2013-09-18 02:07:04
Φωτογραφία για Μπαρόζο: Εφαρμόστε το πρόγραμμα
Ολοκληρώθηκε η κοινή συνέντευξη Τύπου Μπαρόζο-Σαμαρά.

«Δεν είναι τώρα η ώρα να πάρουμε τα χέρια από το τιμόνι». Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα του προέδρου της Κομισιόν σε σχέση με την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος. «Η τρόικα δεν είναι εκεί για να είναι ευχάριστη, αλλά για να είναι αξιόπιστη» πρόσθεσε ο κ. Μπαρόζο.

Σε σχέση με τη φημολογία για νέο πρόγραμμα, πρόσθετα μέτρα και επιπλέον χρηματοδότηση ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δεν θέλησε να μπει σε καμία συζήτηση, επισημαίνοντας ότι «πρώτα πρέπει να ακουστούν οι ειδικοί της τρόικας οι οποίοι θα προσδιορίσουν επακριβώς τα όποια κενά και μετά θα γίνουν οι σχετικές συζητήσεις στο επίπεδο του Eurogroup».

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε την απόλυτη δέσμευση της ελληνικής πλευράς να φέρει το πρόγραμμα εις πέρας λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα, τόσο τα δημοσιονομικά όσο και τα διαρθρωτικά, για τα οποία ο πρόεδρος Μπαρόζο επισήμανε καθυστερήσεις. Ο πρωθυπουργός είπε συγκεκριμένα πως δεν θεωρεί πρόσθετα μέτρα τα περίπου 2,5 δις. του δημοσιονομικού κενού για το 2015 και 2016 ή «όποιο άλλο μέγεθος προσδιορίσει η τρόικα».


Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μπαρόζο αναφέρθηκε εκτενώς στο τι θεωρεί δημοσιονομικό και διαρθρωτικό μέτρο χρησιμοποιώντας συγκεκριμένα παραδείγματα είπε ότι η συρρίκνωση του Δημοσίου είναι διαρθρωτικό και όχι δημοσιονομικό μέτρο και ταυτόχρονα είναι μέτρο κοινωνικής πολιτικής διότι δεν μπορεί ο πολίτης να πληρώνει ένα μεγάλο και αναποτελεσματικό Δημόσιο.

Παρομοίως ο Μπαρόζο θεωρεί πως η μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος είναι και αυτό διαρθρωτικό και κοινωνικό μέτρο διότι οι Έλληνες εξοργίζονται να βλέπουν «τους συμπολίτες τους να μην πληρώνουν φόρους», ενώ ξεκαθάρισε πως αν το πρόγραμμα δεν περιείχε την εμπροσθοβαρή λιτότητα που εν τέλει περιείχε τότε η Ελλάδα θα είχε χρεωκοπήσει, δεν θα έβγαινε ποτέ στις αγορές, δεν θα είχε ανακτήσει ποτέ την αξιοπιστία της και γενικώς δεν θα ήταν στο σημείο που βρίσκεται σήμερα.

Τόσο ο πρόεδρος της Κομισιόν όσο και ο Έλληνας πρωθυπουργός παρέθεσαν εκτενώς τα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας. Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι είναι η πρώτη φορά που στα μέσα της χρονιάς η ύφεση αναθεωρείται προς το θετικότερο ενώ ταυτόχρονα υπάρχει και βάσιμη προσδοκία για την δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος. Και οι δύο άνδρες επανέλαβαν την αποφασιστικότητα της χώρας να φέρει το Μνημόνιο εις πέρας και παρέπεμψαν στο μέλλον, μετά την αναφορά της τρόικας, σε πιθανή ελάφρυνση του δημοσίου χρέους. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Copy - Χρυσή Αυγή - Paste
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Copy - Χρυσή Αυγή - Paste
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ