2013-10-17 13:18:02
Φωτογραφία για «Φρένο» στην πρακτική άσκηση των φοιτητών των Παιδαγωγικών Τμημάτων-Αδύνατη η λήψη πτυχίου
Στον... αέρα βρίσκονται οι τελειόφοιτοι των Παιδαγωγικών Τμημάτων των Πανεπιστημίων, καθώς δεν έχουν γίνει αποσπάσεις εκπαιδευτικών, γεγονός που καθιστά αδύνατη την πραγματοποίηση της πρακτικής άσκησης. Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε... η Σύνοδος των προέδρων και των κοσμητόρων των Παιδαγωγικών Τμημάτων, που συνήλθε στα Ιωάννινα, για να συζητήσει εκτενώς τα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν τα συγκεκριμένα Τμήματα.

«Ζητάμε την πραγματοποίηση αποσπάσεων εκπαιδευτικών στα Παιδαγωγικά Τμήματα εξαιτίας της εξαιρετικά κομβικής σημασίας τους για τις πρακτικές ασκήσεις και κατά συνέπεια για την ολοκλήρωση των προγραμμάτων σπουδών τους», επισημαίνει η πρόεδρος της Συνόδου, Δήμητρα Κογκίδου.

Ο υπέρμετρος αριθμός των φοιτητών/τριών, χωρίς την διάθεση των απαραίτητων μελών ΔΕΠ και συμβασιούχων διδασκόντων/ουσών, αλλά και των απαραίτητων οικονομικών πόρων για ερευνητικούς και διδακτικούς σκοπούς, υποβαθμίζει και ακρωτηριάζει την εκπαιδευτική λειτουργία των Τμημάτων και οδηγεί σε καταστάσεις βέβαιης αδυναμίας ολοκλήρωσης των προγραμμάτων σπουδών τους, σύμφωνα με το ψήφισμα της Συνόδου.


Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Παιδείας δεν έχει διαθέσει αποσπασμένους δασκάλους και καθηγητές από την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση για την διεξαγωγή της πρακτικής άσκησης, που είναι υποχρεωτική στα Παιδαγωγικά Τμήματα.

«Διευκρινίζεται ότι οι ρόλοι των μελών ΔΕΠ και των αποσπασμένων εκπαιδευτικών, στο πλαίσιο της πρακτικής άσκησης, είναι συμπληρωματικοί και χωρίς δυνατότητα αμοιβαίας υποκατάστασής τους. Το έργο το οποίο καλούνται να προσφέρουν οι εν ενεργεία εκπαιδευτικοί που αποσπώνται στα Τμήματά μας είναι αναντικατάστατος και συνεισφέρει στην άρτια προετοιμασία των μελλοντικών εκπαιδευτικών», υπογραμμίζει στο ψήφισμά της η Σύνοδος καθιστώντας σαφές πως οι φοιτητές/τριες των Παιδαγωγικών Τμημάτων δεν μπορούν να λάβουν τα πτυχία τους χωρίς πρακτική άσκηση.

Το 5ο Επιστημονικό Πεδίο

Η Σύνοδος των προέδρων και κοσμητόρων των Παιδαγωγικών Τμημάτων θεωρεί ότι η εκπαίδευση των μελλοντικών εκπαιδευτικών αποτελεί ένα από τα πλέον ουσιαστικά, κρίσιμα και επίκαιρα ζητήματα, τόσο για την χώρα μας, αλλά και διεθνώς.

«Ο νέος τρόπος εισαγωγής στα Παιδαγωγικά Τμήματα, τον οποίο θέσπισε το Υπουργείο Παιδείας, μοιάζει να θεωρεί ότι οι Παιδαγωγικές Επιστήμες δεν ανήκουν σε ευρύτερες ομάδες Επιστημών (Ανθρωπιστικές, Κοινωνικές, Θετικές και Τεχνολογικές). Ότι εντέλει αποτελούν έναν επιστημονικό κλάδο που απλά διευκολύνει τους υπόλοιπους. Η κατάσταση αυτή αντανακλάται στον τρόπο με τον οποίο κατανέμονται πόροι και ανθρώπινο δυναμικό στα Παιδαγωγικά Τμήματα. Ο ορισμός του επιστημονικού πεδίου "Παιδαγωγικές Επιστήμες", στο οποίο εντάχθηκαν μόνο τα Παιδαγωγικά Τμήματα, ενώ έχει ως κύριο στόχο να αυξήσει τόσο το εύρος όσο και το κύρος των παρεχομένων σπουδών, στην πραγματικότητα στερεί τους/τις υποψήφιους/ες από οποιαδήποτε άλλη επιλογή. Η επιλογή αυτή οδηγεί στην κατάργηση της αρχής της ισονομίας για τους/τις υποψήφιους/ες του πεδίου καθώς υποχρεώνονται να έχουν μονοκατευθυνόμενη επιλογή σπουδών», σημειώνεται στο ψήφισμα.

agelioforos.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ