2013-09-19 19:48:03
Φωτογραφία για Δεν αρκεί ένας ΟΤΕ για να φέρει την άνοιξη στο ΧΑ
Παρακολουθώ με απογοήτευση όσα γίνονται στο ελληνικό χρηματιστήριο και ιδιαίτερα το πως βλέπουν την ελληνική κεφαλαιογορά από το εξωτερικό. Έπεσα επάνω στο παρακάτω άρθρο με τις συστάσεις της... βρετανικής Exotix, που λέει ότι δύο μετοχές αξίζουν να εξεταστούν: του ΟΤΕ όπου η διοίκηση υπήρξε ιδιαίτερα επιτυχής στη μείωση του κόστους και στην πώληση μη βασικών περιουσιακών στοιχείων, παρά την οικονομική κρίση και της ΕΥΔΑΠ που έχει στις τελευταίες συνεδριάσεις ανέβει και έχει το δικαίωμα να διευθετήσει ληξιπρόθεσμες οφειλές από το πρόγραμμα καθυστερούμενων οφειλών. Με λίγα λόγια βλέπουν το νοικοκύρεμα ως κορυφαία προτεραιότητα. Αναρωτιέμαι λοιπόν: Ως πότε θα ποντάρουμε στον ΟΤΕ και στην ΕΥΔΑΠ για την καλή εικόνα του ΧΑ; Οι άλλες επιχειρήσεις τι κάνουν; Γιατί δεν μπορούν να ακολουθήσουν τα χνάρια αυτών των δύο και να εξυγιανθούν; Θα μου πείτε, τι ψάχνεις τώρα... Έλα όμως που αυτά βλέπουν στο εξωτερικό οι επενδυτές και δεν πλησιάζουν το ΧΑ. Δεν αρκεί ένας ΟΤΕ για να φέρει την άνοιξη Αναγνώστης


------------------------

Exotix: Έμφαση σε ΟΤΕ και ΕΥΔΑΠ

Την ΕΥΔΑΠ και τον ΟΤΕ ξεχωρίζει από τις ελληνικές μετοχές η βρετανική Exotix, ενώ επισημαίνει ότι μετά τη σταθεροποίηση του ΑΕΠ το βάρος θα πέσει στον δείκτη εθνικής ευημερίας!

Η χρηματιστηριακή αγορά είναι σε φάση σταθεροποίησης γύρω από τις 1.000 μονάδες και κατά την άποψη της Exotix πρόκειται για επίπεδα τιμών που αντανακλούν σε μεγάλο βαθμό το status της κατάστασης στην Ελλάδα.

Μετά την ξαφνική ευφορία στην αγορά την περασμένη εβδομάδα, οι όγκοι συναλλαγών επιστρέφουν στο «κανονικό», επισημαίνει η Exotix.

Ο ΟΠΑΠ και η Βιοχάλκο υποαποδίδουν για διαφορετικούς λόγους: Ο ΟΠΑΠ διότι θα εκδώσει πιθανότατα δύο εταιρικά ομόλογα που θα οδηγήσουν σε αυξημένα χρηματοοικονομικά κόστη και ως εκ τούτου σε μειωμένα επίπεδα καθαρής κερδοφορίας, ενώ η Βιοχάλκο οδεύει προς την πόρτα εξόδου και η Ελλάδα χάνει άλλο ένα από τα blue chips μετά την Coca Cola, την S&B Βιομηχανικά Ορυκτά και τη ΦΑΓΕ.

Το υψηλό κόστος δανεισμού στην Ελλάδα αναγκάζει τη Βιοχάλκο να μεταφέρει την έδρα της στις Βρυξέλλες μέσα από μια αντίστροφη συγχώνευση. Η μετοχή θα σταματήσει να είναι διαπραγματεύσιμη στο Χ.Α. και θα είναι στο Euronext. Η είδηση έχει και κάποια αρνητική επίδραση και για την ΕΧΑΕ.

Στο μάκρο επίπεδο, η συρρίκνωση του ΑΕΠ φαίνεται να φθάνει σε πάτο, αλλά η συζήτηση θα πρέπει σταδιακά να αρχίσει να κινείται μακριά από το ΑΕΠ και προς το δείκτη του Gross National Happiness (Δείκτης Εθνικής Ευημερίας).

Το ΑΕΠ, εκτιμά η Exotix, τελικά θα σταθεροποιηθεί, αλλά ο GNH τελικά είναι εξίσου ή ίσως πιο σημαντικό μέτρο. Αυτός ο δείκτης είναι στενά συνδεδεμένος με την κοινωνική ισότητα, την εμπιστοσύνη και την ποιότητα της διακυβέρνησης.

Ειδικά η ποιότητα της διακυβέρνησης είναι ιδιαίτερα βασική παράμετρος και η μέτρηση του GNH θα γίνεται όλο και πιο σημαντική, δεδομένου ότι το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα έφτασε στο 27,9% τον Ιούνιο του 2013, στοιχείο που δεν ευνοεί την κοινωνική ισότητα.

Από πλευράς μετοχών, δύο ελληνικές μετοχές που αξίζει να εξεταστούν με μεγαλύτερη λεπτομέρεια είναι ο ΟΤΕ και η ΕΥΔΑΠ. Στον ΟΤΕ, σημειώνει η Exotix, η διοίκηση υπήρξε ιδιαίτερα επιτυχής στη μείωση του κόστους και στην πώληση μη βασικών περιουσιακών στοιχείων σε ελκυστικές αποτιμήσεις, παρά την οικονομική κρίση.

Η ΕΥΔΑΠ έχει σημειώσει σημαντική άνοδο στην τιμή της στις τελευταίες δύο χρηματιστηριακές συνεδριάσεις και η σύσταση είναι «αγορά». Η Exotix σημειώνει ότι η εταιρεία έχει το δικαίωμα να διευθετήσει ληξιπρόθεσμες οφειλές από το πρόγραμμα καθυστερούμενων οφειλών της τάξεως των 280 εκατ. και δεδομένου ότι ο διακανονισμός είναι προαπαιτούμενη δράση για την επόμενη δόση από την τρόικα το συνολικό ποσό θα πρέπει να δοθεί στην εταιρία σύντομα.
euro2day.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ