2013-09-20 16:26:08
Φωτογραφία για Ηλεία: Με μόλις έναν γιατρό έχει μείνει το Κέντρο Υγείας Ζαχάρως
Με έναν γιατρό Γενικής και Οικογενειακής Ιατρικής, τον κ. Προκόπη Παπαζαφείρη, ο οποίος εδώ και δύο χρόνια, πραγματοποιεί την εξέταση, την παρακολούθηση των ασθενών και την συνταγογράφηση των φαρμάκων τους, αντιμετωπίζοντας τα προβλήματα που επιφέρει η μεγάλη έλλειψη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Πριν από ενάμιση χρόνο περίπου πραγματοποιήθηκε και η μετακίνηση ενός Παιδιάτρου από τα Κρέστενα στο Κέντρο Υγείας Ζαχάρως, ενώ όλοι οι υπόλοιποι είναι αγροτικοί γιατροί που καλύπτουν το πρωινό ωράριο μία-δύο φορές την εβδομάδα.

Το νοσηλευτικό προσωπικό παρουσιάζει ανάλογη έλλειψη και μάλιστα αδυνατεί να καλύψει ακόμα και τις απαιτούμενες βάρδιες, τη στιγμή μάλιστα που παραμένει ανοικτό σε καθημερινή βάση μόνο τα πρωινά, με τον κόσμο να αναμένει τη σειρά του προκειμένου να εξυπηρετηθεί από τον μοναδικό γιατρό.

Τρεις ημέρες την εβδομάδα πάντως, οι πρώτες βοήθειες δεν γίνεται να παρασχεθούν και όποιος φτάσει έως την πόρτα θα αντικρίσει το λουκέτο.


Οι μέρες που παραμένει κλειστό δεν είναι συγκεκριμένες, καθώς αλλάζουν ανάλογα με το πρόγραμμα των εφημεριών, ενώ το κοινό ενημερώνεται έπειτα από σχετική ανακοίνωση.

Όπως τόνισε ο γιατρός, «το Κέντρο Υγείας παραμένει κλειστό περίπου τις μισές ημέρες του μήνα. Είναι ανοικτό τα πρωινά έως τις 15:00 και αυτό συμβαίνει περίπου μέρα παρά μέρα. Το νοσηλευτικό προσωπικό αποτελείται από πέντε άτομα και όπως είναι λογικό είναι αδύνατον να καλυφθούν όλες οι βάρδιες».

Σύμφωνα με τον κ. Παπαζαφείρη, το Κέντρο Υγείας πρόκειται να στελεχωθεί με ακόμα έναν γιατρό Γενικής Ιατρικής, «έχουν προκηρυχθεί οι θέσεις και αναμένουμε και έναν δεύτερο ειδικευμένο ιατρό αλλά μέχρι να έρθει θα περάσουν περίπου επτά μήνες».

Ο εξοπλισμός του Κέντρου Υγείας είναι περιορισμένης δυνατότητας και χρησιμεύει μόνο στη σταθεροποίηση της κατάστασης του ασθενούς έως ότου μεταφερθεί στο κοντινότερο και καταλληλότερο για τη στήριξή του νοσοκομείο. «Δεν διαθέτουμε εργαστήριο, ούτε ακτινολογικό, έχουμε μόνο τα βασικά», διευκρίνισε ο κ. Παπαζαφείρης.

Το Κέντρο Υγείας έχει το δικό του ασθενοφόρο, που έχει παραχωρηθεί από τον Δήμο Ζαχάρως.

Αυτό είναι ένα από τα πιο ελπιδοφόρα βήματα γιατί πλέον έχει επιλυθεί το πρόβλημα της αναμονής.

Οι ασθενείς θα διακομίζονται άμεσα στο Κέντρο Υγείας της Ζαχάρως και εάν πρόκειται για επείγον περιστατικό, θα παρέχονται οι πρώτες βοήθειες και στην συνέχεια θα διενεργείται η απαραίτητη μεταφορά τους.

Οι οδηγοί του ασθενοφόρου είναι δύο και πραγματοποιούν τις καθορισμένες βάρδιές τους. «Το Νοσοκομείο του Πύργου απέχει 35 χιλιόμετρα και άλλα τόσα το Νοσοκομείο της Κυπαρισσίας, είναι μεγάλη η απόσταση και δυστυχώς εάν προκύψει ένα επείγον περιστατικό είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Σταθεροποιούμε την κατάσταση του ασθενούς και αμέσως τον μεταφέρουμε», δήλωσε ο κ. Προκόπης.

Οι γιατροί που στελέχωναν τα Αγροτικά Ιατρεία σταμάτησαν τις επισκέψεις στα χωριά και φυσικά οι λόγοι που οδήγησαν στη διακοπή των απολύτως αναγκαίων προσφερόμενων υπηρεσιών ήταν αποκλειστικά και μόνο οικονομικοί.

Πώς να συνεχίσουν άλλωστε τις επισκέψεις από τη στιγμή που οι αμοιβές τους δεν αρκούσαν ούτε για την κάλυψη των μεταφορικών τους εξόδων;

Βέβαια, η έλλειψη αγροτικών ιατρών επέφερε συνωστισμό στο Κέντρο Υγείας, καθώς οι ηλικιωμένοι αναγκάζονται να επισκέπτονται τακτικά για την εξέταση και την απαραίτητη συνταγογράφηση τον γιατρό της Ζαχάρως. Σύμφωνα με τον κ. Παπαζαφείρη, «το πρόβλημα δημιουργείται εξαιτίας της έλλειψης αγροτικών ιατρών, οι οποίοι δεν επισκέπτονται τα Αγροτικά Ιατρεία λόγω της μείωσης των μισθών και ακόμα ένας λόγος είναι η λύση του εξωτερικού».

Η ταλαιπωρία όμως δεν τελειώνει εκεί, καθώς οι άνθρωποι που επισκέπτονται το Κέντρο Υγείας, όπως είναι γνωστό, δυσκολεύονται να μετακινηθούν. Αρκετοί δεν έχουν μεταφορικό μέσο και δυστυχώς η ταλαιπωρία με το λεωφορείο του ΚΤΕΛ είναι αναπόφευκτη, ενώ για διάφορους λόγους όσοι δεν έχουν την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν το λεωφορείο, επιβαρύνονται με την μόνη λύση που είναι το ταξί.

«Σκεφτείτε ότι το ελληνικό κράτος δίνει 800 ευρώ σε έναν γιατρό, ο οποίος εάν δεν είναι από την περιοχή, δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα με τα έξοδα αφού πρέπει να ενοικιάσει σπίτι, να συντηρήσει αυτοκίνητο, το οποίο θα χρησιμοποιεί για τη μεταφορά του στα Αγροτικά Ιατρεία των χωριών και φυσικά δεν είναι μόνο αυτά τα έξοδά του. Εάν αυτή την στιγμή εργαζόμουν στην Αγγλία θα έπαιρνα 10.000 λίρες το μήνα, κάτι που είναι αρκετά δελεαστικό», τόνισε, ολοκληρώνοντας τη συζήτηση ο κ. Παπαζαφείρης.

Της Γαληνής Τσαρουχά-patrisnews
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Έγκυος ξανά η Kate Middleton;
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Έγκυος ξανά η Kate Middleton;
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ