2013-08-05 11:45:04
Φωτογραφία για Η Κρήτη δικαιούται ένα μεγάλο οδικό έργο που είναι ο ΒΟΑΚ
Η αναβάθμιση του ΒΟΑΚ αποτελεί κομβικό αναπτυξιακό έργο για το νησί, για το οποίο όλοι οι κρητικοί χρειάζεται να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, δήλωσε ο κ. Σταύρος Αρναουτάκης μιλώντας... στον Team FM και την πρωινή ενημερωτική εκπομπή «Πρώτη Γραμμή».

Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να εκφράσει τους φόβους του ότι τα χρήματα που έχουν υποσχεθεί στην τρέχουσα περίοδο για τα έργα του ΒΟΑΚ δεν θα έρθουν, αλλά ότι θα μεταφερθούν στην επόμενη προγραμματική περίοδο.

Στο μεταξύ, πραγματοποιήθηκε στα Χανιά την Παρασκευή η γενική συνέλευση του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης η δημιουργία του οποίου, όπως τονίστηκε, θα "φέρει" επιτάχυνση των χρηματοδοτήσεων για έργα στον Βόρειο Οδικό Άξονα.

Ο Σταύρος Αρναουτάκης για τον ΒΟΑΚ στον Team FM

-Κε περιφερειάρχη ένα μεγάλο θέμα είναι ο ΒΟΑΚ. Ως Περιφέρεια Κρήτης το αξιολογείτε στην πρώτη σειρά των θεμάτων. Τι θα γίνει, πιστεύετε, με τη λειτουργία του ΟΑΚ;


«Επειδή αυτή τη στιγμή με τον σχεδιασμό που έχει κάνει το Υπουργείο δεν υπάρχουν οι πόροι για να γίνει ο ΒΟΑΚ, γιατί μας έλεγαν ότι 300 εκ. ευρώ θα χρειαστούν από την τρέχουσα προγραμματική περίοδο, όμως δυστυχώς τα έργα που έχουν ενταχθεί θα μεταφερθούν στη νέα προγραμματική. Άρα σε αυτήν την περίοδο είναι ελάχιστοι οι πόροι που πήρε η Κρήτη για τον ΒΟΑΚ.

Για να βρεθούν, όμως, τα δύο δισ που απαιτούνται για τον ΒΟΑΚ από τη νέα προγραμματική περίοδο είναι πολύ δύσκολο. Χρειάζεται, λοιπόν, μία πολιτική βούληση. Χρειάζεται να ενώσουμε όλοι οι κρητικοί τις δυνάμεις μας, να μην είναι διασπασμένες. Και ο κάθε υπουργός πρέπει να καταλάβει ότι η Κρήτη δικαιούται ένα μεγάλο οδικό έργο που είναι ο βόρειος οδικός άξονας.

Μακάρι ο ΟΑΚ να πάει καλά. Όμως αν δεν υπάρξει κινητοποίηση για την εξασφάλιση χρηματοδότησης πέραν των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, θα υπάρχει πρόβλημα. Δηλαδή, ένας δανεισμός από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, όπως γίνονται οι υπόλοιποι αυτοκινητόδρομοι, και να πούμε ότι στα επόμενα 5-7 χρόνια θα έχουμε ολοκληρώσει τις μελέτες και το δίκτυο του νησιού.

Χρειάζεται πολιτική βούληση. Έχω ενημερώσει και τον πρωθυπουργό και τον νέο υπουργό τον κ. Χρυσοχοΐδη και τον κ. Χατζηδάκη, ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά το θέμα. Για την Περιφέρεια Κρήτης, οι προτεραιότητες είναι ο ΒΟΑΚ και το αεροδρόμιο του Καστελλίου».

Επιτάχυνση χρηματοδοτήσεων για τον ΒΟΑΚ

Η επιτάχυνση χρηματοδοτήσεων για έργα στον Βόρειο Οδικό Άξονα (Β.Ο.Α.Κ.) θα επιτευχθεί μέσα από τη λειτουργία του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης (Ο.Α.Κ.). Η επισήμανση αυτή έγινε στη γενική συνέλευση του Οργανισμού που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά.

Παράλληλα, όπως αναφέρθηκε, στην τελική ευθεία μπαίνει, πλέον, το θέμα της λειτουργίας και οργάνωσης του νεοσύστατου Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης (Ο.Α.Κ.), που προέκυψε με τη συγχώνευση των Οργανισμών Ανάπτυξης Δυτικής και Ανατολικής Κρήτης και τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων στον νέο Οργανισμό της Ειδικής Υπηρεσίας Δημοσίων Έργων Βορείου Οδικού Άξονα Κρήτης, καθώς και της Ειδικής Υπηρεσίας Έργων του φράγματος Αποσελέμη.

Η γενική συνέλευση του Ο.Α.Κ. πραγματοποιήθηκε παρουσία του γενικού γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Γιώργου Δεικτάκη.

Όπως τόνισε ο κ. Δεικτάκης, μετά το κλείσιμο διαδικαστικών θεμάτων και εκκρεμοτήτων, που χρονικά προσδιορίζονται σε έναν μήνα, θα εγκριθεί ο κανονισμός λειτουργίας του νέου Οργανισμού.

«Το όργανο αυτό έχει πολλές αρμοδιότητες, μπορεί να παίρνει άμεσα αποφάσεις χωρίς να χρειάζεται η έγκριση υπουργείων και έτσι θα υπάρχει άμεσο αποτέλεσμα στην προσπάθεια ανάπτυξης της Κρήτης» ανέφερε ο γ.γ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης. Σύμφωνα με τον κ. Δεικτάκη, προτεραιότητα για τον νέο οργανισμό θα είναι η κατασκευή φραγμάτων, καθώς αποτελούν βασικό πυλώνα ανάπτυξης.

Αισιόδοξος για τα αποτελέσματα που θα προκύψουν από τη λειτουργία του νέου Οργανισμού εμφανίστηκε ο διευθύνων σύμβουλος του Ο.Α.Κ., Λευτέρης Κοπάσης, ο οποίος επεσήμανε ότι μετά την έγκριση του καταστατικού λειτουργίας του Οργανισμού από τη γενική συνέλευση, θα αποσταλεί για έγκριση στο αρμόδιο υπουργείο ώστε να κλείσει και τυπικά το ζήτημα της οργανωτικής διάρθρωσής του.

«Είναι σίγουρο ότι μέσα από τον νέο οργανισμό θα ενισχυθεί η Κρήτη και θα υπάρξει επιτάχυνση των χρηματοδοτήσεων των έργων για τον Βόρειο Οδικό Αξονα και το Φράγμα Αποσελέμη» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κοπάσης.
goodnet.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Mόνιμη κατοικία το... κάμπινγκ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Mόνιμη κατοικία το... κάμπινγκ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ