2013-09-16 17:05:03
Φωτογραφία για Χίος: Τουρκική αντίποινα στον τουρισμό
Αν αυτό λέγεται... διπλωματία δεν μένει τίποτα άλλο από το αναλάβουμε μόνοι μας και πλήρως ανεξάρτητα πρωτοβουλίες για να σώσουμε οτιδήποτε, αν σώζεται, καθώς η ελληνική κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί για να προσθέσει επιπλέον προβλήματα στα ήδη υπάρχοντα.

Η ελληνική διπλωματία και προφανώς το υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει πάρει διόλου χαμπάρι το τουριστικό ρεύμα που έχει αναπτυχθεί στα απέναντι παράλια συμβάλλοντας καθοριστικά στην οικονομική επιβίωση των νησιωτών την καλοκαιρινή περίοδο. Θέλουμε, δεν θέλουμε, το τουριστικό ρεύμα των Τούρκων έδωσε μεγάλες ενέσεις ρευστότητας στην τοπική οικονομία, βοήθησε σημαντικά στην τόνωση δεκάδων επιχειρήσεων, διατήρησε ζωντανές τις θέσεις εργασίας στον τουρισμό. Αντί λοιπόν αυτή ακριβώς η κατάσταση να αξιολογηθεί και η κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες για να ενισχυθεί περαιτέρω, κάνει ότι περνά από το χέρι της για να μας οδηγήσει και πάλι στα πέτρινα τουριστικά χρόνια, στηρίζοντας την υποψηφιότητα του Ντουμπάι ως διοργανώτριας πόλης για την «EXPO 2020», την ίδια στιγμή που υποψήφια ήταν και η Σμύρνη!


Πέσαν από τα σύννεφα

Αρκετό διάστημα τώρα το Επιμελητήριο Σμύρνης είχε ανακοινώσει την διεξαγωγή ενός μεγάλου ελληνοτουρκικού φόρουμ επιχειρηματιών στο τέλος του Οκτώβρη με συμμετοχές από τις δυο χώρες και με στόχο να ενισχυθεί ακόμη πιο πολύ η σχέση των πλευρών. Εξάλλου, ελληνικές εταιρίες δραστηριοποιούνται ήδη στη Σμύρνη και σε άλλες πόλεις της Τουρκίας και είχαν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον συμμετοχής στο φόρουμ που το χαρακτήριζαν ιδιαίτερα σημαντικό.

Παράλληλα, το Επιμελητήριο Σμύρνης σε συνεργασία με το αντίστοιχο της Άγκυρας, κατέβαλλαν τεράστιες προσπάθειες και ευελπιστούσαν στην στήριξη της χώρας μας, για την ανάληψη από τη Σμύρνη της διεξαγωγής της παγκόσμιας εμπορικής έκθεσης «EXPO 2020» που επιθυμούσαν διακαώς οι γείτονες. Τα δυο γεγονότα συνδέονταν μεταξύ τους καθώς οι Τούρκοι επιχειρηματίες αλλά και τα Επιμελητήρια θεωρούσαν δεδομένη την ελληνική υποστήριξη στο αίτημα τους βασιζόμενοι στις άριστες σχέσεις που διατηρεί το Επιμελητήριο Σμύρνης με τον νησιωτικό ελλαδικό χώρο και τα ελληνικά Επιμελητήρια.

Χύθηκε ο κουβάς με το γάλα

Και ενώ όλα είχαν δρομολογηθεί, η ελληνική διπλωματία ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει την υποψηφιότητα του... Ντουμπάι(!) και όχι της Σμύρνης, θεωρώντας ότι έτσι θα προκαλέσει αραβικές επενδύσεις, τις οποίες ούτε έχουμε δει και ούτε πρόκειται να δούμε. Η έλλειψη σοβαρότητας και υπευθυνότητας της ελληνικής διπλωματίας κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα το τουριστικό ρεύμα που έχει αναπτυχθεί μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, αγνοεί παντελώς τις θέσεις και τις απόψεις των νησιωτικών Επιμελητηρίων και των τοπικών κοινωνιών και αποδεικνύει για άλλη μια φορά πόσο... βαθιά νυχτωμένη είμαστε αναφορικά με το τι αποτελεί «συμφέρον» και τι «προτεραιότητα».

Ακύρωσε το φόρουμ ο Ντεμιρτάς

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σμύρνης Εκρέμ Ντεμιρτάς δεν έμεινε με «σταυρωμένα» τα χέρια. Ως πρώτη αντίδραση έσπευσε να ακυρώσει το ελληνοτουρκικό φόρουμ στέλνοντας μήνυμα απογοήτευσης από τις θέσεις της ελληνικής διπλωματίας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες απέστειλε και επιστολή στον πρωθυπουργό εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους ακυρώνεται το επιχειρηματικό φόρουμ. Παράλληλη ενημέρωσε και τα νησιωτικά επιμελητήρια για την απόφασή του και διαβεβαίωσε ότι η επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης τινάζει στον αέρα όλα όσα το Βόρειο Αιγαίο, ο Τσεσμές και η Σμύρνη «έχτιζαν» βήμα- βήμα εδώ και χρόνια.

Σήματα... πάγου

Την ίδια ώρα το θέμα έχει και τουριστικές προεκτάσεις καθώς είναι σχεδόν βέβαιο πως με κάθε τρόπο οι γείτονες θα ατονίσουν το ενδιαφέρον των Τούρκων επισκεπτών για τουρισμό στα νησιά (το προανήγγειλε ο Ντεμιρτάς) στη βάση μιας γενικότερης πολιτικής που θα αναπτυχθεί (η Τουρκία δεν είναι Ελλάδα) και που θα έχει συνέπειες στις τοπικές οικονομίες.

Τις διαδικασίες αυτές σπεύδουν να προλάβουν τα νησιωτικά Επιμελητήρια καθώς ήδη ο ΕΟΑΕΝ απέστειλε κείμενο διαμαρτυρίας στην ελληνική κυβέρνηση καθιστώντας τους πλήρως υπεύθυνους για την οικονομική ζημιά που θα υποστούν οι μικρές και ασθμαίνουσες νησιωτικές οικονομίες μιας και το Ντουμπάι πέφτει λίγο... μακριά.

Το θέμα ωστόσο πρέπει να διερευνηθεί σε βάθος, να διευκρινιστούν πλήρως οι λόγοι της απόφασης της ελληνικής κυβέρνησης και να υπάρξει απάντηση, καθώς είναι προφανές ότι πέραν της τραγικής οικονομικής κατάστασης, οδεύουμε και πάλι σε οικονομικό μαρασμό εξαιτίας αποφάσεων για τις οποίες δεν έχει προηγηθεί κανένας απολύτως διάλογος politischios.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ