2013-09-21 01:58:03
Φωτογραφία για Έτοιμο να στείλει όπλα στη Συρία το Παρίσι, συνεχίζεται το «πόκερ» στον ΟΗΕ
Η Γαλλία άφησε να εννοηθεί, για πρώτη φορά, πως είναι πρόθυμη να ενισχύσει με οπλισμό τους μετριοπαθείς σύρους αντικαθεστωτικούς σε ένα «ελεγχόμενο πλαίσιο», την ώρα που οι συζητήσεις στα Ηνωμένα Έθνη για το ψήφισμα επί του συριακού χημικού οπλοστασίου συνεχίζονται. Αισιόδοξη η Ρωσία πως η συμφωνία Κέρι-Λαβρόφ θα γίνει πράξη, αποφάσεις χωρίς καθυστέρηση ζητούν οι ΗΠΑ.

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, μιλώντας από το Μάλι όπου βρίσκεται για την ορκωμοσία του νέου προέδρου της χώρας, άφησε ανοικτο να εξοπλίσει το Παρίσι τους μετριοπαθείς αντικαθεστωτικούς στη Συρία, επειδή είναι «εγκλωβισμένοι μεταξύ του συριακού καθεστώτος από τη μία και των ακραίων ισλαμιστών από την άλλη».

«Εκτιμώ ότι οι Ρώσοι στέλνουν τακτικά όπλα, αλλά εμείς θα το κάνουμε σε ένα ευρύτερο πλαίσιο με μια σειρά από χώρες και σε ένα πλαίσιο που θα μπορεί να ελεγχθεί, διότι δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι τα όπλα αυτά θα μπορούσαν να πέσουν στα χέρια των τζιχαντιστών τους οποίους πολεμήσαμε εδώ (στο Μάλι)», είπε ο Ολάντ.


Παράλληλα, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπογράμμισε πως δεν υπάρχει βεβαιότητα πως το σχέδιο για καταστροφή του συριακού οπλοστασίου θα επιτύχει, αλλά δήλωσε αισιόδοξος.

Λέγοντας πως δεν υπάρχει βεβαιότητα, ο Πούτιν σημείωσε ότι «κάθε τι που έχουμε δει μέχρι τώρα τις τελευταίες ημέρες μας δημιουργεί την πεποίθηση ότι θα γίνει». «Έτσι ελπίζω» είπε.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να προετοιμαστεί για να εγκρίνει την επόμενη εβδομάδα απόφαση που να δεσμεύει το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ να εφαρμόσει την ρωσοαμερικανική συμφωνία για την παράδοση και καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου.

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να ετοιμαστεί να αναλάβει δράση την προσεχή εβδομάδα. Είναι ζωτικό για την διεθνή κοινότητα να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να εκφραστεί με τον σθεναρότερο δυνατό τρόπο όσον αφορά τη σημασία που έχει το να αναληφθεί δράση για να απαλλαγεί ο κόσμος από τα χημικά όπλα της Συρίας», είπε ο Κέρι.
philenews.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ