2013-09-20 10:57:04
Φωτογραφία για Στα 80 εκατ. ευρώ η δεύτερη δόση της επιστροφής ΕΦΚ στους αγρότες
Στα 80 εκατ. ευρώ περίπου θα ανέλθει η δεύτερη δόση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαιοειδών στους παραγωγούς, η οποία και πρόκειται να καταβληθεί στο προσεχές διάστημα, σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά... ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθ. Τσαυτάρης, κατά την επίσκεψή του στον παραδοσιακό ελαιώνα της Άμφισσας, που επλήγη από πρόσφατη πυρκαγιά. Το κλιμάκιο του υπουργείου, με επικεφαλής τον κ. Τσαυτάρη, επισκέφθηκε τμήματα του ελαιώνα, τα οποία υπέστησαν σοβαρή ζημιά από την πρόσφατη πυρκαγιά που έπληξε την περιοχή, παρουσία της βουλευτού Φωκίδας της Νέας Δημοκρατίας Ασπασίας Μανδρέκα, του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κλέαρχου Περγαντά και της αντιπεριφερειάρχου Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας Γιώτας Γαζή.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός, οι δράσεις στήριξης του παραδοσιακού ελαιώνα Άμφισσας, επικεντρώνονται σε τέσσερις άξονες. Ο πρώτος αφορά στην αποζημίωση της φετινής παραγωγής, όπου ήδη έχει ολοκληρωθεί περισσότερο από το 50% των εκτιμήσεων από τον ΕΛΓΑ και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ολοκληρωθεί το σύνολο των εκτιμήσεων
. Ο δεύτερος αφορά στην ανασύσταση του φυτικού κεφαλαίου όπου με την ολοκλήρωση του έτους αναμένεται να κατατεθεί από τη χώρα μας πλήρης φάκελος προγράμματος ΠΣΕΑ που θα περιλαμβάνει το σύνολο των πυρκαγιών του 2013. Ο κ. Τσαυτάρης τόνισε ότι θα καταβληθεί προσπάθεια από το υπουργείο προκειμένου οι δικαιούχοι πληγέντες ελαιοπαραγωγοί να αποζημιωθούν γρήγορα, όπως ακριβώς έγινε και στην περίπτωση των μαστιχοπαραγωγών της Χίου. Ο τρίτος αφορά στο πρόγραμμα ανάδειξης του παραδοσιακού χαρακτήρα του ελαιώνα της Άμφισσας, με τον κ. Τσαυτάρη να ανακοινώνει ότι οι πληρωμές για τους δικαιούχους του προγράμματος θα συνεχιστούν κανονικά, τόσο για το 2012, όσο και για το 2013, ενώ θα ληφθεί πρόνοια για τη συνέχιση του προγράμματος για τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020. Και τέλος ο τέταρτος άξονας αφορά στα αρδευτικά έργα. Ο κ. Τσαυτάρης επισήμανε ότι τη βούληση του υπουργείου για την ολοκλήρωση των δύο σημαντικών σύγχρονων αρδευτικών έργων της περιοχής και τόνισε ότι από την πλευρά του υπουργείου καταβάλλεται έντονη προσπάθεια, προκειμένου να αρθούν τα εμπόδια που έχουν ανακύψει από τον εντοπισμό αρχαιολογικών ευρημάτων στην περιοχή.

Στη συνέχεια, ο κ. Τσαυτάρης μετέβη στην περιοχή της Χαιρώνειας, όπου συναντήθηκε με κτηνοτρόφους της περιοχής, που επίσης υπέστησαν ζημιές στο ζωικό και πάγιο κεφάλαιο τους από την πρόσφατη πυρκαγιά. Στη συνάντηση συμμετείχαν οι βουλευτές της Ν.Δ Ευάγγελος Μπασιάκος και του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Σταθάς και ο δήμαρχος Λιβαδειάς Νίκος Παπαγγελής. Ο υπουργός ανακοίνωσε άμεσα και μεσοπρόθεσμα μέτρα στήριξης και ανακούφισης των πληγέντων, από τις πυρκαγιές, κτηνοτρόφων, όπως αποζημίωση του ζωικού κεφαλαίου, κάτι που αναμένεται να γίνει άμεσα, αλλά και αποζημίωση του παγίου κεφαλαίου (σταυλικές εγκαταστάσεις, ζωοτροφές).

Τέλος, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επισκέφθηκε το γεωργικό και παραγωγικό Δήμο Αλιάρτου, όπου συζήτησε με το δήμαρχο Γεώργιο Ντασιώτη, σχετικά με θέματα βελτίωσης συνθηκών και αξιοποίησης της πεδιάδας της Κωπαϊδας, ενώ τέθηκε και το θέμα της καλύτερης λειτουργίας του Οργανισμού Κωπαϊδας προς όφελος των καλλιεργητών.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ