2013-09-17 18:15:45
Φωτογραφία για Προσωρινή η άρση  του «μπλόκου» σε Facebook και Twitter στο Ιράν
Εκ νέου μπλοκαρισμένα είναι το Facebook και το Twitter στο Ιράν, μία ημέρα μετά το άνοιγμά τους στο ευρύ κοινό, για πρώτη φορά μετά το 2009. Οι Ιρανοί χρήστες που είδαν τα δημοφιλή κοινωνικά δίκτυα «ανοικτά» για μία ημέρα, έχασαν ξανά τη δυνατότητα πρόσβασης, ενώ Ιρανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν πως το περιστατικό οφειλόταν σε τεχνικό πρόβλημα, και πως δεν υφίσταται αλλαγή πολιτικής. Όπως αναφέρει ο Τόμας Έρντμπρινκ, ανταποκριτής των NY Times στην Τεχεράνη, ο οποίος είχε κάνει αρκετά tweets από το κινητό του χωρίς να χρειαστεί να προβεί σε διαδικασία παράκαμψης των «μπλόκων», εικάζεται πως το πρόβλημα ενδεχομένως να προέκυψε λόγω εσωτερικής αντιπαράθεσης μεταξύ ομάδων που επιδιώκουν το μόνιμο «άνοιγμα» των εν λόγω υπηρεσιών, σε πείσμα των αρχών.

Για πρώτη φορά από το 2009 οι δυο μεγάλοι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης, Facebook και Twitter, ήταν από τη Δευτέρα προσβάσιμοι για τους χρήστες στο Ιράν, σύμφωνα με διάφορες αναφορές και tweets, μέσω μίας ποικιλίας service providers. Το περιστατικό είχε γίνει δεκτό με ενθουσιασμό από μεγάλη μερίδα των Ιρανών, καθώς θεωρήθηκε πως επρόκειτο για κίνηση στο πλαίσιο μίας ευρύτερης χαλάρωσης των μέτρων ελέγχου του Ίντερνετ από πλευράς της κυβέρνησης.


Ο αγιατολάχ Αλ Χαμενεΐ, ανώτατος ηγέτης της χώρας, είναι στο Facebook από τον Δεκέμβριο, και στο Instagram από τον Αύγουστο του 2012, ενώ ο νέος πρόεδρος, Χασάν Ροχανί, έχει  χαρακτηρίσει την λογοκρισία του Ίντερνετ ως «μάταιη», λέγοντας – πριν αναλάβει καθήκοντα – ότι στην εποχή της «ψηφιακής επανάστασης», δεν μπορεί κανείς να ζει ή να κυβερνά «σε καραντίνα» .

Ο Ροχανί επιδίδεται σε έντονη χρήση του Twitter από τον Ιούνιο, ενώ πρόσφατα επιβεβαιώθηκε και η ύπαρξη λογαριασμού στη δημοφιλή υπηρεσία του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ (ο οποίος είχε ευχηθεί πρόσφατα μέσω του Twitter «Καλό Ρος Ασανά» στους Εβραίους, για την εβραϊκή πρωτοχρονιά, ενώ έχει γράψει πως η ιρανική κυβέρνηση ποτέ δεν αρνήθηκε το Ολοκαύτωμα). Επίσης, στο Facebook μπορεί να βρει κανείς και τον Μπιζάν Ζανγκανέχ, υπουργό Πετρελαίου.

Οι Ιρανοί δεν ήταν εντελώς «αμίλητοι» στα κοινωνικά δίκτυα όλα αυτά τα χρόνια, καθώς κάποιοι τεχνικά καταρτισμένοι πολίτες μπορούσαν να «μπαίνουν» μέσω κρυπτογραφημένων δικτύων VPN, ωστόσο κατά τις αρχές του έτους είχε ανακοινωθεί πως η κυβέρνηση ανέπτυσσε «έξυπνο λογισμικό» για τον έλεγχο των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης.

Πολλοί Ιρανοί έσπευσαν να «πανηγυρίσουν» online (πολλοί έγραψαν πως «ο Θεός ελευθέρωσε το Facebook), ωστόσο δεν ήταν λίγοι και αυτοί που παρουσιάζονται συγκρατημένοι όσον αφορά τις αντιδράσεις τους- χαρακτηριστικά ο Ιρανός δημοσιογράφος Αράς Καραμί, σε tweet του έγραψε πως οι Ιρανοί γιόρταζαν την ελεύθερη χρήση του Facebook και του Twitter σαν να «κέρδισαν το Μουντιάλ». Ωστόσο, η Γκολνάζ Εσφαντιαρί, δημοσιογράφος ειδική σε θέματα του Ιράν, είχε προειδοποιήσει πως ενδεχομένως οι αρχές να «άνοιξαν» τα δίκτυα προσωρινά, για να αναβαθμίσουν τα συστήματα «φιλτραρίσματος».

VIA: naftemporiki
 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ