2013-09-19 11:27:04
Φωτογραφία για Κύπρος: Παύση καθηκόντων του Π. Δημητριάδη εξετάζει ο Ν. Αναστασιάδης
Δριμεία επίθεση κατά του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου εξαπέλυσε ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, αποκαλύπτοντας ότι μελετά το ενδεχόμενο παύσης του κ. Πανίκου Δημητριάδη για... πλημμελή άσκηση των καθηκόντων του.

«Με λυπεί, γιατί για πρώτη φορά κάνω τόσο αυστηρές δηλώσεις δημόσια, αλλά επαναλαμβάνω δεν πάει άλλο, δήλωσε σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό.

Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι ερευνά και στοιχειοθετεί όλα εκείνα, τα οποία συνθέτουν την αδυναμία ή την έλλειψη επάρκειας στην επιτέλεση των καθηκόντων του διοικητή, και πρόσθεσε: «αναλόγως, πάντοτε με βάση το Σύνταγμα, θα αποφασίσω ενδεχόμενα την παραπομπή στο ανώτατο για τα περαιτέρω».

Έκανε μάλιστα λόγο για πλημμελή άσκηση καθηκόντων εκ μέρους του διοικητή και ανέφερε ότι απουσιάζει για αρκετές μέρες στο εξωτερικό.

Έντονη ήταν η αντίδραση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου. «Με θλίψη παρατηρείται, μετά και τις δηλώσεις του προέδρου της Δημοκρατίας, προσπάθεια υπόσκαψης του ανεξάρτητου θεσμού του διοικητή της ΚΤ, καθώς και μια προσπάθεια ποδηγέτησης της ανεξαρτησίας του θεσμού της ΚΤ», αναφέρει σε ανακοίνωσή της.


Αποδίδει δε την απουσία του κ. Δημητριάδη στο εξωτερικό λόγω των υποχρεώσεων του διοικητή στην ΕΚΤ, όπου λαμβάνονται σημαντικές αποφάσεις για την Κύπρο. «Η αξιολόγηση της ικανότητας και καταλληλότητας του νεοεκλεγέντος Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου, αποτελεί μια πολύ σημαντική εποπτική αρμοδιότητα της ΚΤ και γίνεται προσεκτικά και με βάση τα κριτήρια της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών, ούτως ώστε να προστατευθεί η αξιοπιστία της Τράπεζας Κύπρου και να αποφευχθούν τα λάθη που έγιναν στο παρελθόν», προστίθεται στην ανακοίνωση σε απάντηση στις κατηγορίες ότι υπήρξε καθυστέρηση στη σχετική διαδικασία. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ