2013-09-21 16:47:04
Φωτογραφία για Το Υπουργείο Παιδείας συνεχίζει να παρανομεί
Το Υπουργείο Παιδείας συνεχίζει να παρανομεί: απολύει διοικητικούς υπαλλήλους των πανεπιστημίων κατ' εντολή της τρόικας και καταρτίζει το οργανόγραμμά τους, κατεδαφίζοντας πλήρως το αυτοδιοίκητο του άρθρου 16 του συντάγματος.

Σήμερα η κυβέρνηση επιχειρεί να επιφέρει ένα ακόμη ολέθριο κτύπημα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, βγάζοντας σε διαθεσιμότητα συνολικά 1655 διοικητικούς υπαλλήλους από οκτώ ιδρύματα της χώρας. Στις τεκμηριωμένες απαντήσεις που έλαβε από τις διοικήσεις των Ιδρυμάτων, πως αυτά όχι μόνο δεν διαθέτουν πλεονάζοντες, αλλά αντιθέτως λειτουργούν με πλήθος ελλείψεων και κενών, το Υπουργείο αποφάσισε για άλλη μια φορά να κινηθεί αυταρχικά και μονομερώς, ανακοινώνοντας το ίδιο το ανθρώπινο τίμημα που πρέπει να πληρώσουν τα πανεπιστήμια στο βωμό της κρίσης και των πολιτικών της μνημονιακής λιτότητας.

Το Υπουργείο αγνοεί την αποφασιστικότητα της εκπαιδευτικής κοινότητας η οποία με τις αναστολές της λειτουργίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων προσπαθεί έστω και την τελευταία στιγμή να αναχαιτήσει τις διαλυτικές πολιτικές της νεοφιλελύθερης μνημονιακής κυβέρνησης.


Ο ΣΥΡΙΖΑ με κάθε τρόπο δεν θα αφήσει να διαλυθούν ανθρώπινες ζωές και πανεπιστήμια και θα στηρίξει ολοπλευρά όλες τις ενέργεις των Πανεπιστημιακών τμημάτων.

Όπως προκύπτει άλλωστε από τις τεκμηριωμένες προτάσεις των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων κανείς εργαζόμενος δεν περισσεύει κι γι΄ αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ διαβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση της Αριστεράς θα επαναπροσλάβει όσους η μνημονιακή λαίλαπα απολύσει σήμερα. Προς το παρόν, από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης απαιτούμε από την κυβέρνηση να αποσύρει την ΚΥΑ των διαθεσιμοτήτων/απολύσεων.

Παράλληλα με το χτύπημα αυτό το Υπουργείο συγκροτεί ομάδα εργασίας για τα νέα οργανογράμματα σε όλα τα ΑΕΙ. Με τα νέα αυτά οργανογράμματα δρομολογούνται καταστάσεις σαν και αυτές που είδαμε να προωθεί η κυβέρνηση με την πρόσφατη ψήφιση του σχεδίου νόμου για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Δρομολογούνται δηλαδή καταργήσεις ολοκληρων τομέων για να οδηγηθούν σε νέες απολύσεις και να ωθήσουν νέους ανθρώπους στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Ουσιαστικά, πρόκειται για την κλιμάκωση μιας ολομέτωπης επίθεσης στην ανώτατη παιδεία, η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό: με τη δραστική μείωση της χρηματοδότησης, το «κούρεμα» των αποθεματικών της έρευνας, το πρώτο κύμα της διαθεσιμότητας των ΙΔΑΧ, το σχέδιο «Αθηνά», την κατάργηση των συμβασιούχων διδασκόντων. Φαίνεται όμως πως η αποδιάρθρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που το Υπουργείο οραματίζεται, δεν γνωρίζει ούτε τέλος ούτε όρια.

Την ίδια στιγμή που ανακοινώνονται οι διαθεσιμότητες για τους διοικητικούς υπαλλήλους, ο Υπουργός συγκρότησε ομάδα εργασίας για τα νέα Οργανογράμματα σε όλα τα ΑΕΙ. Η Επιτροπή αυτή απαρτίζεται από τους 4 Γενικούς Γραμματείς του Υπουργείου και την Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια Διοικητικής Υποστήριξης, δηλαδή από ανώτατους υπαλλήλους της κεντρικής διοίκησης. Η σύστασή της έγινε λίγες μόνον ημέρες αφότου τα Α.Ε.Ι. έστειλαν στο Υπουργείο τις εκθέσεις της εσωτερικής αξιολόγησης των δομών τους, η οποία καταδεικνύει πως, ακόμα και με τα «κριτήρια» που όρισε το ίδιο το Υπουργείο, ότι στα πανεπιστήμια της χώρας δεν υπάρχουν μονάδες με περιορισμένο αντικείμενο ούτε πλεονάζον προσωπικό. Είναι κάτι παραπάνω από προφανές πως οι νέες αυτές δομές θα οδηγήσουν και σε νέες "διαθεσιμότητες" του προσωπικού, ενδεχομένως και μελών ΔΕΠ/ΕΠ.

Θυμίζουμε όμως στο Υπουργείο πως με τις ενέργειές του αυτές πασιφανώς παρανομεί. Παραβλέπει δηλαδή με τρόπο προκλητικό ότι τα πανεπιστήμια είναι, σύμφωνα με το Σύνταγμα, πλήρως αυτοδιοικούμενα, δηλαδή επιφορτισμένα τα ίδια με την ευθύνη της εκπαιδευτικής και ερευνητικής αποστολής τους. Αξίζει δε να υπογραμμιστεί, ότι επειδή η αρχή της πλήρους αυτοδιοίκησης των πανεπιστημίων συναρθρώνεται με την ακαδημαϊκή ελευθερία ως θεσμική εγγύηση, παραβιάζεται και το άρθρο 13 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ.

Το Υπουργείο για να εξυπηρετήσει τις μνημονιακές δεσμεύσεις της κυβέρνησης ευτελίζει το Σύνταγμα και το κοινοτικό δίκαιο και προχωρά στην αποδόμηση της ανώτατης εκπαίδευσης. Διαλύοντας τη δημόσια παιδεία ουσιαστικά απεμπολεί κάθε δυνατότητα οικονομικής ανασυγκρότησης της χώρας, αδιαφορεί για την εξυπηρέτηση βασικών δημόσιων αγαθών, όπως η παιδεία, και εν τέλει υπονομεύει την ίδια την δημοκρατία. Σε ένα τέτοιο ζοφερό σκηνικό, η υπεράσπιση της ανώτατης εκπαίδευσης και του δημόσιου, δημοκρατικού πανεπιστημίου γίνεται κυρίαρχη υπόθεση για την αξιωματική αντιπολίτευση και το ΣΥΡΙΖΑ και θα μας βρει απέναντι της. Καλούμε όλη την Πανεπιστημιακή Κοινότητα να αντισταθούν για να μην περάσει τα σχέδια τους.

Είναι προφανές ότι αυτή η κυβέρνηση διανύει τις τελευταίες της ημέρες. Ας αγωνιστούμε σήμερα ώστε τα τελικά πλήγματα που θα έχει επιφέρει στη δημόσια εκπαίδευση να είναι τα λιγότερα δυνατά, για να έρθει γρηγορότερα η μέρα της μεγάλης ανάκαμψης για «το σχολείο και το πανεπιστήμιο για όλους».

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ