2013-09-17 16:21:04
Φωτογραφία για Τελευταία ευκαιρία για τις ελληνορωσικές σχέσεις;
Μετά την Συρία φαίνεται ότι η Ρωσία στρέφει το βλέμμα της εκ νέου στην χώρα μας, αφού, όπως έχουμε γράψει, διατηρεί ζωτικής σημασίας γεωστρατηγικές βλέψεις, ανεξαρτήτως των δηλώσεων που γίνονται κατά καιρούς με σκοπό... την άσκηση πολιτικής πίεσης στην Αθήνα. Άλλωστε στην πολιτική έχουμε να κάνουμε μόνο με συμφέροντα.

Η επίσκεψη της Βαλεντίνα Ματβιένκο στην Αθήνα δείχνει ότι κάτι κινείται εκεί στις διαπραγματεύσεις των «μεγάλων» με αφορμή το Συριακό και κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί πως Ελλάδα και Κύπρος βρίσκονται ανάμεσα στα θέματα που συζητούνται. Κατά τα φαινόμενα λοιπόν, αμέσως μετά την διπλωματική επιτυχία των Ρώσων που έβγαλε τις Η.Π.Α. από το πολιτικό αδιέξοδο, στο οποίο είχαν περιέλθει, παρατηρείται κινητικότητα στις ελληνορωσικές σχέσεις με επίκεντρο τις ιδιωτικοποιήσεις.

Η Ελλάδα, αν και παραδοσιακά προσκολλημένη στο άρμα της Δύσης, δεν μπορεί να παραβλέψει στην παρούσα φάση τον αυξημένο ρόλο που απέδειξε ότι είναι σε θέση να παίξει η Ρωσία στην ευρύτερη περιοχή μας
. Η παρουσία της Ματβιένκο στην χώρα μας δείχνει αν μη τι άλλο ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει μεταξύ των δύο χωρών. Μάλιστα ο Αντώνης Σαμαράς προσκάλεσε, δια μέσου της πρέσβειρας του ρωσικού ενδιαφέροντος σε σχέση με την Ελλάδα, τον Βλαδίμηρο Πούτιν στην Αθήνα. Η Ρωσία από την πλευρά της παρουσιάζεται ζεστή σε πολλά θέματα, ενώ δηλώνει πως θα επανέλθει για την γεωοικονομικής σημασίας ΔΕΠΑ.

Ρωσικές επενδύσεις στην Ελλάδα, συμμετοχή της GAZPROM σε περαιτέρω διαδικασίες ιδιωτικοποιήσεων, ενδιαφέρον των ρωσικών σιδηροδρόμων για ένα ενιαίο πακέτο διαγωνισμού ΤΡΕΝΟΣΕ και λιμένος Θεσσαλονίκης, η υπόθεση του αγωγού Μπουργκάς Αλεξανδρούπολης αλλά και το θέμα της άδειας εισόδου για τους Ρώσους επισκέπτες στην χώρα μας, ήταν τα βασικά σημεία στα οποία αναφέρθηκε η Ματβιένκο.

Από όλα αυτά ουδείς δεν γνωρίζει τι θα προχωρήσει και τι όχι. Ωστόσο η Ελλάδα «σπρώχνεται» εκ των πραγμάτων να κινηθεί πολύπλευρα σε μία εποχή που η μονοδιάστατη εξάρτηση ισοδυναμεί με αυτοκτονία και αυτό θα αποδειχθεί πολύ σύντομα στην Τουρκία, η οποία συνεχίζει να παίζει με την φλόγα γύρω από τα σύνορά της.

Το προσεχές διάστημα θα μας δείξει πολλά αναφορικά με τις προθέσεις Αθήνας και Μόσχας. Η χώρα μας οφείλει να δρα ως χώρα ουδέτερη, κάτι που επιτυγχάνεται μόνο μέσω σύναψης πολυδιάστατων συμμαχιών, δίχως να παραβλέπεται η όποια συμμετοχή μας σε διεθνείς οργανισμούς. Οι Ρώσοι από την πλευρά τους παρεμβαίνουν μόνο σε περιοχές, στις οποίες διατηρούν πλήρως εξασφαλισμένα συμφέροντα και λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από την άλλη πλευρά. Αυτό πρέπει να το έχουν κατά νου οι ιθύνοντες pygmi.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ