2013-10-05 07:30:07
Φωτογραφία για Για θερμά επεισόδια ή και πόλεμο προετοιμάζεται η Ρωσία
ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΠΑΤΣΟΥΚΑΣ

Η πρόσφατη κρίση στη Συρία, σε συνδυασμό με το εξαιρετικά ρευστό γεωστρατηγικό σκηνικό σε όλο σχεδόν τον πλανήτη, ωθούν τη Μόσχα σε επιτάχυνση του σχεδιασμού της για την οικοδόμηση του κρατικού μηχανισμού με μια δομή αμιγώς στρατιωτική.

Εκτός από την άνευ προηγουμένου εξοπλιστική κούρσα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, που ως επίκεντρό της έχει το Πολεμικό Ναυτικό, ο υπουργός Αμυνας της χώρας, Σεργκέι Σοϊγκού, με δηλώσεις του ουσιαστικά κάλεσε σε παρατεταμένη επιστράτευση τις μεγαλύτερες μη στρατιωτικές εταιρείες της χώρας. Το Σχέδιο Σοϊγκού φέρει την ονομασία «Προετοιμασία της Ρωσίας, για περιπτώσεις κρίσεως και απειλή της ανεξαρτησίας της».

Στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου, απαίτησε από κρατικές, ημικρατικές και ιδιωτικές εταιρείες οι οποίες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του κράτους, να βρίσκονται σε παρατεταμένη ετοιμότητα προκειμένου να προσφέρουν στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις οτιδήποτε χρειαστούν σε περίπτωση πολέμου.


Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό, ενεργειακοί κολοσσοί όπως η Gazprom, η Lukoil, η Trasneft και η Rosneft οφείλουν να έχουν έτοιμα αποθέματα και να συντάξουν άμεσα σχέδια και επιχειρησιακά συμβόλαια εργασίας για τις ένοπλες δυνάμεις, συμπληρώνοντας πως οι παραπάνω εταιρείες πρέπει να γνωρίζουν άριστα και υπεύθυνα τι, πότε και με ποιον τρόπο θα προωθήσουν τα ενεργειακά καύσιμα στις ένοπλες δυνάμεις όταν αυτό τους ζητηθεί.

Από την επιστράτευση Σοϊγκού δεν ξέφυγαν ούτε οι εταιρείες μεταφορών (Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι), αλλά ούτε και αυτές της ηλεκτρικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας. Ο συντονισμός μεταξύ ενόπλων δυνάμεων και των παραπάνω εταιρειών θα γίνεται από το Κέντρο Εθνικής Αμυνας που κατασκευάζεται στις όχθες του Μόσχοβα, το οποίο σε περίπτωση πολέμου ή θερμών επεισοδίων, θα στεγάζει το Γενικό Επιτελείο της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης.

Αναλύοντας την επιχειρησιακή δομή του Κέντρου, ο Σ. Σοϊγκού εξήγησε πως θα ενισχύσει τη διεύθυνση επιχειρήσεων των ενόπλων δυνάμεων, ενώ παράλληλα θα διασφαλίζει και την άμεση απάντηση σε στρατιωτικές απειλές.

Το συγκεκριμένο Κέντρο, το οποίο θα στεγάσει το σύνολο των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, θα παρέχει τη δυνατότητα παρακολούθησης όλων των στρατιωτικών μονάδων της Ρωσίας, αλλά και πολεμικών πλοίων που θα βρίσκονται σε αποστολές εκτός των ρωσικών θαλάσσιων υδάτων.

Το υπουργείο Αμυνας με προσωπική εντολή και εποπτεία σε καθημερινή βάση από τον Β. Πούτιν προχωράει στην αναδόμηση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας για δύο λόγους:

Ο πρώτος και προφανής είναι πως όλα αυτά που γίνονται σήμερα, για μια χώρα που θέλει να λέγεται υπερδύναμη είναι αυτονόητα και έπρεπε να είχαν γίνει από το 2000, ωστόσο η τραγική κατάσταση στην οποία άφησε τη χώρα το σύστημα Γέλτσιν αναγκαστικά εξανάγκασε το Κρεμλίνο να δώσει προτεραιότητα στις στοιχειώδεις ανάγκες που έχει ένα κράτος για την επιβίωσή του.

Ο δεύτερος αφορά την έκδηλη ανησυχία Πούτιν για τις ραγδαίες εξελίξεις που έρχονται, από τις οποίες φοβάται πως η Ρωσία θα διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο.

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΠΑΤΣΟΥΚΑΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ