2013-09-17 11:01:04
Φωτογραφία για Πρωτογενές πλεόνασμα με δευτερογενή φέσια…
του Στρατή Μαζίδη

Πρωτογενές πλεόνασμα περί τα € 1,7 δις για το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου 2013 διαβάζουμε τις τελευταίες ημέρες. Το θέμα όμως είναι πως το πλεόνασμα είναι αυτό ακριβώς, πρωτογενές. Μόλις αναβλύζει από την πηγή, ακατέργαστο.

Διότι μόλις το στείλεις στο…χημείο και κάνεις τις αναλύσεις, τότε σου προκύπτει το ίδιο ποσό σε έλλειμμα. Διότι άλλο το τι έβαλα στην τσέπη, τι βγήκε από αυτή και τι απέμεινε και άλλο το τι έβαλα στην τσέπη, τι έβγαλα και τι οφείλω σε όποιον κινείται κι αναπνέει.

Θα δανειστώ το παράδειγμα ενός καλού φίλου, του Νίκου Σόβολου όπως το γράφει στον τοίχο του:

Λοιπόν προχτές διαπίστωσα ότι τον Αύγουστο κι εγώ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΑ ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ-από τον πολλάκις πετσοκομμένο μισθό μου, μου περίσεψαν ολόκληρα 4 ευρώ και 20 λεπτά.Φυσικά η χαρά μου ήταν μεγάλη όσο και του κ. Σαμαρά στην Διεθνή έκθεση Θεσσ/κης. Στην συνέχεια άρχισε να περιορίζεται όταν σκέφτηκα ότι δευτερογενώς χρωστούσα 60 Ε στον χασάπη της γειτονιάς μου 34 Ε στον μανάβη Κ,120 Ευρώ στην πιστωτική κάρτα,και μουχουν αλλάξει τα φώτα στα τηλεφωνήματα. ΤΕΛΙΚΑ ΕΧΩ ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ Ή ΟΧΙ;


Νικόλα μου, αν και ρητορικά αναρωτιέσαι καθότι οικονομολόγος, στο ίδιο χαριτωμένο μοτίβο θα σου απαντήσω. Σε πρώτη φάση, με το πρώτο ξύπνημα δηλαδή και την τσίμπλα στο μάτι με το κεφάλι να ζαλίζεται ακόμη, έχεις πρωτογενές πλεόνασμα. Σε δεύτερη φάση όμως έχεις δευτερογενή χρέη που πρέπει να πληρώσεις για να μη σου κόψουν το κρέας, τα φρούτα και την επιβίωση. Εκτός αν είσαι η ελληνική κυβέρνηση οπότε τα μετατρέπεις σε φέσια, τα εξαφανίζεις από τον προϋπολογισμό και σαν καλός στουρνάρης βγαίνεις και πανηγυρίζεις προεξοφλώντας την έξοδό σου στις αγορές. Τις λαϊκές αγορές όπου η προσφορά σε πάσης φύσεως ζαρζαβατικά θα είναι υψηλότατη.

Ιδιαίτερα δε όσον αφορά την τομάτα η οποία έχει άμεση “ρευστοποίηση” και ικανοποιητικά “αποτελέσματα”!.
freepen.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ