2013-09-18 18:56:03
Φωτογραφία για Επίθεση των Σκοπίων κατά της Ελλάδας, μέσω... μυστικών υπηρεσιών!
Όλα ξεκίνησαν από κάποια δημοσίευματα του ελληνικού Τύπου, που ενέπλεκε σε επιχειρήσεις μυστικών υπηρεσιών της Ελλάδας έλληνα επιχειρηματία που δραστηριοποιούνταν στα Βαλκάνια και στην Τουρκία.

Μάλιστα, εξέπληξαν οι λεπτομέρειες των επαφών που δημοσιεύθηκαν σε ελληνικό περιοδικό και δημιούργησαν πλείστα όσα ερωτήματα για τις διαρροές ή τις σκοπιμότητες που κρυβόταν πίσω από το συγκεκριμένο δημοσίευμα και το θέμα αυτό βρίσκεται ήδη στην Ελληνική Δικαιοσύνη. Κανείς από όσους διέρρευσαν τα άκρως απόρρητα στοιχεία αυτά στον Τύπο ποτέ δεν τιμωρήθηκε για εκείνα τα δημοσίευματα, τα οποία όχι μόνο εξέθεσαν σε μέγιστο κίνδυνο τον αναφερόμενο επιχειρηματία και την οικογένειά του, αλλά και δημιούργησαν πλείστα όσα προβλήματα στην ανάπτυξη επιχειρησιακών δράσεων (ακόμη και σε επίπεδο συνεργασίας και ανταλλαγής πληροφοριών) των αρμόδιων υπηρεσιών πληροφοριών της χώρας μας, οι οποίες σήμερα (μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο κατά την οποία άνοιξε επίσημα ο διάλογος για την ονομασία της ΠΓΔΜ) βρίσκονται υπόλογες απέναντι στην τακτική πολιτικής πόλωσης των Σκοπίων απέναντι στην Ελλάδα.


Ένα ακόμη παραπλήσιας κρισιμότητας (ελαφρότητας και μέγιστης επικινδυνότητας) "ατύχημα" υπήρξε προ ετών (στη νοτιοδυτική Τουρκία) με αδικαιολόγητη ενέργεια από την ελληνική πλευρά, η οποία είχε ως συνέπεια την φυλάκιση συγκεκριμένων τούρκων πολιτών, ένας εκ τω οποίων τελικά πέθανε μετά από ένα χρόνο στις τουρκικές φυλακές. Και γι αυτό το περιστατικό δεν υπήρξε καμία επίπτωση ή έστω επίπληξη στους υπευθύνους...

Να σημειωθεί, τέλος, πως πέρυσι τέτοια εποχή υπήρξε και εν ψυχρώ δολοφονία πράκτορα των Σκοπίων μέσα στο κτίριο των υπηρεσιών της ΠΓΔΜ, για τον οποίο υπήρχαν υποψίες ρόλου διπλού πράκτορα και συνεργασίας του με τις αντίστοιχες ελληνικές υπηρεσίες. Εκείνη η εκτέλεση (περί εκτελέσεως επρόκειτο) κορύφωσε το πάγωμα των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και σηματοδότησε την έναρξη μίας περιόδου υψηλής έντασης μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ στον άγνωστο πόλεμο των μυστικών υπηρεσιών.

--------------------------------------------------------------------

του Σταύρου Τζίμα

Τα Σκόπια επιχειρούν να εμπλέξουν την Ελλάδα σε κατασκοπεία

Με αφορμή την εξάρθρωση κυκλώματος που φέρεται να συνέλεγε πληροφορίες και να τις πουλούσε σε ξένες μυστικές υπηρεσίες

Στον αστερισμό της κατασκοπολογίας με έντονο άρωμα Ελλάδας κινείται από προχθές η πολιτική ζωή στα Σκόπια, εξάπτοντας, σε συνδυασμό με ατυχή γεγονότα που διαδραματίζονται από «αόρατα» κέντρα στα σύνορά μας, ανθελληνικά αισθήματα στον πληθυσμό. Η κυβέρνηση Γκρούεφσκι ανακοίνωσε ότι οι αρχές ασφαλείας των Σκοπίων εξάρθρωσαν κύκλωμα που φέρεται να συνέλεγε πληροφορίες και να τις πουλούσε σε ξένες μυστικές υπηρεσίες. Επιπλέον, ασκούσε και εκβιασμούς σε επιχειρηματίες. Στο κύκλωμα, σύμφωνα με τις σκοπιανές αρχές, συμμετείχαν κρατικοί αξιωματούχοι, νυν και πρώην στελέχη μυστικών υπηρεσιών, ποινικοί κατάδικοι, αλλά και δημοσιογράφοι.

Στις επίσημες ανακοινώσεις γίνεται λόγος για παροχή πληροφοριών έναντι αμοιβής, «κυρίως σε μία γειτονική χώρα». Μολονότι η χώρα αυτή δεν κατονομαζόταν, «διαρροές» στα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι πρόκειται για την Ελλάδα. Σύμφωνα με όσα μεταδίδονταν ανεπισήμως, ένας εκ των συλληφθέντων συναντιόταν κατά διαστήματα στη Χαλκιδική με ανθρώπους των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών και γινόταν συναλλαγή. Τους έδινε πληροφορίες και έπαιρνε χρήματα. Πηγές της κυβέρνησης στην Αθήνα, που κλήθηκαν να σχολιάσουν τις «πληροφορίες» αυτές, τόνιζαν ότι δεν προκύπτει από πουθενά εμπλοκή Ελληνα αξιωματούχου και ότι όλη η υπόθεση κινείται στη σφαίρα της σεναριολογίας.

Στα Σκόπια, πάντως, η υπόθεση, στην οποία εμπλέκεται από τις Αρχές και ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του προέδρου της Βουλής Τράικο Βελιάνοφσκι, Μαριάν Μαζόφσκι, και έχει δοθεί εμφατικά ο κωδικός «επιχείρηση κατασκοπεία», βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, καθώς έχουν συλληφθεί μέχρι τώρα είκοσι δύο άτομα και η προανάκριση συνεχίζεται.

Η κυβέρνηση δεν ανακοίνωνε έως χθες το περιεχόμενο των πληροφοριών με τις οποίες κατηγορεί τους συλληφθέντες, επικαλούμενη το απόρρητο της ανάκρισης. Καθώς, μάλιστα, «διέρρεε» ότι αυτές κατέληγαν στην Ελλάδα, το θερμόμετρο του ανθελληνισμού στην κοινή γνώμη ανέβηκε στα ύψη.

Σε αυτό συνέβαλε και η απαγόρευση εισόδου από τον μεθοριακό σταθμό των Ευζώνων στη χώρα μας, πριν από λίγες ημέρες, μιας πολύ δημοφιλούς στην ΠΓΔΜ λαϊκής τραγουδίστριας, ονόματι Σουζάνα Σπασόφσκι. Οπως συνέβη και στην περίπτωση μιας Σλαβομακεδόνισσας δημοσιογράφου, πριν από περίπου δύο μήνες, έτσι και τώρα, δεν της επετράπη η διέλευση από την Ελλάδα με προορισμό την Τουρκία, μολονότι -σύμφωνα με την καταγγελία τηςδιέθετε όλα τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγραφα.

Η έρευνα της «Κ» επ’ αυτού του θέματος προσέκρουσε σε σιωπή των αρμοδίων, με διπλωματικούς κύκλους να αποδίδουν πρωτοβουλίες του είδους σε «γνωστά αόρατα κέντρα», υπογραμμίζοντας τη ζημιά που κάνουν στην εικόνα της Ελλάδας διεθνώς.

Η εν λόγω λαϊκή αοιδός φέρεται να τραγούδησε σε διάφορα πανηγύρια που διοργάνωσαν το καλοκαίρι δίγλωσσοι σε χωριά της Φλώρινας, συμμετοχή που μάλλον εξελήφθη ως επικίνδυνη δραστηριότητα από τα «κέντρα» αυτά.

Και τα δύο όμως γεγονότα, άσχετα μεταξύ τους, ήρθαν να «αλείψουν βούτυρο στο ψωμί» του εθνικιστή πρωθυπουργού της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας Νίκολα Γκρούεφσκι, που τελεί σε απομόνωση, καθώς η Δύση τον κατηγορεί ότι με την πολιτική του εξαρχαϊσμού, που ακολουθεί, υπονομεύει τις σχέσεις καλής γειτονίας με τα όμορα κράτη.

Η αντιπολίτευση στα Σκόπια, από την πλευρά της, κάνει λόγο για επιχείρηση καλλιέργειας κλίματος τρομοκρατίας στον πληθυσμό της χώρας.

"Καθημερινή"

kostasxan.blogspot.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ