2013-09-20 05:03:09
Φωτογραφία για Η Ευρώπη πρέπει να αποκτήσει περισσότερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤO Άντερς Φογκ Ράσμουσεν κάλεσε σήμερα τις ευρωπαϊκές χώρες να εξοπλιστούν με περισσότερα τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και να ενισχύσουν την αμυντική τους βιομηχανία η οποία μένει «υπερβολικά εθνική και κατακερματισμένη».

Για να παραμείνει «ισχυρό» το ΝΑΤΟ «χρειάζεται μια Ευρώπη ισχυρή όσον αφορά τη δυνατότητα της αμυντικής βιομηχανίας και της πολιτικής δέσμευσης», δήλωσε ο Ράσμουσεν σε ομιλία του για το «μέλλον της Ατλαντικής Συμμαχίας» που εκφώνησε στις Βρυξέλλες.

«Θα ήθελα οι Ευρωπαίοι να έχουν τον ρόλο τους αποκτώντας περισσότερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη παρακολούθησης, περισσότερα μεγάλα αεροσκάφη και αεροσκάφη ανεφοδιασμού εν πτήσει προκειμένου να αυξήσουν τις ικανότητες ανάπτυξης, περισσότερα ραντάρ στα πλοία», πρόσθεσε.

Η Ευρώπη «χρειάζεται μια ισχυρή βιομηχανική βάση» αλλά «επί του παρόντος η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία παραμένει υπέρ το δέον εθνική και κατακερματισμένη», είπε ο Ράσμουσεν.


Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, οι παρατηρήσεις αυτές απηχούν αντίστοιχες στις οποίες προβαίνουν με επιμονή τα τελευταία χρόνια οι ΗΠΑ, μακράν η χώρα με τις μεγαλύτερες εισφορές στο ΝΑΤΟ, που προτρέπουν τους Ευρωπαίους να μην μειώσουν δραστικά τις αμυντικές τους δαπάνες παρά την οικονομική κρίση.

Για τον Ράσμουσεν, αν η παρούσα τάση μείωσης των πιστώσεων δεν αναστραφεί, «η Ευρώπη θα χάσει τα μέσα», για να επεμβαίνει, κάτι που σημαίνει «ότι θα χάσει την ικανότητα επιρροής της».

Ο Ράσμουσεν αναμένει μια «ισχυρή πολιτική δέσμευση» των ηγετών της ΕΕ κατά την σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου, η οποία θα επικεντρωθεί στην άμυνα.

Στα τέλη Ιουλίου, στην προοπτική της συνόδου αυτής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε σειρά μέτρων για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της ευρωπαϊκής άμυνας, ενισχύοντας τη συνεργασία ανάμεσα στις χώρες μέλη, κυρίως στον τομέα των δορυφόρων και των μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Τον Μάιο η Γαλλία είχε αιτιολογήσει την αγορά μη επανδρωμένων αεροσκαφών παρακολούθησης μεσαίου υψομέτρου Reaper χωρίς οπλισμό, που κατασκευάζει η αμερικανική εταιρία General Atomics, επισημαίνοντας την απουσία μιας τέτοιας τεχνολογίας στην Ευρώπη.

Παράλληλα, στο περιθώριο της ομιλίας του στις Βρυξέλλες, ο Ράσμουσεν εξέφρασε ικανοποίηση για τις δηλώσεις του νέου προέδρου του Ιράν όσον αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα κρίνοντας ότι «είναι προς το συμφέρον της Τεχεράνης να συνεργαστεί με τη διεθνής κοινότητα. Οι πρόσφατες δηλώσεις των νέων ιρανικών αρχών με ενθάρρυναν ιδιαίτερα, καθώς δείχνουν ότι οι νέες αρχές είναι ανοικτές σε μια διπλωματική επίλυση του ιρανικού προγράμματος».

Ο πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας Χασάν Ροχανί, ο οποίος δήλωσε χθες στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC ότι η χώρα του «ουδέποτε επεδίωξε να αποκτήσει πυρηνική βόμβα, ούτε θα το κάνει, θέλει μόνο μια πυρηνική τεχνολογία για ειρηνική χρήση», αναμένεται να συζητήσει για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα με δυτικούς αξιωματούχους στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ την προσεχή εβδομάδα. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Άλλη κλάση
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Άλλη κλάση
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ