2013-09-17 22:16:03
Φωτογραφία για Βρέθηκαν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ για τα οδικά έργα
Πρώτα ανήγγειλαν την επανεκκίνηση των έργων με φιέστες, αλλά τα έργα δεν ξεκίνησαν. Μετά έδωσαν προκαταβολές για αποζημιώσεις στους εργολάβους και διέθεσαν 800 εκατ. από το ΕΣΠΑ για την επανεκκίνηση.

Ομως ούτε αυτά ήταν αρκετά για να πείσουν τις τράπεζες να ξεμπλοκάρουν τις χρηματοδοτήσεις. Οπότε προχώρησαν σε ανακατανομή των κονδυλίων του ΕΣΠΑ υπέρ των εργολάβων, όπως αποκάλυψε προχθές η «Ε».

Ο υπουργός ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης αναγκάστηκε να εγκρίνει νέα αναθεώρηση κόβοντας κονδύλια από διάφορα προγράμματα που δεν προχωράνε (αφού δεν υπάρχει καμία ρευστότητα στην αγορά) και μεταφέροντάς τα για την κατασκευή των αυτοκινητοδρόμων. Το επιχείρημα είναι ότι δεν πρέπει να χαθούν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ. Δίνουν επίσης και κάτι ψίχουλα για την κάλυψη κοινωνικών αναγκών, όπως την ανάσχεση του κύματος της ανεργίας και για τη λειτουργία βρεφονηπιακών σταθμών.

Ετσι, μετακινούνται 570 εκατ. ευρώ κοινοτικής συμμετοχής σε σύνολο 20,5 δισ. ευρώ, από πρόγραμμα σε πρόγραμμα, ενώ από το σύνολο της άσκησης της αναθεώρησης εξασφαλίζονται 1,2 δισ. ευρώ που απαιτούνται για την ενίσχυση των αυτοκινητοδρόμων και 380 εκατ. ευρώ για τα μέτρα κοινωνικής στήριξης (210 εκατ. ευρώ για την κοινωφελή εργασία και 170 εκατ. ευρώ για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς).


Οι 4 αρχές

Σύμφωνα με το υπουργείο, οι αρχές που διέπουν αυτή την αναθεώρηση είναι:

1Εξασφαλίζεται η χρηματοδότηση για την κατασκευή των συγχρηματοδοτούμενων αυτοκινητοδρόμων που θα συμβάλει σημαντικά στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και στη δημιουργία δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας. Με τον τρόπο αυτό καλύπτεται, όπως είχε ανακοινωθεί από τον Απρίλιο του 2013, το όποιο χρηματοδοτικό κενό των έργων.

2 Επιταχύνεται ο ρυθμός απορρόφησης των πόρων και της διοχέτευσής τους στην πραγματική οικονομία και στην κοινωνία.

3 Κατευθύνονται πόροι για την κάλυψη κοινωνικών αναγκών, για την ανάσχεση της ανεργίας, για τη στήριξη του κοινωνικού ιστού, με δράσεις όπως οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, η κοινωφελής εργασία, το voucher απασχόλησης κ.ά.

4 Ενισχύονται Επιχειρησιακά Προγράμματα και άξονες προτεραιότητας που παρουσιάζουν υψηλές επιδόσεις και έχουν ανάγκη υποστήριξης με πρόσθετους πόρους, εξασφαλίζοντας έτσι μεγαλύτερη επιτάχυνση και εξάλειψη του ενδεχομένου μελλοντικών απωλειών.
enet.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ