2013-10-01 01:07:03
Φωτογραφία για Σε κίνδυνο 5.600 ασθενείς, λόγω των ελλείψεων σε μονάδες εντατικής
του Δημήτρη Καραγιώργου

Σε κίνδυνο μπαίνει καθημερινά η ζωή δεκάδων ασθενών, οι οποίοι πρέπει να νοσηλευτούν σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), αλλά δεν υπάρχει διαθέσιμο κρεβάτι.

Σύμφωνα με την Ένωση νοσοκομειακών γιατρών Αττικής (ΕΙΝΑΠ), 200 κρεβάτια παραμένουν κλειστά, λόγω έλλειψης προσωπικού.

Με δεδομένα τα κενά, μόνο στην Αττική 40 περίπου άνθρωποι περιμένουν καθημερινά να εισαχθούν για εντατική θεραπεία.

Σε 70 δημόσια νοσοκομεία της χώρας έχουν αναπτυχθεί συνολικά 634 κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), Μονάδων Εντατικής Νεογνών (ΜΕΝ) και Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ).

Αποτελούν τη λεγόμενη 'αλυσίδα επιβίωσης' για τα βαριά περιστατικά στην ώρα της ανάγκης.

Σ' αυτές δεν περιλαμβάνονται οι ειδικές κλίνες των Μονάδων Εμφραγμάτων (ΜΕ), των Μονάδων Τεχνητού Νεφρού (ΜΤΝ), των Μονάδων Μεταμόσχευσης Οργάνων (ΜΜΟ) και των Μονάδων Ανάνηψης (ΜΑ).


Για να καλυφθούν με επάρκεια και ασφάλεια οι ανάγκες του πληθυσμού της χώρας στη δύσκολη ώρα της επιβίωσης θα έπρεπε - με βάση τα διεθνή στάνταρ - οι κλίνες των ΜΕΘ, ΜΑΦ και ΜΕΝ να αποτελούν το 9% έως 11% των κλινών των δημόσιων νοσοκομείων.

Θα έπρεπε, δηλαδή, να έχει αναπτυχθεί τουλάχιστον διπλάσιος αριθμός κλινών ΜΕΘ.

5.600 ασθενείς

Με δεδομένο ότι σε κάθε κρεβάτι ΜΕΘ νοσηλεύονται περίπου 28 ασθενείς το χρόνο, τα 200 'κλειστά' κρεβάτια στερούν πολύτιμες υπηρεσίες για τη διατήρηση στη ζωή σε 5.600 ασθενείς (28Χ200).

Και δε χάνονται μόνο οι ζωές εκείνων που δεν έχουν την υποστήριξη των ΜΕΘ, αλλά και εκείνων που θα μπορούσαν να χαρίσουν ζωή με τη δωρεά οργάνων, σε περίπτωση έλευσης του μοιραίου.

Το προεδρείο της ΕΙΝΑΠ υπογραμμίζει ότι - εκτός από την απώλεια του πολυτιμότερου αγαθού της ζωής - τα λουκέτα στις κλίνες των ΜΕΘ ακυρώνουν την πολύτιμη εμπειρία του προσωπικού που υπηρετεί σε αυτές, καθώς οι όποιες προσλήψεις γίνονται είναι με συμβάσεις που έχουν ημερομηνία λήξης.

Η ΕΙΝΑΠ ζητεί:

Άμεση πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού για τις ΜΕΘ, καθώς οι προσλήψεις συμβασιούχων και με το σταγονόμετρο, δεν αποτελούν λύση.

Οι εργαζόμενοι στις ΜΕΘ έχουν το σύνδρομο εξουθένωσης (Burn Out) σε ποσοστό 40%, και δεν αντέχουν άλλο. Θα πρέπει να εργάζονται 6 ώρες, 5 μέρες και 30 ώρες τη βδομάδα, με σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας. Οι γιατροί να κάνουν μόνο μία εφημερία τη βδομάδα.

Όλοι οι υγειονομικοί να έχουν αξιοπρεπείς μισθούς και ωρομίσθιο εφημερίας και όχι να αμείβονται οι νοσηλευτές με 1 ευρώ και οι γιατροί με 3 ευρώ την ώρα.

Αποκλειστικά δημόσιο σύστημα υγείας με δωρεάν υπηρεσίες.

Να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δράση στην υγεία.

Επιχειρηματική δράση χωρίς κέρδος δεν υπάρχει. Όμως κέρδος και υγεία είναι ασύμβατα μεγέθη.
iatronet.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ