2013-09-19 01:15:04
Φωτογραφία για Fed: Σταδιακή συρρίκνωση της αγοράς ομολόγων
Η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα τη μακρά διαδικασία απόσυρσης της πολύ χαλαρής νομισματικής πολιτικής της, ανακοινώνοντας μία μικρή μείωση στο πρόγραμμά αγοράς ομολόγων, ύψους 85 δισ. δολαρίων τον μήνα, το οποίο προωθεί έως τώρα για την ενίσχυση της ρευστότητας, τονίζοντας παράλληλα ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν κοντά στο μηδέν για μακρά περίοδο ακόμη.

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι αναμένουν από τη Fed να μειώσει τις μηνιαίες αγορές της κατά ένα σχετικά μικρό ποσό 10 δισ. δολαρίων στα 75 δισ. δολάρια και να σηματοδοτήσει έτσι το τέλος μίας χωρίς προηγούμενο περιόδου νομισματικής επέκτασης που έγινε αισθητή σε όλο τον κόσμο.

Η Fed θα ανακοινώσει την απόφασή της σήμερα στις 21:00 το βράδυ (ώρα Ελλάδας) και ο πρόεδρός της Μπεν Μπερνάνκι θα δώσει συνέντευξη τύπου μισή ώρα αργότερα.

Παράλληλα, η κεντρική τράπεζα θα ανακοινώσει και τις νέες τριμηνιαίες προβλέψεις της για την οικονομία και τα επιτόκια. Μειώνοντας το επιτόκιό της για διάρκεια μίας ημέρας στο μηδέν στα τέλη του 2008, η Fed προώθησε μία ιδιαίτερα τολμηρή πολιτική για να προστατεύσει την αμερικανική οικονομία.


Προχώρησε σε τρεις γύρους αγορών ομολόγων, που οδήγησαν στον υπερτριπλασιασμό του ενεργητικού της σε περίπου 3,6 τρις. δολάρια. Τα μέτρα αυτά, αδιανόητα σε πολλούς στο εσωτερικό της Fed πριν από την κρίση, προκάλεσαν έντονη κριτική από όσους φοβούνταν ότι θα δημιουργούσαν μία φούσκα στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων ή ότι θα πυροδοτούσαν πληθωρισμό. Η επίδειξη ισχύος, όμως, της κεντρικής τράπεζας πιστώθηκε με τη σωτηρία της αμερικανικής και της παγκόσμιας οικονομίας από μία πολύ χειρότερη μοίρα.

Με την αμερικανική οικονομία να βρίσκεται τώρα σε κάπως σταθερή, αν και υποτονική, διαδικασία ανάκαμψης και με την ανεργία να μειώνεται, οι υπεύθυνοι για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής δήλωσαν ότι πλησιάζει ο χρόνος για τη σταδιακή απόσυρση των αγορών ομολόγων, έχοντας κατά νου τον τερματισμό του προγράμματος περί τα μέσα του 2014. Αν και οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων και των στεγαστικών δανείων αυξήθηκαν εν όψει της μείωσης της νομισματικής στήριξης από τη Fed, η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να αυξάνει τον ισολογισμό της για πολλούς μήνες ακόμη, καθώς προσπαθεί να απεγκλωβίσει την οικονομία και τις αγορές από την πιο επεκτατική πολιτική που έχει εφαρμόσει ποτέ.
kerdos.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ