2013-09-17 11:48:20
Φωτογραφία για FT: Γιατί η Ελλάδα μπορεί ακόμα να τραντάξει την ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή
Πώς διαμορφώνονται τα δεδομένα για το 3ο πακέτο και η πίεση για οριστική λύση

To τρίτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας αναλύουν οι Financial Times, υποστηρίζοντας πλέον με κάθε βεβαιότητα πως αμέσως μετά τις γερμανικές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής 22 Σεπτεμβρίου, θα ανοίξει και επισήμως η συζήτηση για το τρίτο δάνειο προς την Αθήνα.

«Η Ελλάδα μπορεί να έχασε την ικανότητα να... οδηγήσει τις διεθνείς χρηματαγορές σε μια δίνη, ωστόσο τα γεγονότα του καλοκαιριού έδειξαν ότι μπορεί ακόμα να τραντάξει την ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή» Η εκτίμηση της εφημερίδας για το ύψος του νέου πακέτου διάσωσης της Ελλάδας είναι μεταξύ των ποσών των 11 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2016 και των 77 δισ. έως το 2020, όπως είναι οι εκτιμήσεις που έχει κάνει ο κ. Σόιμπλε αλλά και ο ο Κ. Σναϊντερ, ο εκπρόσωπος του SPD.

Η συζήτηση για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας έχει προκαλέσει φυσικά απρόσμενη ένταση στο εξωτερικό. Τον τελευταίο μήνα «ανακάτεψε» τις εκλογές στη Γερμανία, η οποία προσφέρει το 27% των πόρων του πακέτου διάσωσης της ευρωζώνης. Ο Β. Σόιμπλε, ο υπουργός Οικονομικών, παραδέχθηκε δημόσια αυτό που πολλοί δεν τολμούσαν να πουν δημοσίως, ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα τρίτο πακέτο.


Το μέγεθος και το πεδίο εφαρμογής του τρίτου πακέτου θα πάρει ακόμα και ένα χρόνο να ολοκληρωθεί. Αυτό σημαίνει ότι οι πολιτικές κόντρες ανά την ήπειρο, οι οποίες χαρακτήρισαν την ελληνική διάσωση από τις αρχές Μαϊου του 2010, οπότε ξεκίνησε, είναι πιθανό να συνεχιστούν όταν τελειώσουν οι εκλογές στη Γερμανία αυτό το σαββατοκύριακο.

Το ΔΝΤ επιμένει ότι οποιοδήποτε νέο πρόγραμμα πρέπει επίσης εν τέλει να λύνει το πρόβλημα του τεράστιου χρέους, το οποίο παρά την πρωτοφανή ύφεση και την μεγαλύτερη κρατική χρεοκοπία στην ιστορία, απλά συνεχίζει να αυξάνει.

Αν και η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα έως το τέλος του 2013, ο επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλούμ δήλωσε ότι οι όποιες συζητήσεις για ανακούφιση χρέους θα πρέπει να περιμένουν μέχρι η Eurostat να επιβεβαιώσει τα στοιχεία της ελληνικής κυβέρνησης, τον Απρίλιο του 2014.
πηγη
pestanea
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΙΑΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ McLaren…
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΠΙΑΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ McLaren…
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ