανοίξει η συζήτηση για νέο κούρεμα του χρέους, χωρίς νέα μνημόνια.

Για αυτό και ο πρωθυπουργός τόσο στις δημόσιες, όσο και στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις του, επιμένει στην ανάγκη επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος, που θα ενισχύσει σε μεγάλο βαθμό τη διαπραγματευτική θέση της ελληνικής πλευράς και το αίτημα για αλλαγή κατεύθυνσης στην οικονομική πολιτική με μειώσεις φόρων, ενεργοποίηση της ρήτρας για ελάφρυνση των μέτρων και ενδεχομένως ένα νέο κούρεμα με επιμήκυνση και μείωση των επιτοκίων.

Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν ότι η ανακούφιση των σκληρά δοκιμαζόμενων και ιδιαίτερα επιβαρυμένων νοικοκυριών και η δημιουργία πραγματικής ελπίδας για έξοδο από την κρίση χρέους, είναι ο μόνος τρόπος για να στηρίξει η ελληνική κοινωνία τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις (απολύσεις στο Δημόσιο, συγχωνεύσεις Οργανισμών κλπ) που θα πρέπει να ολοκληρώσει η κυβέρνηση μέσα στο φθινόπωρο και μέχρι το Δεκέμβριο.

Παράλληλα μετά τις γερμανικές εκλογές αναμένεται να υπάρξει μια πιο ξεκάθαρη στάση της Άγκελα Μέρκελ για το ζήτημα του ελληνικού χρέους, καθώς η γερμανίδα καγκελάριος θα είναι επικεφαλής μιας νέας Βουλής, της οποίας θα έχει την πλειοψηφία και θα ελέγχει, όπως όλα δείχνουν.

Επίσης θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι εκτιμήσεις που διατυπώνονται από παντού, για ένα έστω και μικρό θετικό πρόσημο στους αναπτυξιακούς δείκτες, έπειτα από μια πενταετία συνεχούς ύφεσης.

Με βάση τα συγκεκριμένα δεδομένα, ο Αντώνης Σαμαράς δεν θέλει σε καμία περίπτωση η χώρα να μπει σε περιπέτειες, όλα τα παραπάνω να διαγραφούν σε μια μέρα και η Ελλάδα αντί να βγαίνει από το τούνελ της ύφεσης να κάνει δέκα βήματα πίσω, όπως θα συμβεί έπειτα από μια διαδικασία πρόωρων εκλογών, μέχρι να σχηματιστεί κυβέρνηση και να ξεκινήσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις, αν υπάρχει ως τότε συνομιλητής στην άλλη πλευρά.

Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός και το Μέγαρο Μαξίμου ξεκαθαρίζουν τη στάση τους απέναντι στην αντιπολίτευση και κυρίως προς τον ΣΥΡΙΖΑ, που το τελευταίο διάστημα ζητά συνεχώς εκλογές.

Όπως σημείωσε ο κ. Σαμαράς στο πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο «η αντιπολίτευση έχει ήδη προαναγγείλει ότι θέλει να θέσει τη χώρα το Σεπτέμβριο σε γενικευμένη αναταραχή», προθέτοντας ότι «δεν θα το πετύχει, καθώς οι πολίτες αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο από το αντιδημοκρατικό παιχνίδι τους».

Δίπλα σε αυτούς τα κυβερνητικά στελέχη τοποθετούν και τους παλαιοκομματικούς συνδικαλιστές που έχουν προσεταιριστεί τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν επιθυμούν καμία μεταρρύθμιση στο Δημόσιο, ώστε να λειτουργήσει καλύτερα, υπερασπιζόμενοι τα προνόμιά τους και τη θολή δημόσια διοίκηση που υπήρχε μέχρι τώρα, όπου κανείς δεν έδινε λογαριασμό.

Η στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου απέναντι σε όλα αυτά κινείται γύρω από το επιχείρημα, ότι όλες αυτές οι αλλαγές έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και χρόνια. Το γεγονός ότι οι περισσότερες από αυτές πραγματοποιούνται σήμερα, οριζόντια και σε περιορισμένα χρονικά περιθώρια, έπειτα από πιέσεις των δανειστών μας δεν αναιρεί την αναγκαιότητά τους.

Η πόλωση, το χάος και το μπάχαλο στη δημόσια διοίκηση και στο κράτος, που όπως καταγγέλλουν τα κυβερνητικά στελέχη, επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα αναδεικνύεται καθημερινά με σκληρές επιθέσεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ώστε ο ελληνικός λαός, να γνωρίζει όπως λένε, ποιος θέλει να βάλει την Ελλάδα σε νέες περιπέτειες και ποιος πραγματικά αγωνίζεται για να γίνουν μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να είχαν γίνει χθες, για να αλλάξει η χώρα σελίδα.

Διαβάστε εδώ: http://newpost.gr/post/260323/o-sxediasmos-ths-kybernhshs-kai-oi-krisimes-apofaseis-toy-prwthypoyrgoy#ixzz2b4pMH4cx
communenews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ