2013-10-17 06:24:03
Φωτογραφία για Δημοσιεύθηκε η αναφορά της Ε.Ε για την Τουρκία
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δημοσίευσε χθες την αναφορά προόδου για την Τουρκία στην οποία τα γεγονότα του... περασμένου Ιουνίου στο πάρκο Γκεζί σημάδεψαν μεγάλο μέρος του εγγράφου. Άλλα κομβικά θέματα που απασχόλησαν την Ε.Ε ήταν η λειτουργία της δημοκρατίας, ο ρόλος της δικαιοσύνης, οι οικονομικές υπηρεσίες και η ανεξαρτησία των ΜΜΕ.

Η αναφορά υπογραμμίζει τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει από πλευράς της τουρκικής κυβέρνησης τους τελευταίους 12 μήνες, όπως την υιοθέτηση της τέταρτης δικαστικής αναπροσαρμογής και την επίτευξη της ειρηνευτικής συμφωνίας με ΡΚΚ. Όμως, δεν παραλείπεται το γεγονός ότι το πολιτικό κλίμα χαρακτηρίζεται από την ακραία πόλωση.

«Η εκτεταμένη χρήση βίας από τις αστυνομικές δυνάμεις και η γενικευμένη απουσία γόνιμου διαλόγου κατά την διάρκεια των επεισοδίων στο πάρκο Γκεζί και στην πλατεία Ταξίμ εγείρουν σημαντικές και εύλογες ανησυχίες. Κάτι που τονίζει την επείγουσα ανάγκη περαιτέρω δομικών μεταρρυθμίσεων με γνώμονα την ουσιαστική διεξαγωγή πολιτικού διαλόγου σε κοινωνικό επίπεδο ο οποίος θα έπρεπε να έχει ως κύριο μέλημά του τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα».

Επίσης, στην γραπτή αναφορά γίνεται ανοιχτή προτροπή για την εγκατάσταση ενός οργανισμού εποπτείας που να επιβλέπει τον ρόλο της αστυνομίας. Τέλος, η αναφορά δεν παραλείπει να στηλιτεύσει τον άκρατο παρεμβατισμό της τουρκικής κυβέρνησης στα ΜΜΕ της χώρας.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ