2013-10-16 12:53:50
Φωτογραφία για «Ζ»: Το βιβλίο-σύμβολο που προτείνει ο Guardian
Το «Ζ» του Βασίλη Βασιλικού, υπήρξε ένα βιβλίο-σύμβολο τα χρόνια της δικτατορίας, ένα βιβλίο ντοκουμέντο στην ελληνική λογοτεχνία.

Ανάμεσα στα χίλια βιβλία που πρότεινε πρόσφατα στους αναγνώστες της η αγγλική εφημερίδα "The Guardian" περιλαμβάνονται δύο μόνο ελληνικά: ο «Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά» του Νίκου Καζαντζάκη και το «Ζ» του Βασίλη Βασιλικού.

Το πρώτο τεύχος του μυθιστορήματος-ντοκουμέντο για τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη κυκλοφορεί μαζί με τη Realnews αυτή την Κυριακή (20/10).

Το βιβλίο του Βασιλικού πρωτοκυκλοφόρησε το 1966 με τίτλο «Ζ: Φανταστικό ντοκιμαντέρ ενός εγκλήματος». Ο ίδιος ο συγγραφέας έχει εξηγήσει πως πήρε τον τίτλο «Ζ». «Οι τοίχοι της Αθήνας ήταν γεμάτοι με ‘Ζ’ την εποχή εκείνη. Ο αρχικός τίτλος του βιβλίου ήταν ‘Ο Λαμπράκης ζει’, αλλά επειδή το βιβλίο κατέληξε να μην έχει πια τα πραγματικά ονόματα, έγινε ‘Ζ’ με το άρθρο «ο» μπροστά όποτε αναφερόταν στο όνομα ‘Λαμπράκης’.» Χιλιάδες άνθρωποι φώναζαν «Ζει», καθώς συνόδευαν τον Λαμπράκη στην τελευταία του κατοικία τον Μάιο του 1963.


Το βιβλίο γράφτηκε από το συγγραφέα σχεδόν παράλληλα με την εξέλιξη των γεγονότων και της δίκης που συντάραξε την Ελλάδα. Το «Ζ» κινείται στα όρια μεταξύ λογοτεχνίας και δημοσιογραφίας καθώς ο συγγραφέας αξιοποιεί έντεχνα τα επίσημα ντοκουμέντα της υπόθεσης Λαμπράκη. Ο Βασίλης Βασιλικός εξηγεί: «Είναι κάτι ανάλογο με το χαρακτηρισμό ‘μη μυθιστορηματικό μυθιστόρημα’–non fiction novel– που λανσάρισε στο ‘Εν Ψυχρώ’ ο Τρούμαν Καπότε. Σημαίνει, με άλλα λόγια, μια περίπτωση, που θα ήταν, κάτω από άλλες περιστάσεις, φανταστική ή μυθιστορηματική αλλά συμβαίνει να ’ναι εκατό τα εκατό πραγματική και μη μυθιστορηματική. Δηλαδή το ‘Ζ’ υπακούει στους νόμους ενός έργου φαντασίας, έχει δική του νομοτέλεια, αυτόνομη, μόνο που τυχαίνει όλα αυτά να μην είναι διόλου φανταστικά, αλλά μια πιστή και υπεύθυνη αντιγραφή της πραγματικότητας» (1966).

Ο Βασίλης Βασιλικός γεννήθηκε στην Καβάλα. Από το 1953 μέχρι σήμερα έχει εκδώσει περισσότερους από 120 αυτοτελείς τόμους βιβλίων (πεζογραφία, δοκίμιο, θέατρο, ποίηση). Είναι ο πιο πολυμεταφρασμένος Έλληνας πεζογράφος μετά τον Νίκο Καζαντζάκη. Είναι παντρεμένος με την υψίφωνο Βάσω Παπαντωνίου και έχουν μία κόρη, την Ευρυδίκη.

Ο Γρηγόρης Λαμπράκης στην 1η Μαραθώνια πορεία Ειρήνης στις 21 Απριλίου 1963
πηγή
pestanea
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ