2013-08-05 11:42:08
Φωτογραφία για Η χρησιμότητα της Βουλγαρίας
Κωνσταντίνος Χολέβας

Βοεβόδες της περιοχής Φλώρινας, οι οποίοι συμμετείχαν ενεργα με τις τσέτες τους στην επανασταση του Ίλιντεν.

Κάθε χρόνο στις 2 Αυγούστου το κράτος των Σκοπίων και η Βουλγαρία έρχονται σε αντιπαράθεση για την πατρότητα της εξέγερσης του Ιλιντεν κατά των Τούρκων το 1903. Η εξέγερση ονομάζεται έτσι διότι με το παλαιό ημερολόγιο έγινε στις 20 Ιουλίου, εορτή του Προφήτη Ηλία. (Ιλιντεν = ημέρα του Ηλία). Τα Σκόπια θεωρούν τους κομιτατζήδες πρωτεργάτες του «μακεδονικού έθνους», ενώ η Σόφια τιμά τους εξεγερθέντες ως Βούλγαρους πατριώτες.

Η συζήτηση για την Ιστορία της περιοχής αποτελεί και σήμερα μήλον της Εριδος μεταξύ των δύο γειτονικών μας χωρών. Η Βουλγαρία αναγνωρίζει κράτος «Μακεδονίας», αλλά δεν αναγνωρίζει έθνος μακεδονικό.

Συμφωνεί με την Ελλάδα στη διαπίστωση ότι το λεγόμενο «μακεδονικό έθνος» κατασκευάστηκε από τον κομμουνιστή δικτάτορα Τίτο μετά το 1944. Στις 29/7/2013 ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Κρίστιαν Βιγκένιν δήλωσε δημοσίως ότι η Βουλγαρία κατηγορεί τα Σκόπια για διαστρέβλωση της βουλγαρικής Ιστορίας και για διεκδίκηση ανυπάρκτων μειονοτήτων εντός βουλγαρικού εδάφους.


Είναι χρήσιμο στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να θυμίσει κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Ομπάμα ότι δεν είναι απλώς μία παραξενιά της Ελλάδος η διαφωνία για το όνομα της ΠΓΔΜ. Η μικρή αυτή χώρα είναι η ταραχοποιός της περιοχής, γι’ αυτό και η Βουλγαρία μαζί με την Ελλάδα θέτουν βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε.

Η Βουλγαρία είναι σήμερα καλός και χρήσιμος γείτονας, παρά τις συγκρούσεις που είχαμε κατά το πρώτο ήμισυ του προηγουμένου αιώνος. Παράλληλα με τη σύμπλευσή μας κατά του σκοπιανού εθνικισμού πρέπει να την ενθαρρύνουμε να επανεξετάσει θετικά τη διέλευση του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης. Αριστος είναι ο ΤΑΡ, αλλά αφορά μόνο το φυσικό αέριο. Υπάρχει ακόμη δυνατότητα να αναβιώσει το σχέδιο για αγωγό πετρελαίου που θα θωρακίζει την ελληνική Θράκη. Ο Μπόικο Μπορίσοφ, που διαφώνησε με το σχέδιο, δεν είναι πλέον πρωθυπουργός της Βουλγαρίας. Η κυβέρνηση Ορεσάρσκι πρόσκειται στο Σοσιαλιστικό Κόμμα, ο ηγέτης του οποίου, ο Σεργκέι Στανίσεφ, θεωρείται ευνοϊκά διακείμενος προς τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης.

Για το σχέδιο αυτό ενδιαφέρεται πλέον κοινοπραξία αμερικανικών, ιταλικών και γαλλικών εταιριών που ελέγχουν μεγάλα κοιτάσματα του Καζακστάν. Ετσι αίρονται οι φόβοι των ΗΠΑ για πιθανό ρωσικό μονοπώλιο. Να η ευκαιρία!

Κωνσταντίνος Χολέβας

δημοκρατία
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ