2013-09-19 00:33:18
Φωτογραφία για Πορτογαλία: Σκλήρυνε τη στάση της έναντι του ΔΝΤ
Η πορτογαλική κυβέρνηση σκλήρυνε τη στάση της την Τετάρτη έναντι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που... είναι ένας από τους διεθνείς πιστωτές της χώρας, καλώντας το να θέσει σε εφαρμογή τις προτάσεις του περί επιβράδυνσης των προγραμμάτων λιτότητας.

«Είναι σημαντικό τα λόγια των ηγετών των διεθνών (χρηματοοικονομικών) οργανισμών να είναι συνεπή με τις πράξεις τους», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Αντόνιου Πιρές ντε Λίμα.

Ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομίας αναφερόταν στην δημοσίευση χθες μιας έκθεσης του ΔΝΤ στην οποία το Ταμείο εκτίμησε ότι τα προγράμματα λιτότητας στις ανεπτυγμένες χώρες οι οποίες αντιμετωπίζουν κρίσεις πρέπει να συνοδεύονται από «περιορισμούς στην ταχύτητα» εφαρμογής τους, ώστε να μην αποδεικνύονται «αντιπαραγωγικά» και να μην υποσκάπτουν την ανάπτυξη.

«Ελπίζω μόνο οι προτάσεις αυτές να υλοποιηθούν», δήλωσε ο Πέδρου Μότα Σουάρες, υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Ασφάλισης.


Λίγη ώρα νωρίτερα ο Μάρκου Αντόνιου Κόστα, εκπρόσωπος του κεντροδεξιού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD) της Πορτογαλίας, του πρωθυπουργού Πέδρου Πάσους Κουέλιου, είχε καλέσει να «καταπολεμηθεί η θεσμική υποκρισία θεσμών όπως το ΔΝΤ, που διατυπώνουν ευσεβή ευχολόγια αλλά κατόπιν επιδεικνύουν μια άκαμπτη στάση κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων».

Απόδειξη, σύμφωνα με τον ίδιο, της «άκαμπτης συμπεριφοράς» του ΔΝΤ είναι το γεγονός ότι «οι κοινωνικοί εταίροι αποχώρησαν (εκφράζοντας) μεγάλη δυσαρέσκεια» μετά τη συνάντησή τους με κλιμάκιο της διεθνούς τρόικας των δανειστών, οι οποίοι άρχισαν την Δευτέρα τη νέα αξιολόγηση της εφαρμογής του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της Πορτογαλίας.

Όσον αφορά τα αιτήματα της Λισαβόνας να υπάρξει χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων που έχουν καθοριστεί και των μέτρων λιτότητας, το κλιμάκιο της τρόικας απέφυγε να δώσει μια απάντηση, πάντως «δεν έκλεισε απότομα την πόρτα» όσον αφορά το ενδεχόμενο αυτό, δήλωσε ο Μιγκέλ Φρασκίλιου, βουλευτής του PSD.

«Οι διαπραγματεύσεις θα είναι πολύ, πολύ δύσκολες», εκτίμησε η Σεσίλια Μεϊρέλες, βουλευτίνα του CDS-PP, ήσσονος εταίρου του κυβερνητικού συνασπισμού.

Από την πλευρά του, ο Αντόνιου Ζουζέ Σεγκούρου, ο γενικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS), της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ζήτησε ξανά να αναθεωρηθεί ο στόχος μείωσης του ελλείμματος στο 5% του πορτογαλικού ΑΕΠ.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ