2013-10-17 14:18:07
Φωτογραφία για Η οικονομική κρίση «χτύπησε» και τους γάμους στο Ρέθυμνο!
Η οικονομική κρίση δεν άφησε ανεπηρέαστες ούτε προσωπικές και μεγάλες στιγμές στη ζωή των πολιτών, όπως είναι οι γάμοι και οι βαπτίσεις. Και στο Ρέθυμνο, όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα, η οικονομική δυσπραγία έχει φέρει νέα δεδομένα στα νέα ζευγάρια, που αναζητούν... πιο οικονομικούς τρόπους για την πιο όμορφη μέρα της ζωής τους. Έτσι, αυτό που καταγράφεται στο Ρέθυμνο και κυρίως στον μητροπολιτικό δήμο, είναι μία αύξηση των πολιτικών γάμων σταδιακά από το 2010 και μετά. Στην πλειοψηφία τους πια τα ζευγάρια αποφασίζουν να ξεκινήσουν την κοινή τους ζωή από το δημαρχείο, περιμένοντας συνήθως την …έλευση του πελαργού στην οικογένεια για να τελέσουν δύο μυστήρια – δηλαδή θρησκευτικό γάμο και βάφτιση μαζί – με ένα έξοδο: για προσκλήσεις, μπομπονιέρες, γλέντι, ορχήστρες και όλα τα σχετικά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2010 οι άδειες πολιτικού γάμου, που εκδόθηκαν στο δήμο Ρεθύμνου ήταν 178, ενώ από αυτές τελέστηκαν 129 γάμοι στην πόλη.


Το 2011 η έκδοση αδειών πολιτικού γάμου «εκτοξεύθηκαν» στις 271, εκ των οποίων στην πόλη έγιναν οι 163 γάμοι από τα στελέχη της δημοτικής αρχής.

Το 2012 οι άδειες που εκδόθηκαν ήταν 236 και τελέστηκαν 147 πολιτικοί γάμοι. Αντιστοίχως, 153 γάμοι πολιτικοί γάμοι τελέστηκαν μέσα στο πρώτο 9μηνο του 2013 στο δήμο Ρεθύμνου.

Σε ό,τι αφορά τους θρησκευτικούς γάμους, το 2012 τελέστηκαν 335 στους ναούς της Μητρόπολης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, ενώ μέσα στο πρώτο εννιάμηνο του 2013 οι γάμοι που πραγματοποιήθηκαν στις εκκλησίες της ΙΜΡΑ ήταν 318, καταδεικνύοντας ότι ακόμα και εν μέσω κρίσης οι αξίες της ελληνικής οικογένειας συνεχίζουν να παραμένουν σταθερές και τα περισσότερα ζευγάρια δεν παραλείπουν να ενώσουν τις ζωές τους ενώπιον Θεού και ανθρώπων! Ωστόσο, καταγράφεται μεγάλη αύξηση «διπλών» μυστηρίων, αφού πολλά είναι πια τα νέα ζευγάρια που συνδυάζουν γάμο και βάφτιση μαζί.

ΜΕΙΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΥΣ ΤΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ

Μεγάλη διαφοροποίηση των δεδομένων σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια της «ευημερίας» καταγράφουν και οι ιδιοκτήτες κέντρων διασκέδασης στο Ρέθυμνο, οι οποίοι παραδοσιακά ήξεραν ότι η πλειοψηφία των τριημέρων (Παρασκευή – Σάββατο – Κυριακή) του κάθε χρόνου θα ήταν ρεζερβέ. Η εικόνα πλέον είναι εντελώς διαφορετική, όπως πιστοποίησαν μιλώντας στην Κρητική Επιθεώρηση.

Οι γάμοι με τους χιλιάδες καλεσμένους αποτελούν κατά κύριο λόγο παρελθόν, με ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως τονίζουν. «Έχουν πέσει τόσο οι εκδηλώσεις, όσο και οι καλεσμένοι», σημείωσε ιδιοκτήτης κέντρου διασκέδασης στην Κ.Ε., υποστηρίζοντας ότι τα νέα ζευγάρια είναι πλέον πιο φειδωλά στις προσκλήσεις τους, έχοντας μειώσει ακόμα και στο μισό τους καλεσμένους τους σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Παράλληλα, επιθυμούν να βγάλουν τα καλύτερα στα τραπέζια του γλεντιού, αλλά πλέον η ποικιλία είναι μικρότερη, προκειμένου να μειώσουν και το κόστος του γλεντιού για να ανταπεξέλθουν στα οικονομικά τους δεδομένα.

Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των εκδηλώσεων, οι ιδιοκτήτες των κέντρων τονίζουν με έμφαση πως στο παρελθόν δεν υπήρχαν τριήμερα άδεια για τα καταστήματά τους. Σήμερα, όχι μόνο είναι πιο εύκολο να βρεις ημερομηνία διεξαγωγής εκδήλωσης, αλλά είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν Παρασκευοσαββατοκύριακα που κάποια κέντρα δεν έχουν καμία προγραμματισμένη εκδήλωση.

Ρομαντικό το σκηνικό του Ρεθύμνου για γάμους τουριστών!

Τα γραφικά σοκάκια, η ομορφιά και η ιστορία της παλιάς πόλης είναι πόλος έλξης για δεκάδες νέα ζευγάρια από το εξωτερικό, που κάθε χρόνο κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, επιλέγουν να συνδυάσουν διακοπές και γάμο στην πόλη του Ρεθύμνου.

Τα τελευταία χρόνια καταγράφεται μία συνεχώς αυξητική τάση τέλεσης γάμων τουριστών στο Ρέθυμνο, όπως πιστοποιούν και τα νούμερα και η αντιδήμαρχος τουρισμού – πολιτισμού, Πέπη Μπιρλιράκη – Μαμαλάκη. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2013 από τους 153 πολιτικούς γάμους που πραγματοποιήθηκαν στους δημοτικούς χώρους που προορίζονται και γι’ αυτό τον σκοπό, περισσότεροι από τους μισούς, δηλαδή οι 80, ήταν γάμοι τουριστών!

Γερμανοί, Άγγλοι, Σκανδιναβοί και εσχάτως και πολλοί Ρώσοι είναι εκείνοι που προτιμούν κυρίως την πόλη του Ρεθύμνου για να ζήσουν την πιο όμορφη στιγμή της ζωής τους και αυτό γιατί μπορούν να συνδυάσουν και το ευχάριστο γεγονός αλλά και τις διακοπές τους. Το Ρέθυμνο διαθέτει τις υποδομές να δεχθεί τα ζευγάρια και τους καλεσμένους τους και όλοι μαζί να κάνουν και τις διακοπές τους στο νησί μας. Τον προγραμματισμό αναλαμβάνουν είτε ειδικά πρακτορεία διοργάνωσης των μυστηρίων είτε τα ταξιδιωτικά γραφεία, που αναλαμβάνουν και τις διακοπές αλλά και τους γάμους, Μάλιστα, τα πρακτορεία κάνουν τις απαραίτητες διαδικασίες για την έκδοση των αδειών και προσφέρουν στους πελάτες τους ένα ολοκληρωμένο πακέτο, που περιλαμβάνει και τις διακοπές αλλά και το μυστήριο και όσα προβλέπονται χωρίς οι μελλόνυμφοι και οι καλεσμένοι να αγωνιούν, περιμένοντας απλώς τη μεγάλη στιγμή.

«Το Ρέθυμνο θεωρείται πια ένας ρομαντικός προορισμός, που συνδυάζει και τις διακοπές και τις υποδομές και το σκηνικό, που απαιτείται για τέτοιου είδους εκδηλώσεις», σημείωσε στην Κ.Ε. η κα Μπιρλιράκη, η οποία τόνισε ότι ο δήμος Ρεθύμνου επενδύει πλέον και στο κομμάτι του γαμήλιου τουρισμού.
goodnet.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ