2013-08-22 10:28:03
Φωτογραφία για Κύπρος: Έκτακτη ολομέλεια για τις υπερεξουσίες του Διοικητή [video]
Συνέρχεται στις 29 Αυγούστου η Ολομέλεια της Βουλής, ύστερα από αίτηση βουλευτών για σύγκληση έκτακτης συνόδου σύμφωνα με τον Κανονισμό 7Α του Κανονισμού της Βουλής των Αντιπροσώπων για συζήτηση προτάσεων νόμου. Σύμφωνα με τη Βουλή, η έκτακτη σύνοδος θα αρχίσει στις 16:00 με θέματα στην ημερήσια διάταξη προτάσεις νόμου που αφορούν τον περί Εξυγίανσης Πιστωτικών και Άλλων Ιδρυμάτων (Τροποποιητικό) (Αρ. 3) Νόμο του 2013 και τον περί Εξυγίανσης Πιστωτικών και άλλων Ιδρυμάτων (Τροποιητικό) Νόμο του 2013.

Nωρίτερα όπως αποκάλυψε η ιστοσελίδα μας, επιστολή υπογεγραμμένη από δέκα βουλευτές του ΔΗΣΥ, παραδόθηκε στον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου, με την οποία ζητούν έκτακτη σύγκλιση της Ολομέλειας του Σώματος για να εξετάσει τον νόμο περί εξυγίανσης των τραπεζών.

Aποκλειστικές πληροφορίες αναφέρουν ότι, ομάδα βουλευτών του ΔΗΣΥ επιθυμεί τροποποίηση σε ό,τι αφορά το δικαίωμα συμμετοχής της διαχειρίστριας της Λαϊκής στο νέο σχήμα της Τράπεζας Κύπρου. Συγκεκριμένα επιθυμούν την απαγόρευση της συμμετοχής της διαχειρίστριας εάν προηγουμένως δεν αποδοθούν οι μετοχές της Λαϊκής στους πραγματικούς μετόχους της.


Επίσης, μια δεύτερη ομάδα βουλευτών και από αλλά κόμματα εμφανίζεται αποφασισμένη να τροποποιήσει τις εξουσίες της αρχής εξυγίανσης, με αλλά λόγια να περιορίσει το ρυθμιστικό ρολό του Πανίκου Δημητριάδη.

Αβέρωφ: Εκ των υστέρων διαπίστωσαν τις υπερεξουσίες

Σε δηλώσεις του, στο περιθώριο των Συνεδρίων των Αποδήμων, στο "Φιλοξενία" Λευκωσίας, ο κ. Νεοφύτου ανέφερε πως "ήταν γνωστό, εδώ και μερικές εβδομάδες, μετά την απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΔΗΣΥ, ότι θα στέλλαμε γράμμα στον Πρόεδρο της Βουλής, με βάση τον Κανονισμό της Βουλής, για σύγκληση επείγουσας και έκτακτης συνεδρίας του σώματος, για τις αναγκαίες -κατά την άποψή μας- τροποποιήσεις πάνω στο νόμο, που ψήφισε η Βουλή, περί εξυγίανσης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων".

"Είναι γνωστό", δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, "ότι όλα ανεξαιρέτως τα πολιτικά κόμματα είχαν δηλώσει ότι, με το πιστόλι στον κρόταφο, εξαναγκάσθηκαν να ψηφίσουν μια νομοθεσία, στην οποία, εκ των υστέρων, διαπίστωσαν ότι εδίδοντο υπερεξουσίες σε συγκεκριμένη Αρχή ενός ατόμου και η πρόθεσή μας", πρόσθεσε, "είναι να ψηφισθεί σε νόμο η πρόταση νόμου, που έχουμε καταθέσει εδώ και μερικούς μήνες".

Ερωτηθείς για το περιεχόμενο αυτής της πρότασης νόμου, ο κ. Νεοφύτου ανέφερε πως "υπήρχε η προσέγγιση και υπάρχει ακόμα στο να αλλάξει η Αρχή Εξυγίανσης και, από ένα πρόσωπο που είναι σήμερα ή μία Αρχή που είναι η Κεντρική Τράπεζα, να συμπεριληφθούν σε αυτή την Αρχή περισσότερα του ενός άτομα ή θεσμοί".

"Υπάρχει και η άλλη πολιτική θέση", είπε ο κ. Νεοφύτου, "που ακούσθηκε τόσο από πλευράς Δημοκρατικού Συναγερμού όσο και από άλλες πολιτικές δυνάμεις, όσον αφορά το θέμα της Διαχειρίστριας της Λαϊκής Τράπεζας και για το πώς θα εκπροσωπηθεί το 18% και όλα αυτά τα ζητήματα είναι ανοικτά, εμείς ζητήσαμε τη σύγκληση, έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις και πιστεύουμε ότι η ολότητα των πολιτικών κομμάτων μπορεί να στηρίξει μιαν κοινή θέση, που θα διασφαλίζει περισσότερη ομαλότητα και ασφάλεια στον ευρύτερο χρηματοπιστωτικό μας τομέα".

Ερωτηθείς εάν θεωρεί ότι πρέπει να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία πριν τον ορισμό του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ δήλωσε ότι το κόμμα του κρίνει πως "αυτό το θέμα και οι αλλαγές στο νόμο περί εξυγίανσης να γίνουν άμεσα, το συντομότερο δυνατό, για αυτό και επειδή αυτά τα ζητήματα είναι σημαντικά, αλλά και επείγοντα, για αυτό", είπε, "καλούμε τον Πρόεδρο της Βουλής να συγκαλέσει εκτάκτως την Ολομέλεια του σώματος".

Μιλώντας στις Τομές Στα Γεγονότα ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου, ο οποίος είναι ένας εκ των βουλευτών που προσυπογράφουν την πρόταση, είπε ότι στόχος είναι η διαδικασία εξυγίανσης να γίνει συλλογικά και να μην αποτελεί υπόθεση ενός προσώπου.
cytoday.eu
Tromaktiko
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ