2013-09-18 18:17:04
Φωτογραφία για Σχολείο Ελληνικής Γλώσσας για μετανάστες για 5η χρονιά στο δήμο Νεάπολης-Συκεών
Χτυπά σε λίγες μέρες το κουδούνι του Σχολείου Εκμάθησης Ελληνικής Γλώσσας του δήμου Νεάπολης-Συκεών, προσκαλώντας στα θρανία μετανάστες συμπολίτες μας που επιθυμούν, ή χρειάζεται, να διδαχθούν την ελληνική γλώσσα.

Το Σχολείο Ελληνικής Γλώσσας λειτουργεί για πέμπτη συνεχή χρονιά, με ευθύνη της αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής και της Κοινωφελούς Επιχείρησης Υπηρεσιών Νεάπολης-Συκεών, και με τη συνεργασία της Παιδαγωγικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών του δήμου Νεάπολης-Συκεών.

Τα τμήματά του απευθύνονται σε αρχάριους και προχωρημένους, και μπορεί να οδηγήσουν ως τις κρατικές εξετάσεις πιστοποίησης επάρκειας της ελληνομάθειας και απόκτησης του αντίστοιχου Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας, που αποτελεί και στόχο για τους περισσότερους μαθητές.

Η έναρξη και του φετινού σχολικού έτους 2013-2014 θα γίνει στις αρχές Οκτωβρίου και τα τμήματα θα λειτουργούν στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Συκεών και το δημοτικό κατάστημα Νεάπολης. Τα μαθήματα θα είναι δίωρα, θα γίνονται δύο απογεύματα την εβδομάδα και θα διαρκέσουν έως τον Ιούνιο, ενώ οι καθηγητές είναι εξειδικευμένοι στη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας εκπαιδευτικοί.


100 μαθητές πέρσι

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο περσινός (2012-2013) κύκλος μαθημάτων ολοκληρώθηκε με αυξημένη συμμετοχή μεταναστών. Συγκεκριμένα, μετείχαν συνολικά 100 άτομα (έναντι 79 της περιόδου 2011-2012 και 62 της περιόδου 2010-2011), από 20 χώρες (Αλβανία, Αρμενία, Βουλγαρία, Βραζιλία, Γεωργία, Εσθονία, Ιταλία, Λευκορωσία, Λιθουανία, Νιγηρία, Ολλανδία, Ουκρανία, Πορτογαλία, Ρωσία, Σενεγάλη, Σλοβακία, Σλοβενία, Ταϊβάν, Τουρκία, Χόνγκ-Κόνγκ).

Το γεγονός της αυξημένης συμμετοχής καταδεικνύει τα θετικά αποτελέσματα της προσπάθειας της δημοτικής αρχής Νεάπολης-Συκεών για την καταξίωση του θεσμού του Σχολείου Ελληνικής Γλώσσας στις συνειδήσεις των μεταναστών και την αξιοποίησή του από όσο το δυνατόν περισσότερους.

Εκτός του Σχολείου, υπενθυμίζεται, ότι λειτουργεί σε όλη τη διάρκεια της ημέρας και το Γραφείο Αλλοδαπών που στεγάζεται στο δημοτικό κατάστημα Νεάπολης, ενώ μέσω των δομών των Συμβουλευτικών Σταθμών και στις τέσσερις Δημοτικές Ενότητες Συκεών, Νεάπολης, Αγίου Παύλου και Πεύκων οι αλλοδαποί συμπολίτες μας έχουν άμεση πρόσβαση σε υπηρεσίες συμβουλευτικής για επαγγελματικά θέματα, κοινωνικής και ψυχολογικής υποστήριξης, καθώς και νομικής πληροφόρησης.

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει την υποχρέωση να δημιουργεί συνθήκες που βελτιώνουν ουσιαστικά την καθημερινότητα όλων των πολιτών, και ειδικά όσων ανήκουν σε ειδικές κοινωνικές ομάδες όπως είναι οι μετανάστες, καταδικάζοντας και καταπολεμώντας απαράδεκτα φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας», επισημαίνουν ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης και ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Δημήτρης Απατσίδης, και προσθέτουν: «Ο δήμος μας ήταν και παραμένει δίπλα τους στην προσπάθεια ομαλής κοινωνικής τους ένταξης και αποτροπής του κινδύνου περιθωριοποίησής τους. Ζούμε μαζί, εργαζόμαστε μαζί, τα παιδιά μας πηγαίνουν στα ίδια σχολεία. Οι αλλοδαποί συμπολίτες μας έχουν κάθε δικαίωμα που έχουμε και οι υπόλοιποι», σημειώνουν

Εγγραφές έως τις 30/9

Οι εγγραφές συνεχίζονται έως τις 30 Σεπτεμβρίου και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τους Συμβουλευτικούς Σταθμούς του δήμου, και συγκεκριμένα:

• το Συμβουλευτικό Σταθμό Συκεών (ισόγειο δημαρχείου Νεάπολης-Συκεών, Στρ. Σαράφη 1, Συκιές, 2313 313 151),

• το Συμβουλευτικό Σταθμό Νεάπολης (δημοτικό κατάστημα Νεάπολης, 2ος όροφος, Ελ. Βενιζέλου 125 Νεάπολη, 2310 671 100 εσωτ. 123),

• το Συμβουλευτικό Σταθμό Πεύκων (Ειρήνης 19, δημοτικό κατάστημα Πεύκων, ισόγειο, 2313 502 226) και

• το Συμβουλευτικό Σταθμό Αγίου Παύλου (Ηπείρου 9-11, 2313 300206). Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ