2013-09-17 10:53:05
Φωτογραφία για «Δεν θέλουμε να νομοθετήσουμε νέα μέτρα» λένε στο ΥΠ.ΟΙΚ.
Σκληρό μπρα ντε φερ με την τρόικα βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη σε επίπεδο τεχνικών αποστολών εν αναμονή των επικεφαλής κ.κ. Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ). Ματίας Μορς (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ στις 22 Σεπτεμβρίου.

Τα ζητούμενο για την ελληνική κυβέρνηση ως την Ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ (11-13 Οκτωβρίου) και τη συνεδρίαση του Eurοgroup στις 14 Οκτωβρίου είναι απολύτως συγκεκριμένο: «Καμία απόφαση για νέες περικοπές την περίοδο 2015-2016».

Αυτό εξηγούν μιλώντας προς «Το Βήμα» κορυφαία στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.«Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να νομοθετήσουμε μέτρα» λέει διακεκριμένος παράγοντας με ρόλο κλειδί στις διαπραγματεύσεις.

Η τρόικα ζητεί μέτρα 4 δισ. ευρώ τη διετία 2015-2016 κάτι που επανέλαβε και το κορυφαίο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γεργκ Ασμουσεν στη συνάντηση που είχε με το οικονομικό επιτελείο τον Αύγουστο στην Αθήνα.

Στόχος «μηδέν περικοπές»


Η ελληνική πλευρά αντιτείνει ότι τα μέτρα της διετίας είναι 2,5 δισ. ευρώ και στοχεύει στο μηδενισμό και την «εξαφάνισή» τους από το πρόγραμμα με έναν συνδυασμό αξιοποίησης των ευνοϊκότερων σεναρίων για την ύφεση, των στοιχείων για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος αλλά και της υλοποίησης της απόφασης του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012 για περαιτέρω μέτρα ρύθμισης του χρέους την άνοιξη του 2014.

Το επιχείρημα της ελληνικής πλευράς, όπως το μεταφέρουν αρμόδια στελέχη, είναι ότι «δεν έχει κανένα νόημα να πάμε μέτρα για τη διετία 2015-2016 το Φθινόπωρο στη Βουλή και ύστερα από λίγους μήνες, τον Απρίλιο του 2014, όταν καλώς εχόντων των πραγμάτων θα έχουμε πετύχει τους στόχους μας για ελάφρυνση του χρέους, να πούμε στους πολίτες... "λάθος, τα μέτρα αυτά τελικά δεν χρειάζονται"» Γενική επισκόπηση

Ο πρώτος γύρος αξιολόγησης από τους επικεφαλής της τρόικας θα αφορά σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες μια γενική επισκόπηση θεμάτων. Σύμφωνα με το Υπουργείο η πρώτη «βόλτα» θα διαρκέσει από τις 22 ως τις 27 Σεπτεμβρίου, με «παράθυρο» παράτασης λίγων ημερών.

Οπως πληροφορείται «Το Βήμα» οι καυτές πατάτες της αξιολόγησης (ακόμη κι αν αφορούν τα προαπαιτούμενα της δόσης του 1 δισ. ευρώ) ενδέχεται να μετατεθούν για τη δεύτερη φάση της αξιολόγησης, προς το τέλος Οκτωβρίου.

Μετά τα δύσκολα

Ενα από αυτά τα θέματα είναι και το σχέδιο αναδιάρθρωσης των αμυντικών ΕΑΣ και ΕΛΒΟ. Η αλληλογραφία Αθήνας και Βρυξελλών είναι διαρκής, ωστόσο συμφωνία δεν φαίνεται ακόμη στον ορίζοντα. Προς Νοέμβριο οδεύει, τέλος, σε κάθε περίπτωση το κομβικό ζήτημα του χρηματοδοτικού κενού της διετίας 2014-2015.

Το Βήμα
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ