2013-09-20 14:45:03
Φωτογραφία για Ολοκληρώθηκε στην Αντιπεριφέρεια Κεντρικού Τομέα ο πρώτος κύκλος διαβούλευσης για άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές
Ολοκληρώθηκε χθες ο πρώτος κύκλος των επαφών που έχει ξεκινήσει σχετικά με τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές. Στην πρώτη αυτή φάση συμμετείχαν... εκπρόσωποι των επαγγελματικών φορέων (πλην εμπορικών συλλόγων) και συγκεκριμένα ο Πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ, κ. Αντώνης Μακρής, ο Γενικός Δ/ντής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, κ. Γιώργος Αμβραζής, ως εκπρόσωπος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών - Αττικής, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας ΓΣΕΒΕΕ, κ. Δημήτρης Γιατράς, καθώς και εκπρόσωπος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, κ. Θανάσης Πισιμίσης.

Σκοπός της διαβούλευσης είναι μέσα από τον ανοιχτό διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (π.χ. Δημάρχους, εκπροσώπους του εμπορικού κόσμου, των εργαζομένων, κλπ) να διαμορφωθεί ένα κοινά αποδεκτό πλαίσιο λειτουργίας, που θα εξυπηρετεί την αγορά και τους πολίτες, αλλά παράλληλα θα προστατεύει τους εργαζόμενους και θα προασπίζεται τα δικαιώματά τους.


Στη σημερινή διαβούλευση είχαν προσκληθεί, αλλά τελικά δεν προσήλθαν εκπρόσωποι από το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών και το ΕΒΕΑ.

Η Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών, κ. Άννα Παπαδημητρίου-Τσάτσου, παίρνοντας το λόγο, εξήγησε το στρατηγικό σχεδιασμό, βάσει του οποίου έχουν ξεκινήσει οι διαβουλεύσεις και τεκμηρίωσε την επιλογή της να διαχωρίσει σε κατηγορίες τους φορείς που θα πάρουν μέρος στο διάλογο (π.χ. Δήμαρχοι, Εμπορικοί Σύλλογοι, Επαγγελματικοί Φορείς και Σύλλογοι Εμποροϋπαλλήλων), ώστε αυτός να είναι αποτελεσματικός και λειτουργικός για την τελική διαμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων.

Ο κ. Θ. Πισιμίσης, εκπροσωπώντας το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, εξέφρασε την αντίθεση των μελών του Επιμελητηρίου του στο άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων πέρα των επτά Κυριακών που ορίζει ο Νόμος, καθώς η αγορά δεν θα ευνοηθεί και κάθε άλλο σενάριο θα σήμαινε την αύξηση των λειτουργικών δαπανών, τη μείωση του τζίρου, ενώ παράλληλα αμφίβολη θα ήταν η όποια επίπτωση στον τουρισμό, με δεδομένο ότι αυτός δεν κατευθύνεται στην Πρωτεύουσα της χώρας, δηλαδή την Αθήνα. Επίσης, τόνισε ότι το μέτρο είναι καταστροφικό για τους αυτοαπασχολούμενους, καθώς θα τους αφαιρέσει το δικαίωμα στην αργία της Κυριακής.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Δημ. Γιατράς από την ΓΣΕΒΕΕ, ο οποίος παρουσίασε τα αποτελέσματα έρευνας που έχει εκπονήσει το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ (Ιανουάριος 2013) από την οποία προκύπτει ότι το νέο μέτρο για το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, πέρα από τις ήδη επτά θεσμοθετημένες, θα επιφέρει επιπρόσθετα προβλήματα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι το 78,4% των εμπόρων τους οποίους αφορά το μέτρο αντιτίθενται στο νέο μέτρο, ενώ το 84,9% αυτών εκτιμά ότι η εφαρμογή του νέου μέτρου δεν θα έχει καμία θετική επίπτωση στην αγορά. Παράλληλα, ο κ. Γιατράς υποστήριξε ότι το νέο μέτρο προκαλεί αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ μικρών και μεγάλων καταστημάτων. Τέλος, αναφέρθηκε στην αύξηση του κόστους απασχόλησης των εργαζομένων (+75%) για τις Κυριακές, ενώ υπενθύμισε ότι η ΓΣΕΒΕΕ υπήρξε αντίθετη στη θεσμοθέτηση των επτά Κυριακών.

Πρόταση για την εξεύρεση μιας συνθετικής φόρμουλας κατέθεσε ο εκπρόσωπος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής, κ. Γ. Αμβράζης, ώστε οι τουρίστες να μην βρίσκουν κλειστά τα καταστήματα όταν επισκέπτονται την Αθήνα.

Στο σημείο αυτό η Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα, κ. Άννα Παπαδημητρίου-Τσάτσου, συμπληρώνοντας τον κ. Αμβράζη, ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους ότι η Περιφέρεια Αττικής έχει ήδη ξεκινήσει μια προσπάθεια, ώστε να καταστεί η Αθήνα κέντρο προσέλκυσης επισκεπτών, μέσω του Ολοκληρωμένου Προγράμματος Τουριστικής Προβολής της Αττικής. Σε αυτή την κατεύθυνση, τόνισε ότι για να ζωντανέψει η Αθήνα και να καταστεί τουριστικός πόλος, το ζήτημα του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ένας από τους πολλούς κρίκους μιας μεγάλης αλυσίδας για την αναζωογόνηση της Πρωτεύουσας. Επιπλέον, η κ. Παπαδημητρίου ζήτησε από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς την άποψή τους για μια νέα οριοθέτηση της τουριστικής ζώνης στο κέντρο της Αθήνας.

Τέλος, ο Πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ, κ. Αντώνης Μακρής, εκπροσωπώντας τα μεγάλα καταστήματα και τα εμπορικά κέντρα (αν και εξαιρούνται από το νέο θεσμικό πλαίσιο), ανέφερε το παράδειγμα της Κύπρου, όπου το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές επέφερε αύξηση κατά 30% στο τζίρο της συνολικής αγοράς. Παράλληλα, συμφώνησε με την άποψη της Αντιπεριφερειάρχη και της Ένωσης Ξενοδόχων ότι ο ορισμός της τουριστικής ζώνης δεν είναι επαρκής, ότι η Αθήνα υπολειτουργεί ως Πρωτεύουσα και ότι απαιτούνται συγκεκριμένες δράσεις για την αναπτυξιακή της τόνωση. Τέλος, πρότεινε να αξιοποιηθούν κρατικές επιδοτήσεις για την απασχόληση ανέργων.

Σκοπός της Περιφερειακής Ενότητας Κεντρικού Τομέα Αθηνών είναι να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των διαβουλεύσεων μέχρι τις 22 Οκτωβρίου 2013, ώστε να έχουμε χρόνο να εκδοθεί η απόφαση για το περαιτέρω άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές μέχρι τις 8-11-2013 όπως προβλέπει ο ν. 4177/2013. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ