2013-09-16 20:03:43
Φωτογραφία για Τι μας έμαθε η κατάρρευση η Lehman ...!!!
Όταν η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Lehman Brothers κατέρρευσε πριν από πέντε χρόνια , οι αναδυόμενες οικονομίες δεν κατείχαν πολλά από τα τοξικά χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων  τα οποία τροφοδότησαν την επακόλουθη παγκόσμια οικονομική κρίση.  

Αλλά επηρεάστηκαν βαθιά από την πτώση του παγκόσμιου εμπορίου , η οποία κατέγραψε μείωση τουλάχιστον κατά 15 % και από τη συρρίκνωση της  χρηματοδότησης του εμπορίου, λόγω της έλλειψης ρευστότητας σε δολάρια ΗΠΑ. Οι φορείς χάραξης πολιτικής αποκρίθηκε άραγε όπως έπρεπε από τότε;

Λίγο μετά ξέσπασε η κρίση, οι G - 20 χώρες προώθησαν τεράστια πακέτα τόνωσης της οικονομίας, αντισυμβατική νομισματική πολιτική στις προηγμένες οικονομίες , καθώς και μεγάλες θεσμικές προσπάθειες, όπως ο νόμος Dodd - Frank - οικονομική μεταρρύθμιση της νομοθεσίας των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βασιλείας III πρωτοβουλία για την ενίσχυση των τραπεζικών προτύπων . Το πακέτο κινήτρων της Κίνας , που παρουσιάστηκε το Νοέμβριο του 2008 , σκοπό είχε την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις παγκόσμιες αγορές βασικών εμπορευμάτων. Με τη βοήθεια της ισχυρής κινεζικής ανάπτυξης, οι αναδυόμενες αγορές σταθεροποιήθηκαν.


Από το 2009, η ποσοτική χαλάρωση ( QE ) από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει οδηγήσει σε πρωτοφανή χαμηλά επιτόκια σε όλο τον κόσμο. Όμως , ενώ η προκύπτουσα αύξηση των ροών κεφαλαίων προς τις αναδυόμενες αγορές τόνωσαν την οικονομική ανάπτυξη, έκανε το ίδιο και με τις φούσκες .

Τώρα , με την Fed να εξετάζει δημοσίως ένα τέλος στη μαζική αγορά  μακροπρόθεσμων τίτλων και ξένα κεφάλαια να εγκαταλείπουν τις αναδυόμενες αγορές, πολλοί φοβούνται ότι οι οικονομίες της Ασίας θα μπορούσαν να καταρρεύσουν, όπως έκαναν και στα τέλη της δεκαετίας του 1990 . Η μόχλευση σε ορισμένες αναδυόμενες αγορές είχε φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ. H ετήσια οικονομική ανάπτυξη της Κίνας έχει επιβραδυνθεί σε περίπου 7,5 % , ενώ η Ινδονησία και η Ινδία - και , εκτός Ασίας , η Βραζιλία και η Νότια Αφρική - αντιμετωπίζουν έντονη πίεση για μείωση των συναλλαγματικών ισοτιμιών τους.

Επιπλέον, δεν υπήρξε καμία σημαντική μεταρρύθμιση όσον αφορά παγκόσμια χρηματοπιστωτική αρχιτεκτονική . Το γιουάν της Κίνας διεθνιοποιείται, αλλά το μερίδιο του στο παγκόσμιο σύστημα πληρωμών παραμένει σχετικά μικρή και το δολάριο διατηρεί το ρόλο του ως το κύριο αποθεματικό νόμισμα στον κόσμο. Και, ενώ η ρυθμιστική μεταρρύθμιση προχωρεί, η αποτελεσματικότητά της στην αντιμετώπιση των αδυναμιών που αποκαλύφθηκαν με την παγκόσμια οικονομική κρίση θα εξαρτηθεί όχι μόνο από τους νέους κανόνες που θα προκύψουν, αλλά και από τη συνέπεια και την ποιότητα της εφαρμογής τους.

Υπήρξε αξιοσημείωτη πρόοδο σχετικά με τις απαιτήσεις της Basel 3 κεφάλαια για τις τράπεζες , με 25 από 27 μέλη της επιτροπής της Βασιλείας να έχουν συμφωνήσει σε τελικούς κανόνες . Ομοίως , η επίδραση των ρυθμιστικών αλλαγών που προκύπτουν από τη νομοθεσία και τις οδηγίες σε Ηνωμένες Πολιτείες, Ευρώπη και Ηνωμένο Βασίλειο είναι πιθανό να είναι σημαντικές όσον αφορά τις τραπεζικές , ασφαλιστικές  συναλλαγές.

Τα βασικά ερωτήματα πλέον είναι κατά πόσον η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη είναι αυτοσυντηρούμενη , χωρίς ποσοτική χαλάρωση, κατά πόσον η παραγωγή των αναδυόμενων αγορών θα συνεχίσει να αυξάνεται σημαντικά, αν και με βραδύτερο ρυθμό , και κατά πόσο οι τρέχουσες παγκόσμιες οικονομικές - μεταρρυθμιστικές προσπάθειες θα είναι επαρκής για να αποφευχθεί μια κρίση στις αναδυόμενες αγορές.

Με δεδομένο τον υψηλό βαθμό οικονομικής παγκοσμιοποίησης που χαρακτηρίζει σήμερα την παγκόσμια οικονομία, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η επιβράδυνση στις προηγμένες οικονομίες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν τα δύο τρίτα του παγκόσμιου ΑΕΠ , θα υπονομεύσει την ανάπτυξη των αναδυόμενων χωρών.

Κατά τα προσεχή έτη, οι αναδυόμενες αγορές πιθανότατα θα αγωνίζονται με την εφαρμογή των παγκόσμιων οικονομικών κανονιστικών προτύπων , και θα εστιάζουν κυρίως σε πιο εξελιγμένες χρηματοπιστωτικές αγορές. Θα αντιμετωπίζουν επίσης ένα ραγδαία μεταβαλλόμενο εξωτερικό περιβάλλον και μια αυξανόμενη ανάγκη για διαχείριση των ροών κεφαλαίων πιο αποτελεσματικά, η οποία θα απαιτήσει πολύ στενότερο συντονισμό μεταξύ κεντρικών τραπεζών και της ρύθμισης του χρηματοπιστωτικού τομέα .

Πράγματι , ίσως το πιο σημαντικό μάθημα στον απόηχο της κατάρρευσης της Lehman Brothers είναι ότι δεν μπορούμε πλέον να αντέξουμε οικονομικά να εξετάζουμε  τα προβλήματα από την άποψη μεμονωμένων ιδρυμάτων και ρυθμιστικών κεκλεισμένων θυρών. Ο υψηλός βαθμός διασυνδεσιμότητας της παγκόσμιας οικονομίας, αλληλεξάρτησης και ανάδρασης σημαίνει ότι ένας και μόνο αδύναμος κρίκος μπορεί να επιφέρει κατάρρευση του συνολικού συστήματος.

Με άλλα λόγια, ο κόσμος χρειάζεται μια συστημική προσέγγιση για την αντιμετώπιση των κινδύνων και αστοχίες του συστήματος . Δυστυχώς, μπορεί να μην υπάρχουν πολλές ελπίδες για την ενίσχυση της παγκόσμιας οικονομικής διακυβέρνησης, όσο η εφαρμογή και η επιβολή των κανόνων παραμένουν σε εθνικό επίπεδο.

Όπως και άλλες αναδυόμενες αγορές , η Κίνα έχει δεσμευτεί για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και το ρόλο της στη μεταρρύθμιση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Η Κίνα ήταν μία από τις πρώτες χώρες που υπέγραψαν τα πρότυπα της Βασιλείας 3, και η περαιτέρω διεθνοποίηση του γιουάν θα εφαρμοστεί με τρόπο συνετό και ρεαλιστικό. Οι εγχώριες οικονομικές μεταρρυθμίσεις θα επικεντρωθούν στην ενίσχυση του συντονισμού της πολιτικής και προς επιτόκια προσδιοριζόμενα από την αγορά των επιτοκίων αλλά και ευελιξία  υναλλαγματικών ισοτιμιών.

Όλα αυτά τα μέτρα θα συμβάλουν στη βιώσιμη εγχώρια ανάπτυξη και σε ένα πιο σταθερό παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα . Οι φορείς χάραξης πολιτικής σε άλλες μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες, θα ήταν σοφό να ενεργήσουν με τον ίδιο γνώμονα.

http://www.sofokleous10.gr/portal2/toprotothema/toprotothema/------lehman-20130916106831/
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ