2013-09-17 09:46:49
Φωτογραφία για H απάντηση της Συρίας στην προκλητική ενέργεια της Τουρκίας να καταρρίψει άοπλο συριακό ελικόπτερο και ο παραλογισμός του Νταβούτογλου!
Το Γενικό Επιτελείο της Συρίας δημοσιοποίησε την πρώτη του ανακοίνωση για το ζήτημα της κατάρριψης του ελικοπτέρου Μ-17 του συριακού στρατού από τουρκικά F-16 μεσημβρινές ώρες της 16ης Σεπτεμβρίου 2013.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι το ελικόπτερο που καταρρίφθηκε δεν είχε οπλισμό, ήταν άοπλο και ότι πέρασε εκ λάθους τα σύνορα για μικρό χρονικό διάστημα. Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

"Το ελικόπτερο, που δεν είχε πολεμικό εξοπλισμό και χρησιμοποιούνταν μόνο για από αέρος παρατήρηση, λόγω τεχνικού λάθους μπήκε για λίγο στον εθνικό εναέριο χώρο της Τουρκίας. Μετά από την προειδοποίηση που του έγινε από το Κέντρο Ελέγχου,επέστρεψε αμέσως στον εναέριο χώρο της Συρίας. Όμως, τα πολεμικά αεροσκάφη της Τουρκίας, κατέρριψαν το ελικόπτερο, που είχε ως αποστολή την παρακολούθηση των ομάδων των τρομοκρατών."

Το Γενικό Επιτελείο της Συρίας επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση Ερντογάν για την "βιαστική" αντίδραση των τουρκικών αεροσκαφών που έριξαν αμέσως πυραύλους εναντίον του ελικοπτέρου, τονίζοντας ότι η πράξη αυτή είναι απόδειξη των προθέσεων της Τουρκίας να αυξήσει την ένταση στη συνοριακή γραμμή των δυο χωρών.


Ωστόσο, εντύπωση προκαλούν οι δηλώσεις του Νταβούτογλου μετά την κατάρριψη, που, όπως θα διαπιστώσει ο κάθε ψύχραιμος αναγνώστης και αναλυτής, εκτός από πολιτική απαιτούν και ψυχολογική-ψυχιατρική ανάλυση:

"Σήμερα, στις 14.25, ένα ελικόπτερο της Συρίας, παρ' ότι του έγινε προειδοποίηση πέντε μίλια πριν περάσει τα σύνορα, συνέχισε την πορεία του και παρεβίασε τα σύνορά μας. Παρότι του έγινε και πάλι προειδοποίηση, συνέχισε την παραβίαση, με αποτέλεσμα η Τουρκία να κάνει χρήση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων με βάση το διεθνές δίκαιο και να επέμβει η πολεμική αεροπορία με βάση τους κανόνες εμπλοκής των ΤΕΔ.  Έγινε μια ενέργεια που είχε τιμωρητικό και παραδειγματικό χαρακτήρα. Το ελικόπτερο της Συρίας αφού εγκατέλειψε τον εναέριο χώρο της Τουρκίας, κατέπεσε στο συριακό έδαφος, σε απόσταση 400 μ. από τα σύνορα. Η Τουρκία σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψει οποιαδήποτε παραβίαση των συνόρων της. Δεν θα επιτρέψουμε την με τον έναν ή τον άλλον τρόπο μεταφορά της κρίσης της Συρίας στη χώρα μας. Είμαστε αποφασισμένοι να προστατέψουμε τα σύνορα και την ασφάλεια των πολιτών μας".

Ορισμένα από τα ερωτήματα που τίθενται από μια απλή μελέτη της δήλωσης Νταβούτογλου:

1. Η Τουρκία απευθύνει προειδοποίησεις μπαμπολλες φορές σε ελληνικά αεροσκάφη και ελικόπτερα που πετούν στο Αιγαίο και κυρίως στο Φαρμακονήσι και σε άλλα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Το τουρκικό ραντάρ λέει "Έχετε μπει σε τουρκικό εναέριο χώρο και σας καλούμε να τον εγκαταλείψετε". Με βάση τη δήλωσή του από τούδε και στο εξής θα ακολουθεί κατάρριψη;

2. Το ελικόπτερο του συριακού στρατού ήταν άοπλο, χωρίς όπλα. Δεν έπρεπε πρώτα να γίνει αναγνώριση και στη συνέχεια, αν επέμενε να παραβιάζει τον τουρκικό εναέριο χώρο, να το υποχρεώσουν σε προσγείωση. Η κατάρριψη ενός ελικοπτέρου χωρίς οπλισμό, είναι ενέργεια μιας σοβαρής και υπεύθυνης χώρας;

3. Η Τουρκία λέει ότι δεν θα επιτρέψει τη μεταφορά της κρίσης της Συρίας στο έδαφός της. Με την προκλητική και ΠΑΡΑΝΟΜΗ με βάση το διεθνές δίκαιο κατάρριψη ενός ελικοπτέρου που δεν φέρει οπλισμό, δεν αυξάνει την ένταση και δεν "βάζει" την Τουρκία στο χορό της κρίσης;

4. Τέταρτο και τελευταίο: Σύμφωνα με τη "λογική" Νταβούτογλου, όποιος νομίζει ότι ένα αεροσκάφος ή ελικόπτερο του παραβιάζει τον εναέριο χώρο του, το καταρρίπτει. Με αυτήν την "λογική" η Ελλάδα πρέπει να καταρρίπτει καμιά πενηνταριά τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη το χρόνο.

ΕΡΩΤΗΜΑ

Έχει καταλάβει ο άνθρωπος που οδηγεί την περιοχή με τις πράξεις και τις δηλώσεις του;
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ